Vypočujte si skladbu, ktorú zložila umelá inteligencia

Taryn Southern je americká speváčka, autorka a hudobná producentka. Spolupracovala na albume s názvom I AM AI (Som umelá inteligencia), ktorý vyšiel 21. augusta 2017.

Keď si prečítate, že na ňom spolupracovala s kýmsi, kto si hovorí Amper, asi by to vyzeralo ako bežná spolupráca medzi hudobníkmi. Rozdiel je iba v tom, že Amper nie je človek, ale umelá inteligencia.

Bol vytvorený tímom expertov práve preto, aby bol schopný hudobnej produkcie. Pozrite si klip skladby Break Free z albumu I AM AI a posúďte sami.

Video:

Ako povedal Drew Silverstein, skladateľ hudby k filmom a jeden z tvorcov Amper, táto umelá inteligencia nebola stvorená k úplnej samostatnosti, ale k spolupráci s človekom – hudobníkom. Aj keď Amper nie je prvý, Drew zdôraznil, že na rozdiel od iných AI skladateľov je štruktúra akordov a použitie nástrojov úplne a výhradne práca Ampera (či Amperu?).

Doterajšie hudobné výtvory boli často reinterpretované ľuďmi, ktorí vlastne odviedli väčšinu práce, ako je zmena akordov či dokonca melódií. Amper sa na človeka spolieha iba čo sa týka štýlu a rytmu. Zaujímavé je, že vďaka strojovému učeniu dokáže táto AI vytvárať hudobné diela za pár sekúnd. S položartom by sme mohli povedať, že aj niektoré diela ľudských tvorcov tak pôsobia 🙂 .

Napríklad túto skladbu tiež vytvoril Amper a aranžovala ju Taryn.

Peter Vnuk

Zdroj: futurism.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

1 Komentár

  1. pekne 🙂

Pridaj komentár