Prečo sa moja nehnuteľnosť nepredáva?

Minule sme si povedali o tom, ako správne stanoviť cenu vašej nehnuteľnosti. Občas však napriek všetkým snahám môže dôjsť k tomu, že sa váš dom, byt či pozemok nepredáva a vy máte zo zúfalstva hlavu v dlaniach. Dnes si teda povieme o možných príčinách a riešeniach takejto situácie.

Ak predávate sami

1. Cena

Ako sme už naznačili, základným problémom nepredajnosti nehnuteľnosti je vo väčšine prípadov zle stanovená cena. Pokiaľ prídete k záveru, že cenu treba upraviť smerom nadol, určite to nerobte viac ako 1-2 krát počas predaja. Prílišné zlacňovanie by mohlo narušiť vašu dôveryhodnosť. Ak sa vaša nehnuteľnosť nepredáva ani po druhom zlacnení, zvážte ostatné body tohto zoznamu (a nielen vtedy). Ako stanoviť cenu nehnuteľnosti sme si rozobrali v minulom článku.

2. Stav

Ak ste absolvovali množstvo obhliadok, niektorí záujemcovia pravdepodobne vyjadrili svoje názory na vašu nehnuteľnosť, aj keď ju nekúpili. Zoberte ich názory do úvahy. Ak napríklad často uvádzali, že sa im zdá priestor primalý, zvážte zrušenie priečok, alebo jednoduché inštalovanie zrkadiel, ktoré opticky zväčší dojem priestoru. Ak nad vaším pozemkom ohŕňali nosom, skúste ho pokosiť a zarovnať terén. Ak sa im nepáčili pestré farby bytu, skúste miestnosti premaľovať (nie je to drahé). Často ide o ľahko odstrániteľné detaily, ktoré stojí za to zobrať do úvahy. Ako správne pripraviť nehnuteľnosť na predaj sme si už povedali.

3. Inzerát

Občas sa stane, že váš inzerát nie je dostatočne atraktívny. Každopádne, inzeráty bez fotiek majú dnes už nulový efekt. Obstojné fotky zaobstaráte i mobilným telefónom a návod, ako dobre vyfotiť vašu nehnuteľnosť nájdete už čoskoro na našom webe. Predajnosti môže pomôcť i jednoduché amatérsky natočené video vložené do inzerátu, pretože dáva záujemcovi predstavu o dispozícii miestností a približuje sa zážitkom k virtuálnej obhliadke. Ak teda váš inzerát nespĺňa tieto parametre, doplňte ich. Nemáte čo stratiť, môžete iba získať. Podrobné tipy a rady, ako vyšperkovať svoj inzerát nájdete v tomto článku.

4. Nezavádzajte

Ak si myslíte, že manipuláciou, zatajovaním, polopravdami a podobne, dosiahnete predaj vašej nehnuteľnosti skôr, na to rovno zabudnite. Väčšina záujemcov vaše manipulácie prehliadne, nič vám nepovie, len prosto odíde. Ak má váš dom napríklad veľké fľaky od vlhkosti, porozmýšľajte nad opravami, alebo to zohľadnite v cene, ale nesnažte sa záujemcom tvrdiť, že to je iba umelecký vzor na tapetách… Navyše, ak by ste zatajovali vážnejší defekt a neskôr by sa to preukázalo, môže sa stať, že budete nútení predaj stornovať a peniaze kupujúcim vrátiť. A to je situácia, do ktorej sa nikto nechce dostať.

Pri predaji cez realitku

Samostatnou kapitolou je neúspech pri predaji pomocou realitných kancelárií. Veľmi často predávajúci urobí záver “asi je tá realitka neschopná”. Pravda je však taká, že predajnosť konkrétnej nehnuteľnosti nie je vôbec vecou realitky. Tá robí vždy to, čo je v jej silách, pretože chce vašu nehnuteľnosť predať, a to ako prvá. Problém je jedine v nezáujme kupujúcich, ktorý môžete zmeniť iba vy. Keď na ponuku nikto nereaguje, asi nie je dobrá. Takže sa opäť dostávame k vyššie spomenutým štyrom bodom príčin, s dôrazom na bod 1, čo je najčastejšia príčina.

 

Ak nepredávate exkluzívne (Čo to znamená exkluzívne?), a okrem realitnej agentúry ponúkate nehnuteľnosť aj svojpomocne, vyrovnajte ceny. Radšej sa zrieknite nejakej časti svojich peňazí, hlavne nech sa nehnuteľnosť predáva za rovnakú cenu vo vašom súkromnom inzeráte aj v ponuke kancelárie. Stratí sa priestor na špekulácie, vyčkávacie manévre a neodstrašíte podozrievavých záujemcov.

Problém nastáva vtedy, ak je vaša ponuka v opatere viacerých takýchto spoločností. Niektoré sú seriózne, niektoré menej, niektoré vôbec nie, a tak sa stane, že sa vaša nehnuteľnosť predáva za viac ako jednu cenu. To je veľká chyba a úplne zásadne to podkopáva dôveryhodnosť ponuky. Menej seriózni makléri sa s tými ostatnými “naháňajú” a cenovo podliezajú, bez dohody s vami. S takými je lepšie sa rozlúčiť. Celkovo dobré odporúčanie je – ak realitka, tak jedna, maximálne dve, ale len seriózne. Ako rozoznať dobrú realitku sme si už rozobrali v našom článku.

Peter Vnuk

Ak vám chýbajú peniaze na drobné úpravy vašej nehnuteľnosti, možno by vám pomohla jednoduchá a rýchla drobná pôžička cez internet. Nech sa páči. 

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár