Ako stanoviť cenu nehnuteľnosti? 6 tipov

Predať nehnuteľnosť nie je ľahké. Väčšina ľudí to urobí jeden-dvakrát za život, a tak sú rady, ako to urobiť dobre vzácnosťou. Duplom objektívne rady, ktoré nie sú motivované peniazmi a vychádzajú zo skúseností. Tie vám teraz poskytneme my.

V prvom rade treba povedať, že základné princípy cenotvorby pri nehnuteľnostiach sú podobné akémukoľvek inému predaju. Sú tu však dôležité rozdiely. Postup by mal byť takýto:

1. Zorientujte sa na internete.

Vyhľadajte nehnuteľnosti, ktoré sa čo najviac podobajú vašej. Odsledujte najvyššie ponuky, najnižšie ponuky a vypočítajte zdravý stred. Berte pri tom do úvahy hlavne lokalitu. Darmo, že váš kamarát predal byt napr. za 80 000Eur a váš byt je rovnako veľký. Pokiaľ sa nachádza v lokalite, kde sa priemerná cena pohybuje okolo 70 000Eur, stanovenie vysokej ceny spôsobí nepredajnosť. Dôvody sú rôzne, občas je to horší terén, zlá dostupnosť obchodov či škôl… Kupujúci vždy hľadá len dobrú lokalitu za dobrú cenu, nič iné ho nezaujíma a presviedčanie nefunguje. Dobrá lokalita za vysokú cenu má malé šance a zlá lokalita za nízku cenu, prekvapivo, tiež.

Najznámejšie weby, kde môžete sledovať inzerciu sú napríklad Nehnutelnosti.sk, Reality.sk, Reality.SME.sk, alebo naše vlastné SUPERinzeraty.sk 🙂

2. Zohľadnite stav nehnuteľnosti a lokalitu

Napr. u bytov je dôležité, či sú zrekonštruované a do akej miery. Nečakajte, že sa váš byt v pôvodnom stave predá za rovnakú cenu ako susedov byt, do ktorého bolo investované 10 000Eur. Skúste si teda predstaviť, koľko by váš byt potreboval zainvestovať a odpočítajte sumu z ceny. Žiadny strach, v bode 4. ju ešte zvýšime. 😉 U pozemkov je potrebné pripraviť terén na obhliadky. Dobre vyzerajúci pokosený vyčistený pozemok dokáže svoju cenu navýšiť príjemným vzhľadom aj o 5-10% z ceny! To nie je málo a za zapnutie kosačky to určite stojí. Všeobecne, ak má vaša nehnuteľnosť akúkoľvek vážnejšiu chybu, ktorú neplánujete odstrániť (prasknuté steny, kopcovitý terén, staré polorozpadnuté okná…), netrvajte na vyššej cene, zhoršíte si šance na predaj.

Špeciálnou kategóriu sú rozostavané domy na predaj, kde treba nájsť rozumný stred medzi privysokou a prinízkou (podozrivou) cenou. Ten nájdete tak, že si prepočítate, koľko by stál dokončený dom a odhadnete, koľko percent z toho už je hotové. Pamätajte ale na nasledujúci bod.3.

Prečítajte si aj: 7 tipov, ako pripraviť nehnuteľnosť na predaj

3. Buďte realitní realisti.

V realitnej branži sa používa jedno úslovie – “Chceš predať alebo predávať?”. Ak máte dostatok času a s predajom sa neponáhľate, priblížte sa cenou k najvyšším ponukám vo vašej lokalite. Buďte si ale vedomí toho, že v realitách dlhé predávanie môže znamenať aj rok-dva… vo výnimočných prípadoch aj niekoľko rokov. Oproti tomu dobrá nehnuteľnosť za dobrú cenu sa môže predať aj za týždeň. Pokiaľ teda času a peňazí nazvyš nemáte a situácia vás tlačí, priblížte sa k strednej cenovej hodnote, ktorú ste si vypočítali.

4. Zvýšte cenu pre vyjednávanie.

Každý to robí a ak by ste to neurobili vy, oberáte sa o peniaze. Vami stanovenú cenu zvýšte asi o 3-5%, o ktoré kupujúcemu s vážnym záujmom prípadne zľavíte. Kupujúci bude mať radosť, že po vyjednávaní dostal zľavu a vy dostanete sumu, s ktorou ste pôvodne počítali. Nepreháňajte však, aby ste neskĺzli do polohy, kde vám vďaka vysokej cene nikto ani nezavolá.

5. Ak vám záujemca povie, že vami stanovená cena sa mu zdá privysoká, zachovajte chladnú hlavu.

Pokiaľ vašu nehnuteľnosť ešte nevidel, je to iba súčasť taktiky vyjednávania. Pozvite ho na obhliadku a naznačte možnosť zľavy. Rozhodne nezvyšujte hlas a slovne neútočte (túto chybu robí veľa ľudí). Práve preto ste cenu navýšili, aby ste mohli vyjednávať a prípadne zľaviť. Zachovanie chladnej hlavy je dôležité aj preto, aby ste sa nenechali dotlačiť do príliš nízkej ceny, ktorú by ste neskôr mohli ľutovať.

6. Ak sa nehnuteľnosť dlhšiu dobu nepredáva, porozmýšľajte nad zmenou ceny.

V skratke sa dá povedať, že každý predávajúci má o cene vyššiu predstavu, ako je reálna predajná cena. Viď. bod 2. Takže sa môže stať, že vami stanovená cena, aj keď ste dodržali naše rady, brzdí predaj. Čo v takej situácii? To je zložité, a preto si o tom povieme v článku Prečo sa moja nehnuteľnosť nepredáva?.

Peter Vnuk

Ak vám chýbajú peniaze na drobné úpravy vašej nehnuteľnosti, možno by vám pomohla jednoduchá a rýchla drobná pôžička cez internet. Nech sa páči. Prvá pôžička môže byť do 350EUR, neskôr do 700EUR.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár