diskAshur2 – Bezpečnostný externý pevný disk – recenzia

Ak so sebou nosíte citlivé údaje na externom pevnom disku, alebo sa chystáte na príchod GDPR, možno ste už uvažovali nad tým, že fyzická či dátová strata by mohla mať pre vás veľmi vážne následky. Testovali sme diskAshur2 od britskej spoločnosti iStorage, ktorá prišla s riešením ochrany dát nielen na cestách.

Dodáva sa vo viacerých farebných vyhotoveniach a na výber je tiež klasický disk či SSD do maximálnej kapacity až 5TB. Keďže je takýto bezpečnostný model výrazne drahší, ako tie bežné, otestovali sme variant s kapacitou 1TB, ktorý sa zdá byť pravdepodobnou voľbou mnohých zákazníkov.

Dáta sú chránené antihackerskými mechanizmami a pokročilým hardvérovým 256-bitovým šifrovaním, ktoré je súčasťou patentovanej technológie EDGE (Enhanced Dual Generating Encryption).

iStorage diskAshur2

Celé zariadenie je pokryté ochrannou vrstvou, ktorá bráni preniknutiu útočníka ku komponentom bez ich poškodenia, a klávesnica je alfanumerická. Vďaka tomu možno ako 7- až 15-ciferný vstupný kód použiť aj lepšie zapamätateľné číselné výrazy, ktoré zodpovedajú slovám.

Tlačidlá sú potiahnuté epoxydovou vrstvou, ktorá slúži na to, aby sa pri zadávaní PIN nezošúchali a neuľahčili tak prácu s uhádnutím kódu prípadnému útočníkovi.

Nad klávesnicu výrobca umiestnil tri farebne podsvietené LED, ktoré informujú o aktuálnom stave disku (hlavne odomknutie/uzamknutie) a slúžia aj pri nastavovaní parametrov bezpečnosti.

iStorage diskAshur2

Zložité nastavovanie a absencia aspoň malého displeja sú nevýhodou disku. Každá zmena nastavení sa dá uskutočniť iba s manuálom v ruke, keďže obsahuje série rôznych úkonov. Je to naozaj zložité, no užitočných funkcií je prekvapivo veľa. Môžete si napríklad v správcovskom režime nastaviť vstupný kód aj pre ďalšieho používateľa disku, ktorému možno obmedziť v prípade potreby prístup k dátam len na čítanie.

iStorage diskAshur2

Po pripojení k počítaču je diskAshur2 uzamknutý a v systéme sa vôbec nezobrazuje do momentu zadania vstupného kódu. Predtým sa však disk sám skontroluje, či je všetko v poriadku a rozsvieti postupne všetky tri LED. V prípade problémov je schopný spustiť resetovací proces a sám sa reštartuje. Ak je všetko v poriadku, rozsvieti sa po zadaní PIN zelená LED. Mimochodom, PIN nesmie obsahovať postupné ani opakujúce sa číselné vzorce, takže ak máte radi heslá typu 123nbu či 112233445566, tu budete musieť zvoliť ťažšie prelomiteľný kód. Koniec-koncov je to pre vaše dobro, predpokladá sa, že na takomto disku budete uskladňovať údaje s veľkou hodnotou.

iStorage diskAshur2

Keby hrozilo, že sa diskAshur2 dostane do rúk nepovolanej osobe a nemáte inú možnosť, je možné spustiť tiež samodeštrukčný proces. Nie, zariadenie nevybuchne. 🙂 Po zadaní špecifického kódu, ktorý si musíte vopred pripraviť na tento účel, sa všetky dáta vymažú. Okrem toho sa disk dostane do stavu, v ktorom ho treba znova naformátovať a definovať partície. Rovnako disk zareaguje aj na hackerský útok typu hrubá sila (spočíva v postupnom skúšaní všetkých možností vstupného kódu). Keby ste sa obávali, že by ste mohli kód zadať omylom, funkcia je vypínateľná.

V menej extrémnych prípadoch, keď stačí prevencia, napríklad keď si potrebujete odbehnúť od PC, stačí na disku stlačiť tlačidlo Lock. Tým sa uzamkne a prestane sa zobrazovať v systéme. Takéto uzamknutie možno tiež automatizovať nastavením intervalu od 5 do 99 minút, po ktorom sa disk sám odpojí ak ho nepoužívate.

iStorage diskAshur2

Pripojenie k PC sa uskutočňuje cez zabudovaný kábel USB 3.1, ktorý je veľmi krátky. Po použití sa dá zasunúť do tela disku, čo je praktické riešenie. Otestovali sme tiež rýchlosti, ktoré diskAshur2 dosahuje. Sú pomerne bežné. Pri sekvenčnom spôsobe to bolo okolo 137MB/s pri zápise a cca 135MB/s pri čítaní.

Častých cestovateľov zrejme poteší, že výrobca pribalil k zariadeniu aj tvrdý obal, do ktorého sa dá disk uložiť a nosiť na zápästí.

iStorage diskAshur2

Verdikt diskAshur2

Zariadenie diskAshur2 od iStorage nás príjemne prekvapilo množstvom preventívnych bezpečnostných funkcií, ktoré z neho robia vhodné riešenie pre najnáročnejších používateľov. Myslíme tým biznismenov či vývojárov softvéru, ktorých údaje majú veľkú hodnotu a treba ich strážiť ako oko v hlave. S týmto diskom by bol isto spokojný aj Agent 007. Vytknúť mu možno len krátky kábel USB a zložitosť nastavovania. Ani jedno z toho však nie je priveľmi závažný nedostatok. Príjemný bonus sú priložené licencie na zálohovací softvér a antivírus v hodnote približne 50 libier.

Hodnotenie: 95%

ocenenie_sk

Klady:

  • odolné, no príjemné vyhotovenie
  • množstvo bezpečnostných funkcií
  • USB 3.1
  • prenosné puzdro
  • kapacity až do 5 TB
  • inteligentné šifrovacie mechanizmy
  • ochrana proti hackerom
  • licencie na antivírus a zálohovací softvér

Zápory:

  • veľmi náročné nastavovanie
  • krátky kábel USB

Parametre: USB 3.1 bezpečnostný externý HDD, od 1 do 5 TB, 4 farby, šifrovací algoritmus FІPS PUB 197, EDGE (256-bit. AES-XTS), platformová nezávislosť (preformátovanie na NTFS), alfanumerická bezpečnostná klávesnica

Cena: 240 EUR

Produkt na recenziu zapožičal: iStorage.

Disk si môžete zakúpiť napríklad tu: ODKAZ.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár