Lenovo Moto G5 Plus recenzia

Nedávno uviedla spoločnosť Lenovo na trh smartfón Moto G5. Cenovkou na úrovni 200 eur láka používateľov, ktorí nemôžu či nechcú vlastniť vlajkovú loď, no na dobrej výbave im záleží. To isté možno povedať o jeho modelovom bratovi Moto G5 Plus, ktorý prináša niekoľko vylepšení, no jeho cenovka nie je nedosiahnuteľná.


Dizajn a konfigurácia Moto G5 Plus

Smartfón je vybavený 5,2“ displejom s podsvietením IPS a rozlíšením FHD, takže tvorí zlatú strednú cestu pre tých, ktorí neobľubujú telefóny s väčšími uhlopriečkami a zároveň ho nemožno ani zaradiť medzi malé zariadenia. Ochranu displeja proti poškriabaniu má na starosti technológia Gorilla Glass 3. Ochranné sklo pokrýva celú prednú časť telefónu, čo pôsobí kompaktne a príťažlivo. Náchylnosť k odtlačkom prstov sme tu nezaznamenali, no zadná časť je tak trochu náchylná k zachytávaniu nečistôt. Nie je to však nič vážne.

Moto G5 Plus zozadu

Model je dostupný v dvoch farebných vyhotoveniach – sivom a zlatom. My sme testovali sivý variant Lunar Grey, ktorý je obdarený decentnou eleganciou dizajnu a jeho celokovové telo dáva telefónu punc vyššej triedy.

Zjavne mali dizajnéri zmysel pre detail a vytvorili produkt, ktorý očarí hlavne mužskú časť populácie.

Moto G5 Plus celkový pohľad 01

Okrem toho je povrch vybavený nanovrstvou, ktorá zariadenie chráni proti špliechajúcej vode, takže sa netreba obávať ani mierneho dažďa. V prednej časti poteší snímač odtlačkov prstov, ktorý našiel svoje miesto pod displejom a funkčnosť telefónu ovplyvňuje viac, ako iba jeho odomykaním a zamykaním.

Moto G5 Plus home button

Za pozornosť tiež stojí zásuvka na karty SIM v hornej časti smartfónu. Podporuje dve karty nano SIM, ktoré možno na rozdiel od bežného štandardu doplniť o pamäťovú kartu micro SDXC do kapacity 128GB. Ide teda o plno duálny smartfón, pri ktorom sa netreba uskromniť s pamäťovou kartou ak vlastníte dve karty SIM. Na našom trhu sa predáva variant vybavený 32GB úložným priestorom a 3GB RAM. Približne 7,5GB priestoru zaberie samotný OS. Snapdragon 625 dodáva zariadeniu nadpriemerný výkon a grafický čip si poradí aj s najnovšími mobilnými hrami.

Moto G5 Plus zvrchu

Ako fotí Moto G5 Plus?

Fotoaparát pútal pozornosť záujemcov o Moto G5 Plus už pred uvedením telefónu na trh, no nakoniec nepriniesol parametre, ktoré sme očakávali. Pokles na 12Mpix zo 16Mpix pri predchádzajúcom modeli nám nevadí, lákadlo však mala byť schopnosť zaznamenávať video v rozlíšení 4K pri frekvencii 30 fps a FHD pri 60 fps. To však nakoniec neplatí o európskom variante, ktorý zaznamenáva vo Full HD a 30 fps, čo je bežný štandard. Podporu 4K obsahujú iba varianty pre USA a Veľkú Britániu (zrejme sa Brexit týka aj funkcií smartfónov 🙂 ). Poteší však citlivosť optiky zadného fotoaparátu f/1.7, čo je hodnota na úrovni podstatne drahšej vlajkovej lode Samsung Galaxy S8. Predný fotoaparát dostal rozlíšenie 5Mpix, čo by malo na selfie stačiť každému, i keď nemá blesk.

Zábery fotené pomocou Moto G5 Plus:

V spodnej časti telefónu je umiestnený port micro USB na nabíjanie technológiu TurboPower od Motoroly a 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel. Umiestnenie v spodnej časti hodnotíme neutrálne, aj keď častejšie býva port na slúchadlá umiestnený v hornej časti.

Moto G5 Plus zospodu

Praktické skúsenosti z používania Moto G5 Plus

Fotoaparát fotí na nadpriemernej úrovni. Zapôsobí v oblasti ostrosti, potešia tiež reálne zobrazené farebné odtiene s mierne upraviteľnou sýtosťou a aj vďaka funkcii HDR možno zaobstarať veľmi slušné snímky. Takisto video hodnotíme ako kvalitatívne dobré. Optika je vybavená technológiou duálnych pixelov. Znamená to, že na rozdiel od bežných riešení je každý pixel vybavený schopnosťou fázového zaostrenia, čo sa podpisuje na rýchlosti fotografovania a v praxi to naozaj cítiť.

Moto G5 Plus rozsvietený displej

Použitý OS je najnovší Android 7 Nougat a telefón ho zvláda svižne. Disponuje oproti čistému Androidu iba veľmi mierne upraveným rozhraním a Lenovo nepredinštaluje žiadny bloatware, takže neduhy hlavne lacnejších zariadení tu nenájdete. Ovládanie je vďaka tzv. Moto gestám veľmi pohodlné a výrobcu za ne možno iba pochváliť. Ako sme už naznačili, snímač odtlačkov pod displejom umožňuje napríklad pohybom prsta doľava návrat o krok späť a pohyb prsta doprava zobrazí spustené aplikácie. Vďaka tomu nemusia byť na displeji klasické tlačidlá Androidu a ušetrí sa miesto na zobrazenie obsahu.

Dvojité pokrútenie zápästím môže spustiť fotoaparát a vy vďaka tomu stihnete zachytiť aj okamihy, ktoré netrvajú dlho.

Výkon a Vychytávky

Pri potrasení smartfónom aktivujete či deaktivujete baterku, takže ak si potrebujete kdesi v tme rýchlo posvietiť, rýchlejší a praktickejší spôsob asi neexistuje. Poteší tiež zobrazenie notifikácií pri vypnutom displeji, stačí zariadenie zdvihnúť a na displeji sa zobrazia ikony aplikácií, v ktorých vás čaká napríklad SMS či e-mail. Pochopiteľne, že možno túto funkciu regulovať a udeľovať výnimky aplikáciám, ktoré by takto mohli poskytnúť citlivé informácie. Notifikačná LED by však napriek tejto funkcii potešila, keďže telefón treba uchopiť do ruky na to, aby ste vedeli, či ste čosi zmeškali.

Moto G5 Plus vypnutý displej

Vďaka trom GB RAM a výkonnému procesoru sme nezaznamenali v ovládaní telefónu žiadne zaváhania a súčasné spustenie viacerých aplikácií takisto nie je problém. Displej je veľmi dobre čitateľný aj na priamom slnečnom svetle v exteriéri. Je príjemný ostrosťou aj automaticky volenou intenzitou podsvietenia, ktorá na rozdiel od množstva konkurenčných modelov funguje perfektne. Často sa stretávame s tým, že je displej niektorých telefónov pri automatike príliš tmavý, tu nič také nehrozí. Pozorovacie uhly sú dostatočne široké, takže napríklad aj pri predvádzaní fotografií priateľom sediacim okolo vás budete spokojní.

Moto G5 Plus celkový pohľad

Akumulátor má kapacitu 3000mAh čo v portfóliu Lenova patrí k tým skromnejším kapacitám, no aj pri pomerne častom využívaní sa nám podarilo dosiahnuť výdrž dva dni na jedno nabitie. To aj bez použitia šetriaceho režimu, ktorý telefón ponúka pri slabnúcom akumulátore. Ten dosiahne nabíjaním svoju plnú kapacitu približne za hodinu a pol. To je nadštandardná rýchlosť spôsobená technológiou TurboPower, ktorá umožňuje za 15 minút nabíjania telefónu poskytnúť energiu na 6 hodín prevádzky. Dodáme, že sada handsfree nie je súčasťou balenia, a to veľmi nepoteší.


Ako si dobre vybrať smartfón vám poradíme v tomto článku.


Verdikt Moto G5 Plus

Lenovo Moto G5 Plus je smartfón, ktorý pôsobí vzhľadom aj funkčnosťou ako príslušník vyššej triedy, no cenovkou mieri nižšie.

Pokojne by mohol súperiť s konkurenciou v kategórii do 500 eur, pretože ponúka výborný pomer medzi výbavou a cenou. Výkonom patrí medzi nadpriemer, nezľakne sa multitaskingu, OS aj aplikácie prevádzkuje úplne plynulo a nezaostáva ani v oblasti hernej 3D grafiky. Výhody, ktoré vyzdvihneme sú plnohodnotný režim dual SIM, ovládanie Moto gestami snímačom odtlačkov prstov a veľmi elegantne pôsobiace celokovové vyhotovenie. Kvalita fotoaparátu nás takisto potešila, aj keď trošku sklamala absencia sľubovaného 4K v európskom variante. Majitelia príslušenstva s bluetooth ocenia zabudovaný modul NFC na rýchle prepojenie. Pri testovaní modelu sme nenašli žiadny zásadný nedostatok, odporúčame ho preto každému, kto chce veľa muziky za málo peňazí.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie TechGuru.sk TOP Smartfón

Klady:
+ elegantný dizajn
+ robustné celokovové vyhotovenie
+ plnohodnotný dual SIM
+ nadpriemerný fotoaparát
+ slušný výkon
+ bohatá funkčná výbava
+ snímač odtlačkov a Moto gestá

Zápory: 
– v balení nie je sada handsfree
– absencia videa v 4K v európskom variante
– absencia notifikačnej LED

Parametre: SoC Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625, CPU Octa-core 2.0 GHz Cortex-A53, GPU Adreno 506, 3GB RAM, 32GB úložný priestor, microSDXC do 128GB, displej 5,2″ IPS FHD, Gorilla Glass 3, zadný fotoaparát: 12Mpix f/1.7, video FHD/30fps, duálny blesk, duálne pixely, predný: 5Mpix f/2.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual SIM, dual-band, WiFi Direct, hotspot, bluetooth 4.2 A2DP, LE, EDR, snímače: odtlačkov, akcelerometer, gyro, proximity, batéria zabudovaná Li-Ion 3000 mAh, 150.2 x 74 x 7.7 mm, 155g

Cena: 279 eur

Produkt na recenziu zapožičal: Lenovo

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár