Inteligenti vraj ponocujú, nadávajú a žijú v neporiadku

Asi veľmi nedôverujete článkom, ktoré sa začínajú vetou “Americkí vedci zistili…”. Ani my, no v tomto prípade nejde o anonymných vedcov.

Kristin L. Jay a Timothy B. Jay z dvoch amerických univerzít publikovali prácu, z ktorej vyplýva, že použitie vulgárnych slov v reči nemusí hneď znamenať, že dotyčný nie je schopný nájsť tie správne, slušnejšie výrazy. Vykonali COWAT (kontrolovaný asociačný ústny aj písomný test) zahŕňajúci neslušné výrazy, hanlivé slová a zvieracie nadávky používané v bežnej reči.

Vo vzorke účastníkov testu pritom bolo vidno, že použitie expresívnych výrazov má zjavnú súvislosť s tzv. Veľkou Päťkou osobnostných vlastností, čo je metóda, ktorou psychológovia popisujú osobnosti všetkých ľudí pomocou piatich základných vlastností. Neurotici a otvorení ľudia nadávajú častejšie, prívetiví a svedomití menej často. Súvislosť s inteligenciou či veľkosťou slovnej zásoby pritom spočíva v tvrdení, že ľudia, ktorí poznajú viac slov a hovoria plynulejšie majú výraznejšiu tendenciu používať záporné expresívne slová.

Psychológ Satoshi Kanazawa zasa tvrdí, že inteligentní ľudia majú sklony chodiť neskoro spať a neskoro vstávať. Podľa jeho výskumu, deti s nižším IQ ako 75 majú aj v ranej dospelosti tendenciu uložiť sa na spánok okolo 23:41 a jedinci s IQ 125 a vyšším okolo 00:29. Kanazawa konštatuje, že človek je v tomto jedinečný tvor, ktorý si dokáže svoje vnútorné hodiny “nastaviť” podľa vlastnej potreby.

Napokon neporiadnosť vraj stimuluje kreatívnosť myslenia. Inteligentnejší a tvorivejší ľudia preto často žijú v neporiadku, ktorý je potvrdením ich vlastnosť odmietať konvenčné spôsoby myslenia. Vďaka tomu sú schopní vymýšľať nové koncepty v mnohých oblastiach.

Takže keď sa nabudúce stretnete s kýmsi, kto kľaje ako dlaždič, žije v neporiadku a chodí spať neskoro v noci, možno je to inteligent, ktorý je schopný pretvárať svoje kreatívne myšlienky na realitu. 🙂

Peter Vnuk

Zdroj: curiousmindmagazine.com, sciencedirect.com, psychologytoday.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár