Elektrické Porsche bude relatívne lacné

Zrejme v reakcii na Teslu Model S 100D vzniká plno elektrické vozidlo s pracovným názvom Mission E a cenovkou do 100 000 USD.

Má vyzerať ako koncept z r. 2015, ktorý dostal názov Mission E a je prezentovaný pod heslom “Pocta budúcnosti”. Napriek tomu, že pôjde o elektromobil a 4-dverový sedan, nebude to žiadny slimák. Zrýchlenie z 0 na 100km/h za 3,5s, na 200km/h za 12s a 440kW (600 koní) pod kapotou. Maximálna rýchlosť do 250km/h a dojazd 500km z auta robia reálne použiteľné svižné vozidlo na každý deň.

Nabíjanie bude možné na 80% kapacity batérie za 15 minút, o čom sa Tesle môže iba snívať, no na druhej strane sieť nabíjacích staníc Tesly je neporovnateľne rozvinutejšia, ako pri Porsche. Ako sme naznačili, cena by sa mala pohybovať okolo 80 – 90 000 USD, čo značí veľkú podobnosť so spomínaným konkurenčným Modelom S 100D. Ten by mal mať zasa o čosi lepší dojazd.

Lákadlo môžu byť aj vychytávky ako sledovanie pohybu očí vodiča na lepší prístup k ovládacím prvkom. Keďže ide o Porsche, veriť môžeme aj tvrdeniu výrobcu o skvelom vyvážení vzhľadom na Li-Ion batérie, odľahčenej karosérii a nízko umiestnenom ťažisku, ktoré spôsobuje lepšie jazdné vlastnosti.

Náš komentár:

Uvidíme, či sa bude výsledný sériovo vyrábaný model naozaj podobať na Mission E. V reále to tak býva málokedy … No ak by to bola pravda, dizajn zrejme nadšencov do športiakov upúta viac, ako dizajn Tesly. Takisto bude dôležitý elektrický manažment vozidla. Pokiaľ nebude dojazd 500km iba zbožným prianím pri vypnutej klimatizácii a jazde “na spotrebu”, mohlo by ísť o vysoko konkurencieschopné atraktívne auto. Keďže má však prísť na trh až v r. 2019, za ten čas sa môže ešte všeličo zmeniť.

Peter Vnuk

Galéria:

Zdroj: porsche.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár