Elon Musk tvrdí, že umelá inteligencia je väčšia hrozba ako Severná Kórea

Nedávny tweet vizionára spôsobil množstvo rozruchu. O to viac, že v súčasnosti sa o Kimovi hovorí ako o veľkej nukleárnej hrozbe pre ľudstvo.

Elon na Twitteri napísal doslova:

Ak sa neobávate bezpečnosti v otázke AI, mali by ste sa. Ide o oveľa väčšie riziko, akým je Severná Kórea.

A priložil obrázok, na ktorom stojí:

Na konci vyhrajú stroje.

in the end the machines will win

O chvíľu v ďalšom tweete trochu viac rozviedol svoje tvrdenie:

“Nikto nie je rád obmedzovaný, no všetko (autá, lietadlá, jedlo, drogy atď.) čo je nebezpečné pre verejnosť sa obmedzuje. AI by sa mala tiež.”

Nie je to prvýkrát, čo miliardár vyjadril takéto obavy z umelej inteligencie. Nedávno sa vďaka tomu tiež nezhodol s Markom Zuckerbegrom. Ten s Muskom nesúhlasí, za čo si od neho vyslúžil výrok o tom, že “Markovo pochopenie budúcnosti AI je obmedzené.”

Elon Musk

Náš komentár:

Ako to už býva, pravda by mohla byť kdesi uprostred. Robiť paniku vopred je trochu neuvážené. Otázne je iba ako veľmi “vopred” by to bolo. Umelá inteligencia je v súčasnosti na stupni vývoja, v ktorom nasáva informácie z internetu, robí si vlastné závery a poskytuje nečakané výsledky.

Bolo by naivné myslieť si, že po tom, ako sa pokúšame simulovať procesy v ľudskom mozgu pomocou umelých neurónových sietí dostaneme výsledky, ktoré nás neprekvapia. Znamenalo by to neúspech, pretože ľudský mozog pracuje práve tak. Spracúva množstvo informácií a robí si vlastné závery. Následkom čoho človek koná pozitívne aj negatívne.

human vs robot hand

Možno nebudeme potrebovať zákony, ako ich popísal Isaac Asimov. V každom prípade bude viac ako rozumné do každej umelej inteligencie vložiť základné morálne hodnoty a kontrolné mechanizmy na ich dodržiavanie v každej situácii. Priaznivci Nietzscheho by asi nesúhlasili a argumentovali by tým, že morálne hodnoty sú iba sociálny konštrukt ľudskej spoločnosti. Sloboda rozhodovania je základ. No práve o to ide. Ak má umelá inteligencia žiť so svojimi stvoriteľmi v mieri, musí zdieľať rovnaké hodnoty a žiaľ, nesmie sa dostať do nadradenej pozície.

Mimochodom, na obozretnosť v oblasti bezpečnosti AI vyzývajú tiež Bill Gates a Stephen Hawking, ktorých výroky isto nemôžeme brať na ľahkú váhu … A či je AI väčšia hrozba ako nuklérane hlavice? O tom si dovolíme pochybovať. Elon to povedal zrejme preto, aby na svoje výroky upútal viac pozornosti.

Peter Vnuk

Zdroj: Twitter, npr.org, TechGuru.sk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár