Pokémon CHOĎ … už konečne niekam!

Pokémon, Pokémon, Pokémon … je to všade. Príspevky o novej mobilnej hre Pokémon GO zahltili nielen sociálne siete, ale dokonca prekonali v počte vyhľadávaní na internete aj samo porno. A to už je čo povedať!

Následkom je, že mnohým ľuďom takýto hype vadí, lezie im na nervy, ba čo viac, vytáča ich do nepríčetnosti! Keď sa však pozrieme bližšie na reakcie na internete, v drvivej väčšine prípadov ide o ľudí, ktorí túto hru vôbec neskúsili, alebo dokonca ani netušia o čo sa jedná, ale ponáhľajú sa s nazývaním hráčov dementmi, hlúpakmi a ovcami. Mnohí dokonca sršia aj vulgarizmami.

Bez názvu2

Položím vám zopár viac-menej rečníckych otázok:

  • Máte pocit, že deti majú dnes málo pohybu?
  • Myslíte si, že v súčasnosti mládež presedí na zadku priveľa času?
  • Ak by sa ľudia viac hýbali, boli by zdravší?
  • Myslíte si, že nedostatok pohybu vedie k obezite a srdcovo-cievnym ochoreniam?
  • Mali by technológie viac nabádať k pohybu?
  • Mal by sa každý starať hlavne sám o seba?
  • Je jedno z akého dôvodu sa hýbeme, hlavne, že sa hýbeme?

Predpokladám, že na všetky otázky je jasná odpoveď – ÁNO. Hra Pokémon GO rieši presne tieto problémy. Spája moderné technológie s pohybom v prírode. Základný princíp totiž spočíva v tom, že hráč chytá Pokémonov kdekoľvek v reálnom svete.

Po celej planéte sa rodia tieto virtuálne príšerky a na to, aby ste ich chytili, vytrénovali a používali v boji proti ostatným hráčom treba pohnúť zadkom. A to nie málo. Napríklad, ak chcete, aby sa vaša potvorka vyliahla z vajíčka, ktoré ste našli kdesi v meste, napríklad pri nejakom významom pamätníku, o ktorého existencii ste doteraz možno netušili, musíte prejsť 2 až 10km.

ay8Dezq_700b_v2

A pointa?

Tak, a už sme pri pointe. Konečne ktosi prišiel s nápadom, ako rozhýbať rozkysnutú modernú spoločnosť a nesmierne sa mu to darí. Ľudia po tejto príležitosti skočili ako pes po údenom kolene, ale stále sa nájde kopa jednotlivcov, ktorí budú šomrať, nenávidieť a nespokojne hundrať. Hru hrajú nielen deti, takže sa tvorcom podarilo naozaj pohnúť masou.

Ľudia sa pohybujú, stretávajú sa pri tom, zakladajú spolky a podobne. Sú tu aj negatíva a častý argument proti hre je, že hráč chodí ako zombie. Čumí do mobilu bez toho, aby vnímal svoje okolie. Nuž, to ľudia chodili aj predtým, takže sa vlastne nič k horšiemu nezmenilo. Zatiaľ som nezachytil správu o tom, že by hráči spôsobovali nehody či iné problémy, skôr naopak, vďaka Pokémon GO sa už našlo niekoľko mŕtvych tiel a údajne sa zabránilo aj zločinu. Takže sa ako vedľajší efekt trochu pomohlo polícii. Vyskytli sa už aj prípady, keď kvôli hre niekto spadol z útesu, ale za hlúposť jednotlivca hra nemôže a vždy sa nájdu “experti”, ktorí sa zmrzačia aj pri zaväzovaní šnúrok na topánkach. Ak je niekto hlupák, ktorý si nedáva na seba pozor, tak aj bez hry skočí niekde pod kamión, alebo si ublíži akokoľvek inak.

13731672_10208339255931487_5739627499444446996_n

Záver

Zhrňme si to – máme tu hru, ktorá baví masy. Okrem iného aj preto, že im to pripomína staré časy, keď Pokémoni boli novinka. Ľudí to vytiahne von, hýbu sa, stretávajú sa a majú všetko to, čo im vraj moderné technológie zobrali. No tí istí ľudia, ktorí doteraz nadávali na to, čo technika ľudstvu vzala, budú zase iba nadávať, zosmiešňovať a urážať, keď sa to niekomu darí riešiť. Pritom jediné, čo je na tej hre negatívne je to, že sa o nej veľmi veľa hovorí. Že je to detinské? Áno, pôvodne je to určené deťom, ale ak to rozhýbe aj dospelých, prečo nie? Keď sa nad tým zamyslíte, hejteri, nepripadáte si teraz ani trochu hlúpo?

Peťo Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár