D-Link DCS-936L Wi-Fi HD kamera s nočným videním – recenzia

V oblasti kamier na pozorovanie a stráženie priestorov je konkurencia pomerne silná. D-Link na tomto poli bojuje kompaktným bezdrôtovým modelom DCS-936L, ktorý je schopný poskytnúť rozlíšenie HD a nezľakne sa ani šera a tmy.

Vzhľad a konštrukcia DCS-936L

Konštrukcia je tak trochu netradičná. Kamera patrí medzi menšie modely a tvar valca z nej robí ľahko prenosnú alternatívu. Tento valček sa dá v polovici otvoriť a po odklopení vznikne kamera s kruhovým tvarom a rovnako tvarovaným podstavcom.

D-Link DCS-936-L

Pochopiteľne, že vďaka tomuto riešeniu nie je model práve majstrom stability, ale pri jednoduchom brnknutí sa kamera neprevráti. Výrobca si dal pozor, aby bolo ťažisko hlavne v podstavci a spodná časť valca sa dá otočiť tak, aby kamera stála stabilizačnou nožičkou dopredu.

D-Link DCS-936-L

Napájací kábel sa pripája portom micro USB na zadnej časti kamery, takže bude tak trochu konštrukciu pridržiavať. Okrem stojatej polohy možno zariadenie umiestniť aj na stenu, čo je vysoko pravdepodobný typ umiestnenia. Výrobca s tým počíta a v balení nájdete aj príchytky a skrutky.

D-Link DCS-936-L

Pri umiestňovaní pomáha informačná LED nad objektívom kamery. Farbou v piatich stupňoch dáva najavo, v ktorých miestach je signál Wi-Fi najsilnejší, a v ktorých je slabší. Na ukladanie záznamov možno použiť zabudovaný slot na karty micro SD, kartu však treba zakúpiť osobitne (microSDXC do 128GB), nie je súčasťou balenia. Nie je to ale jediný spôsob ukladania, takže to nepovažujeme za mínus. Ukladať záznamy možno aj do mobilného zariadenia či do počítača.

D-Link DCS-936-L

Ovládanie a možnosti

Softvérová inštalácia spočíva v nainštalovaní aplikácie Mydlink Lite na váš mobil či tablet a následné spárovanie kamery s routerom podľa inštrukcií od aplikácie. Aj keď je tu možnosť prepojiť systém manuálne, odporúčame použiť automatické spojenie pomocou tlačidiel služby WPS na routeri a na kamere. Je to rýchle, jednoduché a bezproblémové. Prístroj pritom v zadnej časti informuje LEDkou, či sa spojenie podarilo. Celý proces pri WPS trvá asi minútu.

Takto vyzerá webové rozhranie v prehliadači, cez ktoré možno sledovať stream z kamery a robiť ďalšie úkony. Všimnite si, že si kamera dobre poradí s protisvetlom z okna.
Takto vyzerá webové rozhranie v prehliadači, cez ktoré možno sledovať stream z kamery a robiť ďalšie úkony. Všimnite si, že si kamera dobre poradí s protisvetlom z okna.

Následne už môžete v aplikácii sledovať obraz, ktorý kamera poskytuje. Môže mať dva kvalitatívne stupne 480p a 720p, čiže HD. Musíme priznať, že ani pri sledovaní cez webové rozhranie na stolovom počítači v týchto dvoch rozlíšeniach veľký rozdiel nebol. Obe sú dobré, uhly záberov sú široké a frekvencia 30fps je na bezpečnostnú kameru super.

Identifikácia osôb na obraze je pritom ľahká. Keby ste potrebovali zmeniť jas, dá sa manuálne upravovať a niekomu môže poslúžiť aj digitálne priblíženie obrazu.

Nočné videnie
Nočné videnie

Čo nás však potešilo najviac, je nočné videnie. Keď klesne svetelnosť prostredia pod určitú hranicu, kamera sa sama prepne do nočného čiernobieleho režimu (táto automatika sa dá vypnúť). V tomto režime je obraz kvalitatívne porovnateľný s denným videním a funguje prakticky aj v úplnej tme. Vďaka tomu sa kamera bude hodiť aj na sledovanie priestorov, v ktorých nesvieti svetlo 24 hodín denne, alebo na sledovanie pokojného spánku bábätka. Upozorníme, že nočné videnie funguje do vzdialenosti 5m.

V aplikácii aj vo webovom rozhraní možno využiť tiež detekciu zvuku a pohybu. Tieto dve funkcie sú pri tom oddeliteľné, čiže ak je to praktickejšie, môžete používať iba jednu z nich. Kamera môže v prípade zachytenia nejakej aktivity poslať notifikáciu na váš mobil. Otestovali sme túto možnosť a funguje výborne. Na mobile sa vám zobrazí správa typu push len s malým oneskorením, takže môžete okamžite konať v prípade, že ide o narušenie stráženého priestoru.

Verdikt

D-Link DCS-936L je mimoriadne kompaktná kamera, ktorá sa hodí na sledovanie prakticky akýkoľvek súkromných či firemných priestorov a osôb v interiéri. Dobrá kvalita obrazu v kombinácii s nočným videním umožní dobre identifikovať prípadného narušiteľa a modul Wi-Fi zabezpečí, že nemusí byť umiestnená len na dosah eternetového kábla. Menšia nevýhoda je iba v tom, že napájací kábel adaptéra má dĺžku 1,5m, takže ak v mieste umiestnenia nebude blízko zásuvka, budete musieť napájanie riešiť napr. predlžovacím káblom. Celkovo však ide o výborné riešenie umožňujúce monitoring pomocou mobilu či tabletu cez internet, a to musí oceniť každý.

Hodnotenie: 92%

Klady:

  • farebný HD obraz s plynulosťou 30fps
  • nočné videnie
  • detekcia pohybu a/alebo zvuku
  • kompaktné vyhotovenie
  • ovládanie a sledovanie na diaľku
  • podpora ukladania na kartu SD
  • detekcia a indikácia sily signálu Wi-Fi
  • notifikácie na aktivitu v sledovanom priestore

Zápory:

  • krátky napájací kábel
  • neveľký rozdiel v kvalite medzi 480p a 720p

Parametre: 1/4″ snímač 1MP progresívny CMOS, HD 720p/30 fps, infračervený filter, nočné videnie do 5m, f 2/4, 4x digitálny zoom, uhol záberu: (H) 100°, (V) 54°, (D) 120°, mikrofón, detekcia pohybu, detekcia zvuku, napájanie: adaptér microUSB, kódovanie: H.264, M-JPEG, port microSDXC do 128GB, IEEE 802.11 n/g, 80 x 65 x 47 mm, 140g

Kompatibilita: Android, iOS, Windows Phone, Windows

Cena: 93 EUR

Produkt na recenziu zapožičal: D-Link

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár