Tesla chystá elektrický kamión bez vodiča

Tesla Semi bude názov plno elektrického kamióna, ktorý bude schopný samostatne prevážať ťažké náklady.

Projektu šéfuje Jerome Guillen, ktorý predtým pracoval pre Daimler a viedol tiež projekt Model S v Tesle.

Ako to u Tesly býva, o vozidle vieme pred uvedením dosť málo. Je súčasťou druhej fázy Muskovho “Majstrovského plánu” (on ho tak naozaj volá). Tu je z neho úryvok:

Okrem vozidiel pre konečných spotrebiteľov je potrebné vytvoriť dva ďalšie typy elektrických vozidiel: kamióny a vozidlá na prevoz množstva pasažierov v mestskom prostredí. Veríme, že Tesla Semi prinesie podstatné zlacnenie prepravy pri zvýšení bezpečnosti a zároveň bude zábavné jeho riadenie.

Musk potvrdil, že prototyp Semi už funguje a on sám sa v ňom už povozil na parkovisku. Dodal, že má z kamióna pocit “ako zo športového auta”.

Stroj má byť vhodný na prevoz nákladu na veľké vzdialenosti, čo v minulosti nebolo celkom isté, keďže takýto kolos potrebuje obrovské batérie, aby precestoval stovky kilometrov s ťažkým nákladom.

tesla-semi-walmost-aero-truck

Dozvedeli sme sa tiež, že podľa americkej klasifikácie má ísť o kamión 8. triedy. Je to druhá najťažšia kategória s hmotnostným limitom 14 969 kg, alebo vyšším. Na modernom dizajne Tesla Semi môže zaujať, že nebude mať spätné zrkadlá. Veď aj na čo, keď nepotrebuje vodiča … ? Kvôli legislatíve však pravdepodobne ešte nejaký čas bude musieť v kabíne sedieť človek.

Práve absencia vodiča a elektrický pohon majú predstavovať hlavné dôvody, pre ktoré majiteľ vozidla zníži náklady na prepravu. Okrem toho má byť Autopilot v Semi schopný jazdy v platooningu, čo znamená jazdu v kolóne, ktorá vďaka aerodynamike šetrí palivo (resp. energiu). Výrobca zvažuje tiež použitie solárnej strechy na zvýšenie dojazdu.

Zatiaľ nevieme, aké sú plány Tesly s infraštruktúrou nabíjania, no dozvedieť by sme sa to mali už v septembri. Analytici varujú výrobcov tradičných nákladných vozidiel, aby sa novinke veľmi neposmievali, Tesla Semi totiž môže na tomto trhu veľmi výrazne zamiešať karty.

Peter Vnuk

Zdroj: electrek.co, Wikipedia

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár