Google plánuje skladovať energiu v soli

Skladovanie energie v soli by malo mať údajne väčšiu životnosť ako Li-ion batérie a systém je založený na nádržiach so soľou a nemrznúcou zmesou.

Alphabet, materská spoločnosť Google, označuje projekt kódovým menom Malta a na starosti ho má tajomné laboratórium X, ktoré si dáva za cieľ riešenie viacerých celosvetových problematík. Napríklad známy projekt Glass či menej známy Loon, ktorý rieši v odľahlých oblastiach sveta pokrytie internetom pomocou vysoko letiacich balónov.

Systém Malta na ukladanie energie v soli má škálovateľný výkon podľa aktuálnej požiadavky a absorbuje energiu vo forme elektriny. Tú potom premieňa na teplý či studený prúd vzduchu. Teplý vzduch ohrieva soľ a studený chladí nemrznúcu zmes. Aby sa regenerovala energia, proces sa následne obráti naopak. Prúdiaci vzduch krúti turbínou, ktorá opäť tvorí energiu.

Google salt Malta

Výhoda je v tom, že takýto systém môže byť umiestnený kdekoľvek a má efektivitu vodnej elektrárne či inej podobnej, založenej na obnoviteľných zdrojoch. Rozmery môžu byť od veľkosti garáže až po veľkosť bežnej elektrárne. Podľa úrovne izolácie dokáže systém Malta uchovávať energiu aj niekoľko dní.

Peter Vnuk

Zdroj: dailymail.co.uk, cnet.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár