ArcaBoard je vznášalo v štýle filmu Návrat do budúcnosti

Takýchto projektov vzniklo za tie roky od vzniku legendárnej filmovej série už množstvo. Tento sa odlišuje pomerne jednoduchým riešením.

hover-amazing-concept-art-for-marty-mcfly-s-hover-boardHoverboard má byť vznášajúca sa doska, ktorá bude fungovať na akomkoľvek povrchu (alebo aspoň väčšine). Akoby vzdušný skateboard bez koliesok. Už sme videli pokusy na princípe maglev, čo je magnetická levitácia, ktorú využívajú aj rýchlovlaky. Nevýhoda je obmedzenie pohybu na presne vytýčenú trasu vďaka nutnosti použiť podložku, ktorá spôsobí efekt nadnášania.

ArcaBoard ide na to oveľa jednoduchšie. Nadnášať vás bude vďaka 36 zabudovaným ventilátorom so vztlakovou silou 200kp (kilopond). Aby ste po pár metroch “netreskli” na zem, zariadenie obsahuje stabilizačný systém a smer pohybu možno ovládať cez mobilnú aplikáciu. Táto funkcia je vypínateľná a ovládanie možno realizovať aj nakláňaním vlastného tela.

AB_Diagram

Zatiaľ nejde o štýlový kompaktný dizajn, ako Martyho ľahký hoverboard vo filme. Ide o pomerne veľkú dosku v tvare jednoduchého kvádra so zaoblenými hranami. K tomuto tvaru tvorcovia dospeli údajne po tisícoch testovacích hodín skúšania iných tvarov. (Áno, aj nás tento výrok pobavil. 🙂 )

Celkový výkon ventilátorov by mal byť údajne 272 koní, čo by bol slušný údaj aj pri športovom aute. Tu je však max. rýchlosť 20km/h a hmotnosť pasažiera má byť do 110kg.

AB_Outside_1

Ventilátory, kontroléry a batérie produkujú teplo, ktoré odstraňuje chladiaci systém, pričom 36 ventilátorov má stačiť na zachovanie vztlakovej sily aj po výpadku niekoľkých z nich.

No a teraz praktická stránka veci. Nabíjacia stanica ArcaDock nabije ArcaBoard za hodinu, klasická nabíjačka za šesť hodín. Ak práve pijete kávu, prehltnite a položte šálku. Cena ArcaDock je 4500 dolárov a ArcaBoard stojí 14 900 dolárov … Ak nemáte hlboko do vrecka, predobjednať hoverboard si môžete na tomto odkaze.

Náš komentár

Výrobca hovorí o tom, že toto je spôsob prepravy, ktorý budú v budúcnosti používať masy ľudí. Sme za, ale najskôr by musela byť cena nižšia, ako cena za bežné auto nižšej strednej triedy. Podľa prezentačných videí to vyzerá, že udržať rovnováhu na tomto hoverboarde nie je ľahké, takže zrejme by to chcelo nejaké držadlá.

Video:

Ktovie ako dlho potrvá výrobcovi, kým si uvedomí, že cena je veľmi vysoká, keďže mu trvalo tisíce hodín prísť na to, že obyčajný kváder je ideálny tvar. 🙂 Musíme však uznať, že riešenie s ventilátormi umožňuje pohyb prakticky kdekoľvek a manévrovateľnosť vyzerá dobre. Nabíjanie, či bude trvať hodinu alebo šesť hodín, je síce fajn, no schopnosť udržať sa vo vzduchu iba 6 minút je zatiaľ veľké mínus.

Peter Vnuk

Technické špecifikácie:

AB_Specifications

Zdroj: arcaspace.com 

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár