Ste výrobca či fanúšik piva? Umelá neurónová sieť pre vás vymyslí zaujímavé nové názvy

Janelle Shane je vedkyňa a výskumníčka, ktorá skúma svet umelej inteligencie z trochu netradičných uhlov.

Umelé neurónové siete už použila napríklad na odhalenie nových “baliacich” fráz pri randení či namiešavanie nových farebných odtieňov. Aj keď výsledné baliace frázy podľa nás neznejú zaujímavo, skôr ako klišé z lacného filmu, napr. “Si taká krásna, že sa cítim lepšie keď ťa vidím.”. V oblasti názvov piva je to však trochu iné. Janelle si všimla, že popularita pív z drobných súkromných pivovarov narastá a je problém s pomenovaním nových druhov. Vďaka zhodným či podobným menám sa pivovary vzájomne žalujú, pritom umelá neurónová sieť môže v tomto smere pomôcť.

Janelle Shane
Janelle Shane

Janelle vytvorila databázu stoviek tisícok mien rôznych pív, zatriedila ich do kategórií a poskytla ich sieti na učenie sa. Pochopiteľne, že názvy sú v angličtine a prekladať ich by nedávalo zmysel, takže ich zrejme pochopia iba jazykovo zdatní pivní znalci. Jej sieť vytvorila podivné kombinácie ako Dang River, Yamquak, Yall in Wool, Wicked Geee, Yampy či Oarahe Momnila Day Revenge Bass Cornationn Yerve Of Aterid Ale. Silné svetlé ležiaky pomenovala napríklad Trippel Lock, Third Maus, Third Danger, Spore of Gold a Drammnt. Čierne pivá zasa Look for Sir Coffee, Shock Slate, Take Bean, Black Sink Stout, Shrump, Avidberry alebo Cherry Trout Stout.

Takže ak ste výrobca piva či fanúšik jeho zvláštnych mien, stačí sa prihlásiť do mailing listu Janelle a ona vám pošle názvy, ktoré môžu byť ešte podivnejšie, ako tie menované. Alebo ju budete chcieť kontaktovať kvôli baliacim frázam? 🙂

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár