Nadšenec si za 50 000USD postavil realistického robota podľa Scarlett Johansson

Ricky Ma, produktový a grafický dizajnér, je už od malička nadšencom do robotiky, animácie a všetkého, čo s tým súvisí.

Do robota, ktorý neprípomína Scarlett iba vzdialene, ale naopak až priveľmi detailne, investoval 50 000 dolárov. Pomenoval ho Mark 1 a konštrukcia mu trvala rok a pol. Reaguje na hlasové povely zadávané do mikrofóna a tvár je schopná mimických pohybov.

mark-1-scarlett-johansson-lookalike-humanoid-robot

Okrem toho Mark 1 zvláda tiež pohyby rúk a nôh, dokáže otáčať hlavou a pokloniť sa. Napríklad na kompliment “Mark 1, vyzeráš prekrásne.” reaguje android úklonom, úsmevom a vetou “Hehe, ďakujem!”.

Kostru, podobne ako 70% zbytku tela, vytlačil Ricky na 3D tlačiarni a umelú kožu tvorí silikón. Všetky súčiastky vrátane vnútorných museli do seba zapadnúť. Možno to znie ľahko, no v skutočnosti nebolo ľahké nič z toho, a konštrukciu sprevádzali problémy ako zhorené servomotory a strata stability pri pohybe.

Keď som začal s výstavbou, uvedomil som si, že bude potrebné poznať dynamiku, elektromechaniku a programovanie. Nikdy som neštudoval programovanie, takže ako som to mal urobiť? Uvedomil som si, že to dokážem, keď bude správny čas a zrealizujem svoj sen. Keď uskutočním svoj sen, isto nebudem nič vo svojom živote ľutovať.

Ma verí, že sa nájde investor, ktorý jeho prototyp odkúpi a umožní mu tak investovať do budovania Mark 2. Aby pomohol ďalším nadšencom, o svojich zážitkoch zo stavby Mark 1 plánuje napísať knihu. Zdôrazňuje tiež, že aj keď to tak môže pôsobiť, v prípade Mark 1 nejde o sexuálnu hračku. Verí však, že sexuálni roboti budú v budúcnosti tvoriť veľký trh. Ten existuje už dnes, niekoľko modelov sa už predáva, hlavne v Číne.

Ricky-Ma-and-lifelike-robot

Ricky sa k téme vyjadril takto:

Osamelí ľudia sa nemusia nutne zamilovať do robotov, no život v ich spoločnosti im môže pomôcť z hľadiska psychológie.

Tak trochu vtipné je, že Ma nikdy priamo nepovedal, že sa má Mark 1 podobať na Scarlett. Podľa jeho slov bol vyrobený podľa “hollywoodskej hviezdy”. Nuž … na toto nemusí byť človek práve detektív Poirot, aby si všimol, ktorú hviezdu mal na mysli. 🙂

Scarlett vs Mark 1

Video:

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár