Koniec klasického kreslenia vo Windows? Skicár končí.

Po viac ako tridsiatich rokoch sa Microsoft rozhodol vyradiť z Windows klasický program MS Paint, známy aj ako Skicár.

Windows 10 čaká na jeseň ďalšia aktualizácia s názvom Windows 10 Fall Creators Update, ktorá by mala tento legendárny softvér zo systému vyradiť. Nie je to celkom isté, no Skicár je na zozname aplikácií, ktoré sú označené ako “zastarané”.

Po vysvetlenie si zrejme netreba chodiť ďaleko. Výrobca sa isto snaží presadiť 3D verziu Paintu, ktorá je súčasťou OS od aktualizácie Creators Update. Problém je však v tom, že tá neposlúži na jednoduché úpravy obrázkov či bežné jednoduché čmáranie, ktoré využijú všetky vekové kategórie používateľov vrátane detí.

maxresdefault

To si zrejme uvedomujú aj v Microsofte a podľa aktuálnych informácií aj napriek vyradeniu Paintu si bude možné túto legendu znovu nainštalovať z Obchodu Windows. Štatistiky hovoria, že v súčasnosti Skicár používa viac ako 100 miliónov používateľov. Toto číslo po jeho vyradení zo základnej “výbavy” systému určite výrazne klesne.

Nový update by mal priniesť jednoduchšie prepínanie medzi tabletom, notebookom či smartfónom a nové nástroje na prácu s videami a obrázkami. To značí, že by mohla prísť do úvahy aj úplne nová modernejšia aplikácia na kreslenie. Zatiaľ však ide len o našu špekuláciu.

Aktualizácia:

Po početných nostalgických reakciách používateľov Microsoft potvrdil, že sa bude dať Skicár zadarmo stiahnuť z Obchodu Windows.

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár