Archos 55 Diamond Selfie recenzia

Niekto to rád po francúzsky. Za dobrú cenu a s mohutnou výdržou.

Možno ste doteraz nepoznali značku Archos, takže to treba napraviť. Ide o francúzsku spoločnosť, ktorá vyrába smartfóny, tablety a zopár ďalších technologických gadgetov. My sme sa dnes pozreli na smartfón Archos 55 Diamond Selfie, ktorý v cenovej relácii okolo 200 eur ponúka FHD displej, 4GB RAM a snímač odtlačkov prstov.

Archos 55 Diamond Selfie celkový pohľad

Vzhľad a dizajn

Konštrukcia je kovová a zadná časť telefónu je pokrytá sklom, rovnako ako predná časť. Zariadeniu to dáva veľmi elegantný nádych prémiovej triedy.

Nevýhoda je však práve v zadnom skle, ktoré je čierne a vidno na ňom každý škriabanček či odtlačok prsta. Ochranné puzdro a handrička na leštenie je teda pri tomto modeli prakticky povinnosť.

Archos 55 Diamond Selfie zadná časť

Páči sa nám, že v ľavom hornom rohu dostala príležitosť notifikačná LED, takže už z diaľky bez dotyku s telefónom viete, že vás ktosi zháňal. Zvládne niekoľko farieb a funguje nielen na zmeškané hovory, ale aj na identifikáciu ukončenia nabíjania, aj na notifikácie z aplikácií, ako sú e-maily, správy z IM a podobne, takže super praktická vecička.

Archos 55 Diamond Selfie notifikačná LED

Ovládanie je umiestnené klasicky na pravom boku a tvoria ho dve tlačidlá, tak ako sme zvyknutí u väčšiny moderných smartfónov.

Archos 55 Diamond Selfie bočné tlačidlá

V zadnej časti je však umiestnená už spomínaná čítačka odtlačkov, takže odblokovanie telefónu možno realizovať pomocou nej. Je to praktické, len škoda, že čítačku v Archose neumiestnili dopredu. Tak by sa dalo zariadenie odblokovať aj bez uchopenia do ruky.

Archos 55 Diamond Selfie zadná časť

Objektív fotoaparátu je umiestnený podľa trendov v rohu a nechýba mu ani blesk. Nabíjanie je riešené pomocou portu microUSB a otvory, ktoré evokujú dva reproduktory na spodnej hrane sú iba atrapa. V skutočnosti je reproduktor jeden a umiestnený je naspodku zadnej časti telefónu.

Archos 55 Diamond Selfie spodná časť
Mikrofón umiestnený na spodnej hrane asi nie je najlepší nápad, no v rámci monolitického dizajnu to sedí.

Port na pripojenie slúchadiel či sady handsfree je zasa na hornej hrane a ide o klasický 3,5mm jack, ktorý zatiaľ niektorí výrobcovia neopúšťajú.

Archos 55 Diamond Selfie jack 3,5mm

Parametre a komponenty

“Pod kapotou” ukrýva model osemjadrový procesor od Qualcommu, konkrétne Snapdragon 430 a 4GB RAM. Hlavne kapacita pamäte je v porovnaní s konkurenciou nadštandardná a využijete ju hlavne ak radi spúšťate kopu aplikácií naraz.

Super je aj kapacita úložného priestoru. Teraz sa podržte – má až 64GB!

To je v tejto cenovej kategórii naozaj nevídané a všetci notorickí sťahovači hudby, videa, porna a iných kapacitne náročných dát to prosto musia oceniť. Keby sa vám aj napriek tomu málilo, je tu podpora kariet microSD do 128GB.

Model 55 Diamond Selfie je vybavený zásuvkovým portom na dual SIM, aj keď nie plnohodnotným. To znamená, že sa zaraďuje k častejšiemu riešeniu, pri ktorom ak chcete používať dve karty SIM, nemôžete použiť aj kartu micro SD. Tá zaberie miesto na jednu SIM. Pri vnútornom úložisku na 64GB to však nie je žiadna tragédia. 🙂

Archos 55 Diamond Selfie zásuvka na SIM
Hrúbka je 7,7mm, čo je fajn.

Zmienku si určite zaslúži aj displej, ktorý je 5,5″ FHD s podsvietením IPS. Znamená to, že model bude vyhovovať asi skôr mužom, keďže tento rozmer patrí medzi tie väčšie. Pripočítajte si k tomu hmotnosť 184g a výsledok je zrejme čisto mužský telefón.

Archos 55 Diamond Selfie display

Model má v názve slovo selfie, a tak by sa dalo očakávať, že bude v tejto oblasti niečím výnimočný. V podstate aj je. Namiesto blesku LED používa vpredu bliknutie celým displejom … Zadný fotoaparát s rozlíšením 16Mpix má pritom k dispozícii aj blesk typu LED. Aplikácia na fotenie obsahuje aj vylepšenie portrétov, kde si možno určiť stupeň vylepšenia. V praxi sa nám efekty zdali dosť slabo viditeľné. Používa sa pri tom detekcia tváre a intenzitu zjemnenia či zblednutia si možno nastavovať aj manuálne.

Z komunikačného hľadiska nechýba modul na 4G, takže nebudete ochudobnení o rýchly internet tam, kde je príslušný signál.

Skúsenosti z testovania

Archos 55 Diamond Selfie sme mali zapožičaný dlhodobo, a tak sme si ho mohli riadne preskúšať. Fotoaparát sa nám celkovo páči. Nie je to špička, ale nazvali by sme ho ľahký nadpriemer. Kvalita je dobrá pri prednom aj zadnom objektíve a video sa zaznamenáva v kvalite FHD. Páči sa nám, že si telefón zachováva realistické farby, neprepaľuje ich a ostrosť záberov je tiež dobrá. Od telefónu so slovom selfie v názve by sme čakali o čosi viac, no celkovo to ujde. Zdravý stred, presvedčte sa sami:

Nevýhoda je v tom, že maximálnych 16Mpix dosiahnete iba pri formáte 4:3. Keby ste chceli fotiť 16:9, musíte si znížiť rozlíšenie.

Použitý operačný systém je vo verzii Android 6.0.1 a s inštalovaným hardvérom fičí bez problémov. Nenarazili sme na žiadne zadrhávanie či iné problémy s plynulosťou ovládania. Rozhranie je prakticky čistý Android, takže odporcovia nadstavieb budú spokojní. Vo výbave síce nájdete aj zopár vlastných aplikácií od Archosu, napr. na prehrávanie videí, ich použitie je však nepovinné, takže výrobca zachováva úplnú používateľskú slobodu.

Páčilo sa nám, že súčasťou balenia je aj elegantne pôsobiaca sada handsfree. Je typu in-ear a stereo, takže sa dá používať aj na počúvanie hudby.

Archos 55 Diamond Selfie handsfree

K veľmi dôležitým parametrom patrí výdrž v prevádzke na batériu. Napriek technológii QuickCharge sa telefón nabíja až dve a pol hodiny, ALE jeho následná výdrž tomu aj zodpovedá … Pri slabšom využívaní vám môže vydržať aj niekoľko dní bez nabíjania. Kapacita batérie by mala byť údajne 3000mAh, no pri takejto výdrži by sme čakali vyššie číslo. Najmä pri hmotnosti akumulátora 43g, čo je cítiť nielen na výdrži, ale aj hmotnosti celého mobilu. Výrobca hovorí až o 300 hodinách fungovania v pohotovostnom režime, alebo šiestich hodinách sledovania videa či dvanásťhodinovom telefonickom maratóne. 🙂

Archos 55 Diamond Selfie výdrž
Na tomto obrázku si všimnite hlavne dátumy …

Výkonom vrátane hernej oblasti sa model zaraďuje do strednej triedy, čo potvrdil aj syntetický benchmark. Pri jeho cene je to dobrý výsledok.


Ako si dobre vybrať smartfón vám poradíme v tomto článku.


Verdikt Archos 55 Diamond Selfie

Model 55 Diamond Selfie vytrie zrak každému, kto by pochyboval o menej známej značke Archos. Ak bude ponúkať takéto telefóny, má potenciál prebojovať sa medzi top výrobcov. Oceňujeme dobrý predný aj zadný fotoaparát a silný akumulátor. Poteší aj celokovové vyhotovenie doplnené sklom, tvoriac tak prémiový vzhľad. Škoda s tým súvisiacej veľkej náchylnosti na odtlačky prstov. Pri väčšej záťaži, napríklad pri sledovaní videa sa telefón mierne zahrieva, no našťastie je to naozaj len mierne. Snímač odtlačkov prsta sme pri testovaní riadne potrápili, no nedal sa a fungoval na 100%. Keby bol umiestnený pod displejom, nemáme ani najmenšie výhrady. Celkový mix teda vychádza veľmi priaznivo. Výkon a 4GB RAM z telefónu robia svižný stroj, ktorý nezaujíma koľko aplikácií naraz si chcete spustiť.

Mimochodom, v redakcii máme ďalšie dva modely od Archosu na testovanie, na ktorých recenzie sa môžete tešiť už čoskoro. Jeden z nich budete môcť dokonca vyhrať v súťaži, o ktorej vám povieme podrobnosti na našej fanpage na Facebooku!

Hodnotenie: 88%

Klady:

  • robustné kovové vyhotovenie
  • sklo vpredu aj vzadu dodáva eleganciu
  • nadštandardné parametre vo svojej cenovej triede
  • 64GB úložisko
  • dobre fungujúci snímač odtlačkov prstov
  • dobrý FHD displej
  • ľahko nadpriemerný predný aj zadný foťák
  • výborná výdrž na batériu
  • sada handsfree v balení
  • pomer cena/úžitok
  • notifikačná LED

Zápory:

  • vysoká hmotnosť
  • náchylnosť na odtlačky prstov
  • snímač odtlačkov je vzadu
  • reproduktor tiež vzadu
  • vpredu iba screen blesk

AnTuTu benchmark skóre: 34 414

Parametre: Qualcomm MSM8937, Octa-core Cortex-A53 1.4GHz, grafika Adreno 505, 4GB DDR3 RAM, 64GB interné úložisko, microSD do 128GB, 5,5″ IPS FHD, dual SIM: 1x nano SIM + 1x micro SIM, alebo 1x micro SIM + microSD, 4G LTE: 800/ 1800 / 2100 / 2600 MHz, Wi-Fi: 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, bluetooth 4.0 Smart Ready, GPS, rádio, predný foťák 8MP, zadný 16MP+LED blesk, video 1080p, akumulátor 3000mAh (?) zabudovaný, hmotnosť 184g, Android 6.0.1, rozmery: 76,6 x 155 x 7,7 mm

Cena: 223 EUR

Zapožičal: Archos

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár