Google dostane od EÚ pokutu 2,4 miliardy eur

Možno už tušíte, aké sú príčiny tejto rekordne vysokej pokuty, zatiaľ najvyššej akú kedy EÚ niekomu uštedrila.

Po sedem-ročnom vyšetrovaní prišiel Brusel na to, že Google zneužíva svoje postavenie a používa obchodné praktiky, ktoré porušujú protimonopolné pravidlá EÚ.

Komisárka Margrethe Vestager sa k téme vyjadrila konkrétne:

Google zneužíva svoju dominanciu vyhľadávacej služby udeľovaním nelegálnych výhod svojmu ďalšiemu produktu. Ide o nákupnú porovnávaciu službu.

eu-hits-google-reuters_650x400_51498558985Na odstránenie tohto nedostatku dostala firma 90 dní. V opačnom prípade bude čeliť následkom, ktoré môžu zahŕňať sankciu za nespoluprácu vo výške do 5% denného celosvetového obratu materskej firmy Alphabet. Tej dnes (27.6.) po oznámení informácie klesli akcie o 1%.

Google zvažuje, že sa rozsudku podvolí, aby sa vyhol obrovskej pokute. Bráni sa však tvrdením, že “teória Európskej Komisie nesúhlasí s tým, ako ľudia v skutočnosti nakupujú online”.

Peter Vnuk

Zdroj: CNBC

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár