Tesla možno spolupracuje s AMD na čipe do autonómnych vozidiel

Elon Musk sľúbil verejnosti, že takéto autá budú pripravené vstúpiť na cesty už v roku 2019.

Podľa CNBC na tomto cieli spolupracuje s AMD a nasvedčuje tomu aj nedávne najatie Jima Kellera, ktorý predtým pracoval práve v AMD. Ani jedna zo spoločností toto tvrdenie nekomentovala, no je dosť výrazne podporené komentárom CEO GlobalFoundriesSanjay Jha totiž poznamenal, že spolupracujú priamo s Teslou na vývoji čipu. GlobalFoundries je pritom spoločnosť, ktorú založilo AMD.

Neskôr jeho tvrdenia hovorca GlobalFoundries poprel. Jha podľa neho iba povedal, že firmy ako je Apple, Google a Tesla sú príklady, ktoré poukazujú na záujem spolupracovať so spoločnosťami produkujúcimi procesory. Pritom podľa zdroja blízkeho CNBC už Tesla prevzala vzorky a tieto nové procesory testuje. Nevieme teda, či iba “kalia vodu”, alebo skutočne ide o dezinformáciu.

Autonómne vozidlá budú vyžadovať vysoký výkon, pretože budú spracovávať obrovské množstvo údajov a rozhodovať sa musia v okamihu. Telemetria, údaje z kamier a senzorov, to všetko musí byť spracované a vyhodnotené okamžite, preto je celkom logické, keby sa Tesla obrátila na skúseného giganta v oblasti produkcie procesorov, ako je AMD. Po oznámení tejto informácie serverom CNBC zareagovali akcie AMD prudkým nárastom takmer o 5% v priebehu niekoľkých hodín.

Prototyp od Waymo
Prototyp od Waymo

Konkurenčný Intel už predtým oficiálne oznámil, že spolupracuje s Alphabet (materská firma Google) na projekte Waymo, ktorý sa takisto zaoberá samojazdiacimi vozidlami. Nvidia má spojencov v Toyote, Audi, Volvo a zopár ďalších značkách. Predtým nVidia spolupracovala na čipe do autonómnych áut práve s Teslou.

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com, CNBC.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár