Iný pohľad na referendum. Časť 2. – sexuálna výchova

Keďže som nedávno komentoval referendum (odkaz na článok TU), no pozabudol som okomentovať tretiu otázku. Napravím to.

Od napísania prvého článku ubehol nejaký čas a ja, sledujúc sociálne siete, som za ten čas videl kopu argumentov oboch strán. Prekvapuje ma, že táto téma tak silno rezonuje v spoločnosti, napriek tomu, že máme oveľa akútnejšie problémy. Mňa osobne táto téma zaujíma preto, že nemám rád, keď sa niekomu krivdí, veci sa skresľujú, manipuluje sa verejná mienka a podobne.

Sexuálna výchova detí

Takže tretia otázka. V podstate zisťuje, či ste za to, aby rodičia mohli odmietnuť sexuálnu výchovu ich detí v škole, pokiaľ je to proti ich presvedčeniu (nemusí byť iba náboženské). Ľudia, keď ide o deti, vedia zaujať tak silne obranné postoje, že sa zabúdajú dívať doľava a doprava. Každý sa hneď zľakne, že jeho deťom budú v príliš mladom veku prezentované nejaké porno snímky a podobne. To keby sa stalo, tak to spôsobí taký “poprask”, že by sa to muselo okamžite riešiť, takže neviem čoho sa báť, keď je to nereálne a ak by sa to stalo, nie je nič jednoduchšie, ako to zastaviť, pretože v tom prípade by bolo prudko proti určite najmenej 90% verejnosti.

Pokiaľ ide o normálnu sexuálnu výchovu, podľa môjho názoru určite prinesie len pozitíva. Stačí sa pozrieť na všetky tie mladistvé tehotné, prenášajúce pohlavné choroby, nepoznajúc antikoncepciu a podobne. Vývoj detí nezastavíme, svoju sexualitu budú spoznávať samé a je iba na nás, aby sme im včas povedali ako sa veci majú a na čo si dať pozor. Neinformovanosť ešte nikomu nikdy nepomohla.

To, že existujú aj sexuálne deviácie (úchylky) je takisto lepšie netajiť a podať primeranou formou. Zo skúsenosti vieme, kam to vedie, ak sa s dieťaťom niečo deje a ono nevie o čo ide, trpí, hľadá východisko. Logicky, buď spraví nejakú hlúposť, alebo si ublíži, lebo mu nikto nič nevysvetlil. A to neplatí len o maloletých, ale aj o teenageroch. Tajiť pravdu nie je riešenie. Známi sexuológovia hovoria o katastrofických prípadoch, spôsobených neinformovanosťou. Napr. mladý, dospelý pár chcel splodiť dieťa a ani jeden z nich nevedel, že je k tomu potrebné praktikovať sex. Príčina? Rodičia sú presvedčení, že o takých veciach sa nehovorí (z nejakých náboženských dôvodov).

Náboženstvo a sexualita

Tu sa dostávame k asi najcitlivejšej časti tejto témy. Možno niekoho urazím, no ako vždy, vyjadrím svoj názor v nádeji, že niekomu aspoň trošku pomôže otvoriť oči.

Pokiaľ veríte v akéhokoľvek Boha a ste príslušníkom akéhokoľvek náboženstva, nevyníma vás to zo zákonov, ktoré v tomto svete platia pre všetkých. Nemyslím tým ľudské, ale prírodné zákony, spôsob rozmnožovania a veci s tým súvisiace. Ak budete svojím deťom tajiť, ako to chodí “s kvietkami a včeličkami”, nečudujte sa, ak za vami jedného dňa prídu s veľkým problémom, alebo dokonca za vami ani neprídu, pretože vo vás necítia oporu v prípade núdze. Také prípady potom končia odloženými nechcenými deťmi v lepšom prípade, v tom horšom odhodenými mŕtvymi novorodencami v kontajneroch. Zatvárať oči pred problémom, ktorý sa ma týka, samotný problém neodstráni, len zhorší moju schopnosť sa s ním správne vysporiadať. A týka sa to všetkých, ktorí vychovávajú deti.

Teraz filozofické hľadisko. Ak veríte, že Boh nás stvoril, všetkých na svoj obraz, prečo neveríte, že chcel aby sme sa rozmnožovali tak, ako sa rozmnožujeme? Čo je neprístojné na tom, čo je prirodzené a dané od Boha? Ak nepoznáte všetky nástrahy tohto sveta, nečiní vás to voči nim slabšími? Prečo by podľa vás dieťa napríklad v 13 rokoch veku nemalo poznať pravdu o rozmnožovaní, antikoncepcii, atď.? Skutočne je to lepšie, keď sa to dozvie na ulici a z vlastných experimentov? (Tomu nijak nezabránite!) Pokiaľ ste toho názoru, že sex sa má praktikovať až vrámci manželstva, tak to tým deťom povedzte, vysvetlite svoje dôvody a nechajte ich zvoliť si, či tomu budú veriť aj ony. Nenechajte ich urobiť vážnu chybu, len preto, že sa o niečom hanbíte hovoriť!

Sporný bod

Jediný sporný bod je v tom, čo je primeraný vek pre sexuálnu výchovu. No ani to nie je žiadny problém určiť na základe skúseností odborníkov, štatistík, štúdií, názorov verejnosti, atď. Aj ako laik viem, že hormonálne človek začne dozrievať cca v 12-13 rokoch veku a áno, už v tomto veku je možné splodiť potomka. Ako to viem? Lebo sme mali na základnej škole na prírodopise sexuálnu výchovu. 🙂 Pani učiteľka nás upozornila cez prestávku, že dnes bude sexuálna výchova. Máme na lístočky anonymne napísať ohľadom tejto témy svoje otázky a položiť ich na katedru. Počas hodiny ich zodpovedala. Niektoré boli aj úsmevné a intímne pre ňu, no aj tak sa s tým popasovala a snažila sa všetko podať tak, ako to je, nič nám netajila, povedala nám aj o masturbácii, sexuálnych úchylkách, atď. To bolo prosím pekne v 90tych rokoch minulého storočia. Fungovalo to, neviedlo to k morálnemu úpadku, tak prečo by to malo byť zrazu iné?

Pedro

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár