Číňania by mohli mať zárodok funkčného teleportu

Ak ste fanúšikmi sci-fi, netreba vám vysvetľovať, že teleport je teoretické zariadenie umožňujúce okamžitý prenos osoby či predmetu na dlhé vzdialenosti.

Nie obyčajný prenos, ale taký, pri ktorom sa vaše telo na jednej strane rozloží na atómy, informácia o nich sa uloží do zariadenia a na druhej strane, kdesi ďaleko, vás na základe týchto informácií podobný prístroj zasa poskladá. Nechajme teraz bokom dilemu o tom, či by ste to boli stále vy, alebo iba vaša kópia.

Čínski vedci preukázali, že je možné na kvantovej úrovni komunikovať medzi atómami na zemi a inými v kozme. Pokúsili sa fotón (elementárna častica svetla) poslať zo Zeme do vesmíru. Resp. nie celkom poslať, ale skôr preniesť, okopírovať. Experiment prebehol medzi čínskym kvantovým satelitom Micius a pozemnou stanicou.

Čínsky kvantový satelit Micius

Vedci boli schopní zo zemského povrchu preniesť neznámy kvantový stav jedného fotónu na iný v kozme. Realita je však predsalen trochu iná, ako vedecká fantastika. Ešte nevyťahujte zo skríň svoje uniformy zo Star Treku. Na prenesenie všetkých parametrov kvantového stavu častice sú potrebné drastické opatrenia a merania.

Zatiaľ je nemožné dokonalo poznať kvantový stav častice a skopírovať ho, no ak by sme boli pripravení na zničenie pôvodnej častice, je možné ho preniesť. V tom prípade bude druhá častica zhodná s pôvodnou. Kvantová teleportácia by však vyžadovala tvorbu kvantových sietí na prenos údajov a aj kvantových počítačov schopných ich spracovať oveľa rýchlejšie ako dnešné superpočítače.

Kým bude možné vytvoriť takéto zariadenia schopné skutočnej teleportácie komplexných predmetov či organizmov, ešte to potrvá. Čínsky experiment však ukázal, že by to mohlo byť možné. Vzdialenosť medzi štartom a cieľom bola pritom 1400km. Predošlé pokusy boli obmedzené na vzdialenosť 100km, pretože sa fotóny strácali v optických kábloch či v priestore.

kvantové prepojenie

Kvantová komunikácia funguje na princípe základného prepojenia dvoch častíc, ktoré by nemalo byť závislé na vzdialenosti medzi nimi. Keď máte dve prepojené častice, ich kvantový stav je zdieľaný, takže nejestvujú ako nezávislé entity. Okrem toho, že je toto prepojenie užitočné, je aj krehké a dá sa prerušiť. V takom prípade začnú obe častice opäť existovať ako individuality. Práve pre toto prerušenie bolo doteraz ťažké kvantovo komunikovať na vzdialenosť nad 100km optickými káblami či vzduchom.

Tento výskum teda preukázal, že na globálnu kvantovú komunikáciu budeme nevyhnutne potrebovať kvantové satelity. Či sa bude dať princíp kvantového prepojenia využiť aj na skutočnú teleportáciu, alebo sa výskum bude uberať úplne iným smerom, napr. ku kvantovému internetu, ukáže čas.

Peter Vnuk

Zdroj: IFL Science

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár