Koncept smart okuliarov na ovládanie mobilu pošúchaním nosa

Svet vynálezov, startupov a nových nápadov je niekedy bizarný a nie všetky projekty uspejú. Uvidíme, ako to bude s týmito okuliarmi.

Autori tohto nápadu sa snažia vyriešiť problém modernej doby. Ak chytíte do ruky a ovládate svoj smartfón v nejakej spoločenskej situácii, ste považovaní za hrubých a drzých ignorantov. Tieto okuliare vám umožnia odmietnuť hovor, zastaviť prehrávanie videa či hudby iba jednoduchým pošúchaním nosa. To sa za spoločensky neprijateľné nepovažuje a môže to byť menej nápadné.

Zatiaľ nejde o komerčne predávaný produkt, ale iba o prototyp od študentov niekoľkých univerzít z Južnej Kórei, Japonska, Škótska a Spojených Štátov Amerických. Potenciál je nielen v ovládaní smartfónu, ale aj obliekateľnej elektroniky, takže by sa systém dal využiť napríklad na ovládanie smart tričiek či tenisiek.

Elektronika je zabudovaná v mostíku a nosníkoch okuliarov, pričom využíva elektrookulografiu (EOG). Senzory na EOG sa bežne používajú na snímanie pohybu očí, v tomto prípade sú prispôsobené na nos. To znamená, že sa analyzuje elektrický potenciál pokožky okolo nosníkov. Vďaka tomu možno detegovať a rozlišovať pohyby ako brnknutie, stlačenie či pošúchanie nosa.

Itchy Nose smart control

So smartfónom okuliare komunikujú modulom bluetooth uloženým v straničke za uchom používateľa. Systém dostal výstižný názov ItchyNose (svrbiaci nos) a umožňuje vyhnúť sa nepríjemným situáciám. Napr. ak vám zavolá manželka práve keď ste na obchodnom stretnutí. Hovor môžete odmietnuť bez toho, aby ste vyvolali nežiaduce reakcie a pohoršenie ostatných účastníkov stretnutia.

Problém je s nepresnosťou snímania. Resp. systém si vyžaduje vysokú presnosť pohybov od používateľa. Vývojári tiež stoja pred výzvou rozlíšenia chceného a nechceného pohybu. Niekedy sa prosto potrebujete poškriabať na nose … Člen tímu Hui-Shyong Yeo naznačil, že tento problém budú zrejme riešiť prispôsobením zariadenia na správanie svojho majiteľa.

Náš komentár:

Podľa nás to vyzerá smiešne. Rušivé to zrejme nebude len ak sa na vás partner v konverzácii nedíva sústredene … Ale originálny nápad sa cení a možno ho študenti ešte zdokonalia či využijú v inej oblasti.

Pozrite si video a spravte si názor sami.

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár