Facebook vypol dve umelé inteligencie, lebo vynašli vlastný jazyk

Že sa Mark Zuckerberg angažuje vo svete virtuálnej reality a umelej inteligencie nie je žiadne tajomstvo. Správa o tom, že musel jeho tím “utratiť” umelú inteligenciu, lebo nebola celkom pod kontrolou, je však v súčasnom štádiu vývoja prekvapivá.

Bob a Alice boli dvaja boti s umelou inteligenciou (UI), ktorí mali medzi sebou komunikovať v angličtine. Tak boli trénovaní a vytvorení. Pri ich vzájomnej komunikácii používal výskumný tím systém odmien za žiaduce výsledky, no za použitie angličtiny žiadna odmena nebola stanovená.

UI si teda našla spôsob, ako komunikáciu zefektívniť a urýchliť. Ich rozhovory začali pripomínať angličtinu už iba slovami. Údajne sa medzi nimi odohral takýto rozhovor:

Bob: “I can i i everything else,”

Alice: “balls have zero to me to me to me…”.

A takto to pokračovalo ďalej. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide buď o nezmyselné tliachanie, alebo sa bavia o Bobovej neexistujúcej “výbave”. 🙂 Podľa tímu Facebooku však ide o zjednodušenie konverzácie. Opakujúce sa výrazy “i” a “to me” boti začali používať na označovanie množstva položiek, ktoré si chcú vziať. Jeden z vedcov pracujúcich vo Facebook AI Research, Dhruv Batra, sa vyjadril v tom zmysle, že takéto zjednodušovanie sa v podstate ničím nelíši od tesnopisu, ktorý používajú ľudia.

Boti boli teda vypnutí, keďže podľa vyjadrenia výskumného tímu šlo o zámer vytvoriť UI schopnú komunikovať s ľuďmi a keďže si vyvinula vlastný jazyk, ani oni sami jej nie sú schopní rozumieť… Bob a Alice si však medzi sebou rozumeli.

My dodávame, že na to, aby takáto správa spôsobila paniku a strach z ovládnutia ľudstva umelou inteligenciou typu Skynet je to naozaj pramálo. No vo vývoji UI a umelých neurónových sietí môže ísť o významný úspech motivujúci ďalších vedcov k typu experimentov, kde takýto výsledok bude žiaduci.

Peter Vnuk

Zdroj: PC Gamer, metro.co.uk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár