Zuckerberg chce miliardu ľudí vo VR. Ohlásil nové headsety.

oculus santa cruz

CEO Facebooku sa už nejaký čas netají plánom transformovať sociálnu sieť do prostredia VR. Kúpa spoločnosti Oculus pred troma rokmi bola jasným signálom, že nehovorí len-tak do vetra.

Nedávno na konferencii Oculus’ Connect Mark oznámil ambíciu do virtuality vtiahnuť miliardu používateľov. Ako to chce dosiahnuť?

Možno pomocou Venues, čo je nová služba, ktorá má umožniť sledovať v priamom prenose vo VR rôzne eventy, ako sú koncerty, športové podujatia či filmy. To všetko spolu s priateľmi, keďže nesmieme zabudnúť na sociálny aspekt, ktorý virtuálna realita umožňuje. Na Venues sa môžeme tešiť budúci rok.

Ďalší krok do sveta sociálnych sietí vo VR by mohol byť standalone headset, ktorý Zuckerberg ohlásil na tej istej konferencii. Standalone znamená, že bude mať vlastné displeje s rozlíšením 2560×1440p a vstavanú elektroniku.

Mal by stáť iba 199 USD (okolo 169 EUR) a jeho meno je Oculus GO. Bude bezkáblový a v podstate podobný Samsung Gear VR, s ktorým bude softvérovo kompatibilný, čiže bude schopný prevádzkovať aplikácie z Gear VR. Novinky sa dočkáme v r. 2018, no vývojári môžu už od novembra 2017 na GO vyvíjať aplikácie bežiace na Oculus Mobile SDK, engine Unity alebo Unreal Engine. Headsetu nebude chýbať jeden ručný ovládač a vstavané slúchadlá.

Okrem Oculus GO sa tiež hovorilo o ďalšom headsete na VR s kódovým označením Santa Cruz. Nebude standalone, bude potrebovať výkonné PC a ide vlastne o ďalšiu vývojovú verziu Riftu. Čo bolo odstránené aj oproti konkurenčnému Vive, je externé snímanie pohybu používateľa. Ten bude Santa Cruz sledovať pomocou štyroch vstavaných širokouhlých kamier, ktoré budú snímať tiež infračervený lúč z ručných ovládačov na sledovanie ich polohy. Ovládače budú obsahovať touchpad, nie joystick.

Prototyp Oculus Santa Cruz
Prototyp Oculus Santa Cruz

Ako by mala vyzerať sociálna sieť vo virtuálnej realite nám Zuckerberg názorne predviedol už dávnejšie. Či je to atraktívna predstava pre miliardu ľudí a či ohlásené headsety prispejú k uskutočneniu tohto cieľa je otázne.

social network in VR
Sociálna sieť vo VR podľa Marka Zuckerberga

Nás komentár:

Masová VR sociálna sieť je zaujímavá ambícia, no nemyslíme si, že je realizovateľná v blízkej budúcnosti. Časový rámec bude skôr 10-15 rokov. Súčasný vývojový stupeň hardvéru na VR je síce vysoký, no stále je tu ešte niekoľko aspektov, ktoré treba vylepšiť na to, aby sme si mohli s priateľmi spokojne a bez výhrad sadnúť do virtuálneho kina a pozrieť si premiéru nového trháku.

Ak bude headset, ktorý sa skrýva za menom Santa Cruz aspoň o 50% ľahší ako súčasný Rift či Vive, to by bol krok správnym smerom. Rovnako, ako prechod na bezkáblové vyhotovenie. Oculus GO zasa predstavuje dobrú alternatívu lacnejšej VR, chýba mu pritom snímanie polohy a druhý ovládač. Stále sme teda dosť skeptickí k miliarde používateľov vo virtuálnej sociálnej sieti. Množstvo tých súčasných totiž nestojí o nejakú veľkú interakciu, skôr o pasívne prijímanie informácií. Aj s tým však môže Zuckerberg počítať a prispôsobiť možnosti aj rezervovanejšiemu či introvertnejšiemu používateľovi.

Napokon treba zdôrazniť, že podľa analytikov je momentálne predaných po celom svete “iba” niekoľko miliónov headsetov, takže na upečenie miliardového koláča bude treba ešte dlho miesiť cesto … Keby to aj Mark nemyslel tak, že chce mať miliardu používateľov sociálnej siete vo VR, ale prosto iba v prostredí rôznych aplikácií na VR, stále je to veľmi veľké sústo.

Peter Vnuk

Zdroj: techcrunch.com, theverge.com, oculus.com, mashable.com, slashgear.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár