Test powerline adaptérov: D-Link DHP-309AV vs. DHP-700AV

D-Link DHP-309AV vs. DHP-700AV test powerline adaptérov

Porovnávacia recenzia powerline adaptérov

Internet môžete rozviesť po budove aj bez toho, aby ste inštalovali káble a lišty. Pochybujete o kvalite powerline adaptérov? My sme sa im pozreli na zúbok za vás.

Ich základný účel je rozšíriť pripojenie na internet tam, kde by pre vás bežné riešenie nebolo praktické. Nemusíte robiť takmer nič, zapojíte jeden adaptér na jednej strane do elektrickej zásuvky a routera, na druhej strane ďalší adaptér do druhej zásuvky a cez rozvody elektriny sa bude prenášať signál internetu. Jednoduché a elegantné. Využijete rozvody, ktoré už máte.

DHP-700AV test powerline adaptérov 02

Prvá myšlienka, ktorá vám asi napadne, je možné rušenie zo strany pripojených zariadení, ako chladnička, mikrovlnka, televízor a pod. Tak na to môžete zabudnúť, v praxi to funguje oveľa lepšie, ako by ste si mohli myslieť. Ide skôr o kvalitu vyhotovenia, dizajn, rýchlosti, spĺňané štandardy, certifikácie a cenu. To sú parametre, ktorými sa adaptéry medzi sebou líšia.

My sme pre vás otestovali dve štartovacie sady (kity), aby sme zistili, ako sa môžu odlišovať drahšie a lacnejšie powerline adaptéry. Zvolil sme modely od D-Link, konkrétne DHP-309AV, ktoré stoja približne 35 eurD-Link DHP-700AV asi za 100 eur. Cenový rozdiel je teda značný a boli sme zvedaví, v čom sa môžu tieto sady odlišovať.

Pri kúpe adaptérov si treba dať pozor na to, že niekedy nie je celkom jasné označenie, či sa jedná o cenu za jeden adaptér, alebo sadu. Vždy musia byť minimálne dva. Ak si kúpite napríklad jeden adaptér za 30 eur a potom zistíte, že musíte prikúpiť rovnaký, peňaženku to môže zabolieť. 🙂

Ako sme testovali

Vzdialenosť medzi prvým a druhým adaptérom bola približne 20 metrov vodičov v rodinnom dome. Testovacia sieť bola teda bežná domácnosť s televízorom, chladničkou a pre sťaženie podmienok sme testovali po pripojení energeticky veľmi náročnej (spotreba 830W) prenosnej klimatizácie do siete. Ako testovací stroj sme použili notebook Alienware 17 R4 od spoločnosti Dell s.r.o. Pripojenie bola optika s rýchlosťou 100Mbit/s. Aj keď to výrobca neodporúča, schválne sme sťažili podmienky použitím predlžovačky, aby výsledky zodpovedali situácii v skutočnej domácnosti.

D-Link PowerLine AV Mini Adapter Starter Kit (DHP-309AV)

Adaptéry sú pomerne malé, čo uľahčuje ich umiestňovanie. Hlavne, ak máte k dispozícii málo miesta, alebo sa musíte uspokojiť s predlžovacím káblom či rozdvojkou. Powerline adaptéry sa totiž dosť často horšie zmestia najmä do predlžovačiek a musíte kvôli nim oželieť niekoľko voľných zásuviek, pretože ich čiastočne prekryjú. To nie je tento prípad.

DHP-309AV test powerline adaptérov 02

Model sa umiestňuje dobre, no pamätajte, že sa pri svojej aktivite zahrieva na pomerne vysoké teploty. Keby sa napríklad opieral o skriňu či stôl, mohlo by teplo poškodiť povrch nábytku. Po zasunutí do zásuvky je potrebné pripojiť adaptér k routeru jedným z dvoch eternetových káblov, ktoré sú súčasťou dodávky.

Tlačidlo vpravo je určené na aktiváciu šifrovania a resetovanie zariadenia. test powerline adaptérov
Tlačidlo vpravo je určené na aktiváciu šifrovania a resetovanie zariadenia.

V prednej časti sú umiestnené LED, ktoré vás budú informovať o aktivite napájania, kvalite pripojenia a prítomnosti signálu internetu. Čiže všetko čo potrebujete vedieť, z toho najdôležitejšia je prostredná LEDka, ktorá svieti na červeno ak je pripojenie dobré, na oranžovo ak je ešte lepšie a na zeleno ak je najlepšie.

DHP-309AV test powerline adaptérov 01

Najviac sme boli zvedaví na dosiahnuté rýchlosti a kvalitu pripojenia, ktoré nám adaptéry poskytnú. Na 100Mbit linke sme na druhej strane namerali rýchlosti približne do 35Mbit/s. Kvalita pripojenia bola dobrá, nezaznamenali sme žiadne zaváhanie či výpadky packetov, aj keď občas sa LED kvality zmenila zo zelenej na oranžovú.

D Link powerline AV309 rýchlosť test powerline adaptérov

Znamená to, že je sada vhodná na využitie relatívne pomalšieho internetu. Relatívne preto, že 35Mbit je dobrá rýchlosť a mala by stačiť aj na streamovanie videa v 4K. Dodáme, že požiadavky na rýchlosť sa môžu líšiť, hlavne v závislosti od použitého kódovania videa. Napr. Netflix požaduje na 4K 25Mbit, no na Youtube v 4K môže stačiť aj 15Mbit.

D Link powerline AV309 kvalita test powerline adaptérov

V spodnej časti adaptérov sa nachádza tlačidlo, ktoré slúži na aktiváciu šifrovaného spojenia (128-bit AES). Funguje to tak, že na jednom adaptéri stlačíte tlačidlo na menej ako 3 sekundy a do dvoch minút ho stlačíte na druhom kuse. Pri 10-sekundovom podržaní sa funkcia tlačidla zmení na resetovanie adaptéra do továrenských nastavení.

D-Link PowerLine AV2 2000 (DHP-700AV)

Tieto adaptéry sú výrazne väčšie. Pri ich umiestňovaní bude najjednoduchšie zapojenie priamo do zásuvky v stene, alebo budete musieť v predlžovačke obetovať niekoľko zásuviek. V oblasti informačných LED neprinášajú nič nadštandardné. Informujú o aktivite napájania, kvalite pripojenia a prítomnosti signálu internetu. Farby zelená/oranžová/červená tu znamenajú to isté, čo pri spomínanom lacnejšom modeli.

DHP-700AV test powerline adaptérov 01

V otázke zahrievania je situácia tiež prakticky totožná a adaptéry sa zahrievajú dosť výrazne, takže si treba dať pozor na to, kam ich umiestnite. Kávu na nich neuvaríte, no ruku na nich tiež dlho neudržíte, napriek tomu, že ich konštrukcia obsahuje chladiace otvory. Treba však povedať, že pri powerline adaptéroch je zahrievanie bežný jav.

D Link powerline AV2 2000 rýchlosť test powerline adaptérov

Ako sme očakávali, rozdiel v cene sa prejavil vo využití rýchlosti linky. Rýchlosť 100Mbit využila táto sada powerline adaptérov prakticky naplno. Rovnako, ako keby sme použili kvalitný Wi-Fi modul namiesto elektrických rozvodov.

DHP-700AV test powerline adaptérov

Na porovnanie sme si toto tvrdenie overili a skutočne modul v notebooku dosahoval prakticky totožné výsledky, ako DHP-700AV. Kvalita pripojenia bola výborná, na informačnej LED sme mali neustále zelenú.

D Link powerline AV2 2000 kvalita. Test powerline adaptérov

Ani tu nechýba tlačidlo na aktiváciu šifrovaného spojenia, je však trochu lepšie prístupné. Umiestnili ho na bok adaptérov a je aj väčšie.

Tlačidlo na šifrovanie/resetovanie je prístupnejšie a väčšie. Test powerline adaptérov
Tlačidlo na šifrovanie/resetovanie je prístupnejšie a väčšie.

Verdikt – test powerline adaptérov

Situácia je teda pomerne jasná. Powerline mini adaptéry (DHP-309AV) sa oplatia pre svoje malé rozmery a poskytnú dobrú kvalitu pripojenia. Nebudú však stíhať, ak ste šťastlivec s nadpriemerne rýchlym internetom. D-Link PowerLine AV2 2000 (DHP-700AV) má síce nevýhodu v mohutnom vyhotovení, je však oveľa presvedčivejší vo využití rýchlostí a trochu aj v udržiavaní kvality pripojenia. Cenový rozdiel je diskutabilný. Pri väčšom modeli by sme privítali možnosť pripojiť viac ako jedno zariadenie. Dá sa však konštatovať, že obe voľby majú svoje za aj proti a každý model je určený pre iný typ používateľa. Podmienky nášho testu boli schválne sťažené, no u vás doma môžete dosiahnuť lepšie výsledky.


 

DHP-309AV test powerline adaptérov
D-Link DHP-309AV

Parametre DHP-309AV: 1 eternet port, teoretická rýchlosť do 500Mbit/s, 100-240V, 50/60Hz, 0.1A, operatívna teplota: 0°C ~ 40°C, enkrypcia:  128-bit AES,  IEEE1901,  Homeplug AV, CE Class B / FCC, CE LVD / UL

Výhody: kompaktné rozmery, slušná kvalita pripojenia, informačné LED, šifrovanie

Nevýhody: nedokáže využiť rýchlejšie pripojenie, občas mierne zakolíše kvalita

Cena sady: 35 EUR

Hodnotenie DHP-309AV: 89%


D-Link DHP-700AV test powerline adaptérov
D-Link DHP-700AV

Parametre DHP-700AV:  1 eternet port 10/100/1000, teoretická rýchlosť do 2000Mbit/s, HomePlug AV2, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 1901, Homeplug AV, FCC, UL, operatívna teplota: 0°C ~ 40°C, enkrypcia: 128-bit AES

Výhody: výborná kvalita pripojenia, informačné LED, šifrovanie, podpora rôznych štandardov, využije aj vysokorýchlostné pripojenie

Nevýhody: mohutné vyhotovenie, cena

Cena sady: 100 EUR

Hodnotenie DHP-700AV: 96%

201709_04_TopPowerlineAdaptér_sk


Peter Vnuk

Produkty na recenziu zapožičal: D-Link

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár