Zaklínač 3: Divoký Hon – štyri dôvody prečo ho hrať

Možno sa pozastavíte nad tým, že píšem o hre, ktorá je na svete už pomerne dávno. Pred pár dňami vyšla verzia Zaklínač 3 edícia Game Of The Year, a možno to je tá správna príležitosť povedať si o tom, čo je na tej hre také dobré, že ju všetci chvália.

Ak ste ju dohrali, dúfam, že budete pri čítaní spokojne prikyvovať a dozviete sa možno aj čosi nové. Ak toto dielo zatiaľ nevlastníte, snáď si po dočítaní pobežíte pre svoju vlastnú kópiu.

1. Prostredie a grafika – Zaklínač ako benchmark?

O grafike najnovšieho – posledného dielu trilógie sa toho nahovorilo dosť. Trailer z výstavy E3 ukázal úžasné zábery, ktoré boli napokon dosť ďaleko od finálnej podoby. Dnešné PC a konzoly by sa boli pri takej výpočtovej náročnosti príliš zapotili, a tak autori grafickú úroveň znížili. Znamená to, že detailnosť nie je až taká, ako sa čakalo, no aspoň na svojej grafickej karte neupečiete po minúte hrania steak na večeru.

The-Witcher-3-Graphics-Downgrade-and-Judging-a-Game-Before-Launch-480851-2

Napriek tomu je však vzhľad najnovšieho Zaklínača fenomenálny a keby vám nevyhovovala tak trochu depresívna atmosféra vojnou zmietaného severu v hlavnej časti hry a v prvom datadisku Srdcia z kameňa, v druhom datadisku s názvom O víne a krvi okúsite atmosféru pripomínajúcu francúzsky vidiek. Vinice, šťastní a často aj opití obyvatelia, potôčiky, kvetinky, dúha, jednorožce a tak podobne… Aj keď, pochopiteľne, aby mal hlavný hrdina Geralt z Rivie, lovec príšer, čo riešiť, pod rúškom blahobytu sa skrýva zlo.

Grafický kabát je teda silný argument prečo si hru zahrať a špeciálne si ju vychutnáte hlavne ak ste majiteľom ultraširokého monitora s väčšou uhlopriečkou. Vtedy sa budete možno exteriérmi kochať viac, ako sa budete venovať hraniu. 🙂 Na maximálne detaily pri rozlíšení full HD budete potrebovať minimálne grafickú kartu s čipom GTX960, alebo ekvivalentným. Keby ste sa chceli presunúť do sféry 2K či 4K, budete potrebovať vyšší model grafiky. Na 4K bude ideálna GTX980Ti, alebo novšia generácia s jadrom Pascal.

witcher3 2016-06-01 20-26-13-86

2. Hudba a zvuky

Nielen profesionálny dabing, realistické zvuky zaznamenané na stredovekom festivale v Poľsku, ale hlavne soundtrack, ktorý vytvorilo niekoľko folkových skupín (napríklad Percival) a profesionálny orchester. To sú argumenty, prečo je zvuková stránka hry prakticky dokonalá. Nech sa páči, dve krátke ukážky:

3. Príbeh a questy

Ťažko povedať, ktorý aspekt hry je najlepší, ale asi to bude príbeh. Bez neho by hra bola len prázdnym obalom bez obsahu. Príbeh tretieho Zaklínača je, tak ako aj predošlé hry, inšpirovaný knihami Andrzeja Sapkowskeho. Nedrží sa ich veľmi prísne, a tak sa medzi fanúšikmi občas debatuje o tom, čo je v hre inak ako v knihe. Sám Sapkowski sa vraj o hry vôbec nezaujíma, zo Zaklínača videl iba art-work a na adresu hry sa vyjadril v tom zmysle, že je to iba adaptácia založená na jeho práci, no v žiadnom prípade nemôže byť považovaná za pokračovanie či alternatívnu verziu jeho kníh.

witcher3 2016-05-31 22-53-12-01

V každom prípade je príbeh plný bohatého deja s početnými zvratmi a nebudete sa pri ňom ani chvíľu nudiť. Keby ste sa aj nejakým zázrakom chceli na nejaký čas odkloniť od sledovania hlavnej príbehovej línie hodnej filmu, je tu skutočne obrovské kvantum vedľajších príbehov a úloh. Niekedy sú na mape vyznačené a niekedy prosto na ulici narazíte na situáciu, ktorú treba riešiť.

Mapa sveta, po ktorom budete putovať peši či na svojej vernej kobyle Roach (v českom preklade Klepna) je veľmi veľká, obsahuje mestá i vidiek a hlavne kopu bodov, ktoré vám prinesú rôzne vedľajšie zápletky. Napríklad budete pátrať po stratených baníkoch, aby ste zistili, že ich v bani roztrhalo monštrum. Vy, povolaním zaklínač, profesionálny nájomný zabijak monštier, za nejaký “bakšiš” takúto príšeru vystopujete a odstránite. To je však veľmi zjednodušené a nie vždy sa jedná iba o potvory, niekedy budete riešiť aj medziľudské vzťahy, mágiu či pátrať detektívnym spôsobom. Máte totiž mutáciami zdokonalené zmysly, ktoré vám takéto pátranie umožnia. Občas sa možno zapletiete do bitky, budete riešiť posadnutia duchmi, lámať kliatby, dostanete sa do väzenia a v druhom datadisku sa dokonca dostanete do rozprávkového sveta.

witcher3 2016-06-05 22-43-56-05

Postavu Geralta pritom hráč celý čas vylepšuje, nachádza rôzne časti brnení, zbrane, vytvára elixíry, obchoduje, používa vylepšenia, zlepšuje si schopnosti, mutácie, vzhľad (dokonca si môžete podľa svojho vkusu zafarbiť niektoré zbroje). Tento RPG systém spojený s postupovaním na vyššie levely robí z hry komplexný mix akčnej adventúry a RPG, zasadenej do rozľahlého sandboxu so slobodou pohybu a rozhodovania.

witcher3 2016-06-01 20-45-58-91

4. Humor, vzťahy a rozhodnutia

Geralt z Rivie, zvaný aj Mäsiar z Blavikenu, síce vyzerá tvrdo a bez-emocionálne. No občas vás prekvapí vtipnou či sarkastickou hláškou. Práve tento nenásilný situačný humor prispieva k znásobeniu zábavy, ktorej je tu aj tak dosť. Okrem toho je známy tiež svojimi vzťahmi s čarodejnicami. Aj v hre s nimi možno nadväzovať a utužovať vzťahy a ovplyvňovať tým ďalší vývoj situácie.

maxresdefault

Okrem čarodejníc na svojich cestách narazíte aj na pár “bežných” žien, ktoré môžete tiež… ehm… intímne spoznať. V hre je teda aj nahota a sexuálne scény (pre niekoho možno piaty argument, prečo hru hrať 😀 ).

witcher3 2016-06-05 23-26-12-94

Dej možno ovplyvniť nielen vývojom vo vzťahoch. Ale aj pomerne častými rozhodnutiami v úlohách, niekedy dokonca časovo limitovanými – musíte sa rozhodnúť do niekoľkých sekúnd. Hra má niekoľko možných koncov a veľká časť rozuzlení bude záležať práve na vašich rozhodnutiach.

witcher3 2016-05-31 19-36-37-94

Záver

Ak vám ktosi povie “Zahraj si nového Zaklínača aj s datadiskmi, je to super hra.”, verte mu. Vie čo hovorí. Hra je ovenčená množstvom ocenení, ale okrem recenzentov ju veľmi pozitívne prijímajú sami hráči. Dokonca sa často v súvislosti s ňou hovorí o najlepšej hre všetkých čias. Je to trošku subjektívne hodnotenie, no musím povedať, že hry hrám už asi štvrť storočia. A ak by som nedal titul Zaklínač 3 na prvé miesto v mojom osobnom rebríčku najlepších hier, určite by som o tom veľmi vážne uvažoval.

Veľký svet, v ktorom sa môžete voľne pohybovať, vynikajúci príbeh, vedľajšie úlohy hodné hlavných príbehových línií v iných hrách, monštrá, záhady, akčnosť, dejové zvraty, skvelá atmosféra tvorená vizuálom aj zvukmi, a sem-tam nejaká pikantná scéna. Aby som nezabudol, celou hrou vás môže sprevádzať kartová hra Gwent, ktorá sa dokonca dočkala vlastného samostatného spracovania. To všetko je Zaklínač 3, a preto sa ho oplatí hrať.

witcher3 2016-06-06 00-39-04-13

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár