Autonómne autá budú predvídať pohyb premávky vďaka neurónom vážky

Autá jazdiace bez vodiča sa potrebujú čo najviac priblížiť k dokonalosti. Kde inde preto vziať inšpiráciu, ako v prírode?

Vedci z University of Adelaide v južnej Austrálii a ich kolegovia z Lund University vo Švédsku objavili v mozgu vážky časť, ktorá je zodpovedná za predvídanie pohybu koristi. Neuróny, ktoré nesú označenie CSTMD1 replikovali v testovacom robotovi, aby zistili, či má výsledok výskumu nejaký potenciál v praxi.

Steven Wiederman, vedúci projektu zdôraznil, že je jedna vec detegovať pohybujúce sa objekty, no pre autonómne vozidlá je dôležité sledovať a predvídať ich pohyb. Tak môžu vopred určiť, či sa objekt dostane mimo kolíznej trajektórie.

autonomous-car-at-intersection

Vážka to údajne dokáže, a to aj v priestore preplnenom objektmi, čo je pre vozidlá bez vodičov ešte užitočnejšie. Ak sa cieľ stratí z jej dohľadu, neuróny predpovedajú, kde by sa mohol znovu objaviť, používajúc pritom jeho predošlú dráhu letu. Hmyz tento spôsob používa nielen pri lovení koristi, ale aj pri vyhľadávaní partnera na párenie.

Testovací robot si počínal dobre. Autori štúdie vyhlásili:

Náš robot si počínal robustne pri prenasledovaní cieľa v uzavretom priestore. Napriek množstvu náročných podmienok, ktoré sme v experimente použili. Málo kontrastné ciele, husto preplnený priestor a množstvo vyrušujúcich elementov.

Štúdia o implementácii neurónov CSTMD1 bola publikovaná v Journal of Neural Engineering a okrem autonómnych vozidiel môže priniesť zlepšenie aj všeobecne v oblasti robotiky.

Peter Vnuk

Zdroj: theleadsouthaustralia.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár