Sono Motors predstavili solárne auto za 16 000 EUR. Volá sa Sion.

Nemecký start-up Sono Motors nedávno predstavil solárne auto – Sion, ktoré by mohlo byť cenovo dostupné ako bežné autá.

Projekt využíva financovanie verejnosťou – fanúšikmi cez Indiegogo a práve urobil prvý krok k úplnej realizácii.

Auto je vybavené batériami, ktoré sa nabíjajú z 330 solárnych článkov umiestnených na streche, po oboch stranách, na prednej kapote a v zadnej časti. Pri slnečnom počasí by mali panely poskytnúť vozidlu dodatočných 29km dojazdu navyše k tomu, čo poskytne prevádzka na batérie.

Sono-Motors-Sion-1

Varianty by mali byť dva – 14,4kWh batéria s dojazdom 80km a 30kWh s dojazdom 193km. Nie je to veľa, takže bonus priebežne poskytnutý článkami zaváži. Výrobca plánuje poskytovať na batérie leasing, pretože predpokladá, že ich cena môže ešte klesať do momentu predstavenia finálnej verzie Sono Sion.

Sion-Solar-Electric-Car-BatteryZaujímavý je spôsob, ktorým chce Sono filtrovať vzduch prúdiaci do kabíny. V prístrojovej doske bude použitý mach. Čítate správne, tá živá zelená vec, ktorú nájdete hlavne vo vlhkom prostredí … Má odfiltrovať 20% častíc prachu. Akú životnosť a náklady bude takéto riešenie predstavovať? Netušíme, no je to istým spôsobom cool a ekologické. 🙂

Na to, aby sa projekt uskutočnil, potrebuje Sono 5000 objednávok a cena 16 000 EUR, ktorú uvádzajú zdroje, je cena bez batérií. Sme zvedaví, či sa start-upu tento cieľ podarí uskutočniť a aké budú výsledné ceny batérií. V každom prípade takéto auto bude zaujímavé hlavne na jazdu po meste kvôli neveľkému dojazdu.

Sono Sion pricing

Predobjednať Sion si môžete aj vy, na tejto adrese. Predobjednávatelia podľa výšky predobjednávky (od 500€) dostanú aj zľavu na kúpnu cenu vozidla.

Peter Vnuk

Zdroj: cleantechnica.com, sonomotors.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár