Toto zariadenie vám cez váš smartfón povie čo jete

Ide o miniatúrny vreckový spektrometer s názvom SCiO od spoločnosti Consumer Physics. Jeho potenciálnych využití je množstvo, no bežného používateľa smartfónu bude asi najviac zaujímať analýza obsahu na jeho tanieri.

Analýzou vlnovej dĺžky svetla odrazeného od povrchu vášho jedla dokáže SCiO zistiť z akých zložiek sa toto jedlo skladá. To môžete využiť napríklad pri rôznych typoch diét či alergií, ale napríklad aj pri snahe schudnúť či nabrať svalovú hmotu.

SCiO môže tiež zistiť kvalitu vášho jedla, alebo aj analyzovať pravosť a obsah liečiv a výživových doplnkov, ktoré konzumujete. Spolupracuje pritom s aplikáciou vo vašom smartfóne a sken trvá od 2 do 5 sekúnd. Aplikácia čerpá informácie o materiáloch a chemických zloženiach z cloudu výrobcu. Mimochodom, môžete sa aj zahrať. Napr. v hre Spectropet je váš zvierací miláčik rád, keď skenujete zdravé jedlá a naopak. Nie, že by to bolo nejaké extrémne zábavné, no ako ukážka možností technológie je to super.

Platforma je otvorená aj pre vývojárov, ktorí by ju chceli kreatívne využiť v rôznych oblastiach. Sada pre nich 4999 USD a na využitie v oblasti biznisu je to 950 USD. Pre obyčajných smrteľníkov stojí SCiO 299 USD (cca 253 EUR) a fanúšikovia Star Treku si ho možno kúpia len preto, že je to v podstate reálny trikordér. 🙂

Tento rok na výstave CES tvorcovia deklarovali zámer integrovať SCiO priamo do mobilného telefónu. Changhong H2 Spectrum Phone má zmenšený variant senzora umiestnený v zadnej časti v hornom rohu. Stačí ho priložiť napríklad k ovociu a dozviete sa čo obsahuje. Po priložení na pokožku vám môže ukázať napríklad množstvo tuku vo vašom tele. Smartfón by mal stáť okolo 430 USD (okolo 365 EUR).

Peter Vnuk

Zdroj: consumerphysics.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár