Robot za vás uvarí domáce jedlo. Sci-fi? Vôbec nie …

Spoločnosť Moley Robotics, ktorú založil vedec a vynálezca Mark Oleynik, uvádza na trh reálne použiteľnú robotickú kuchyňu. Čo to presne znamená?

Robotika v súčasnosti prichádza do štádia, v ktorom jej výsledky začínajú byť porovnateľné s fantáziou tvorcov sci-fi príbehov. Dobrý príklad je robotická kuchyňa od spoločnosti Moley Robotics. Dve posuvné ramená majú prístup k ingredienciám aj sporáku a namiešavajú jedlá presne podľa pôvodného receptu.

moley robotics kitchen
Takto vyzerá prototyp prezentovaný v r. 2015.

Pohyby ľudského kuchára sú nasnímané a ponúkané ako recept v mobilnej aplikácii či v ovládacom paneli kuchyne. Práve kvôli napodobneniu môžu umelé ruky zopakovať presné pohyby a naberať rovnaké množstvá ingrediencií, ako vaša babička … Teda, samozrejme, za predpokladu, že sa bude dať vlastné recepty vložiť do systému snímaním vlastných rodinných príslušníkov. Inak to budú zrejme pohyby svetovo uznávaných kuchárov.

Takáto kuchyňa je oddelená od ostatného priestoru sklom, zjavne z bezpečnostných dôvodov. No možno aj preto, aby ste nemohli dať robotickej ruke “po ruke”, keby nejaký recept nenavarila podľa vašich predstáv. 🙂

Zatiaľ je produkt v štádiu vývoja, no záujem oň môžete prejaviť na moley.com. Do predaja by sa mal dostať v r. 2018 a recepty sa budú nakupovať podobne, ako si kupujete hudbu v službe iTunes.

Uvidíme, ako bude robotická kuchyňa prijatá verejnosťou. Množstvo ľudí v nej bude isto vidieť smerovanie ľudstva k lenivosti, no jedinci s fyzickým postihnutím či odsťahovaní ďaleko od rodiny, ktorí si budú môcť vychutnať autentickú mamičkinu fazuľovú polievočku v Austrálii, sa určite budú tešiť. 🙂

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár