Alienware 17 R4 – zážitková recenzia

titulka Alienware 17 R4 01

Značka Alienware má už viac ako 20-ročnú tradíciu a za ten čas si medzi hráčmi vybudovala skvelú reputáciu. V minulosti ste si od náš už mohli prečítať recenzie napr. na Alienware 15 R3. Dnes tu máme čosi väčšie – Alienware 17 R4, pričom číslo 17 znamená veľkosť displeja.

Firma Dell nám predprodukčný variant zapožičala exkluzívne a dlhodobo. Užívali sme si ho teda štyri mesiace, a tak sme notebook mohli otestovať oveľa podrobnejšie, ako je bežné. Vyskúšali sme ho napríklad aj vo virtuálnej realite v spolupráci s HTC Vive. Ale po poriadku.

Alienware 17 R4

Vzhľad a konštrukcia Alienware 17 R4

Dizajn je klasický “alienovský”. V tomto smere sa dcérska spoločnosť Dellu nijako prehnane neangažuje a vždy staví na overené tvary, ktoré spozná každý hráč už z diaľky.

Dell Alienware The Big Bang Theory
Fanúšikovia Teórie veľkého tresku dôverne poznajú svietiaci hlavu mimozemšťana na Sheldonovom notebooku. 🙂

Model má teda tradičný tvar ozdobený podsvietenou hlavou mimozemšťana na sivom hliníkovom kryte displeja a pásikmi na bokoch zariadenia. Tie sú umiestnené na spodnej aj displejovej časti a spolu s nápisom ALIENWARE nad klávesnicou podporujú nastavenie farieb podsvietenia štandardom RGB.

Alienware 17 R4 RGB

Proti konštrukcii nemáme žiadne výraznejšie námietky. Je pevná a odolná, zlepšiť by potrebovala len hmotnosť. Takmer 4 a pol kilogramu je dosť veľa. Ide však o 17,3″ model, takže s nejakou extra nízkou hmotnosťou sa pri pevných materiáloch nedá počítať.

Alienware 17 R4 zavretý

Spodná časť notebooku má matnú povrchovú úpravu, ktorá je iba mierne náchylná na odtlačky prstov a pomerne ľahko sa čistí. Na fotkách to možno vyzerá zle, ale v reále to nie je také viditeľné a matný povrch je príjemný na dotyk. Škoda, že klávesnica nie je posunutá aspoň o kúsok smerom k používateľovi. Bola by o čosi komfortnejšia.

Alienware 17 R4 touchpad
Okolo touchpadu je dosť miesta, výrobca mohol posunúť klávesnicu smerom k hráčovi.

Na ľavej strane sa nachádza päť funkčných klávesov, ktorých významy sa dajú používateľsky meniť. Môžete ich používať napríklad na zmenu profilu podsvietenia, alebo spúšťanie svojich obľúbených aplikácií. Štyri ďalšie takéto klávesy nájdete nad numerickou klávesnicou.

Alienware 17 R4 funkčné klávesy

Konfigurácia

V danej konfigurácii nie sú komponenty, z ktorých sa posadíte na zadok, ale zato sú dimenzované tak, aby zvládali všetky moderné hry. Základ tvorí štvorjadrový Intel Core i7-6700HQ, 16GB RAM a grafika GTX1060 so 6GB pamäte. Zaujímavý je displej, ktorý je vlastne kompromis medzi FHD a 4K, takže dostal nie často používané rozlíšenie 2K. Vďaka tomu je obraz ostrejší ako na displeji s FHD, ale nepotrebuje toľko výkonu ani energie ako variant so 4K.

Alienware 17 R4 zboku

Ukladací priestor je na tom tiež dobre. Klasický 7200-otáčkový dátový disk s kapacitou 1TB je doplnený o systémový 256GB SSD. To už stačí aj na niekoľko hier, nie je to kapacita iba na systém. Takže v tomto smere nemáme námietky. Biznismenov možno poteší aj prítomnosť numerickej časti klávesnice.

Alienware 17 R4 ports

Výbava z oblasti portov je nadštandardná. Väčšina je umiestnená v zadnej časti, vďaka čomu káble natoľko nezavadzajú, ako keď sú porty umiestnené iba na bokoch notebooku. Okrem bežných samozrejmostí tu nájdete DisplayPort, Thunderbolt aj USB-C.

Alienware 17 R4 ports 01

Práca so 17,3″ displejom sa veľmi nelíši od zážitkov s 22″-24″ monitorom, čo je zatiaľ štandardný rozmer bežne používaných monitorov. Keby ste napriek tomu mali potrebu pripojiť externý monitor, pre bohatú výbavu portov to nebude problém.

Alienware 17 R4 zboku 01

Softvér

Vďaka nastaviteľnosti podsvietenia RGB môžete šupnúť na notebook farbu podľa svojej chuti či aktuálnej nálady. Okrem jednofarebných schém možno tiež nastaviť aj rôzne kombinácie. Na to slúži predinštalovaný softvér Alienware AlienFX. Nepatrí medzi najjednoduchšie, ale po chvíli pochopíte, ako funguje. Alebo si prosto vyberiete jednu z prednastavených farebných schém a hotovo. Ako vidno na obrázku, klávesnica môže byť podsvietená v jednotlivých sekciách rôzne.

Alienware AlienFX software

Na nastavovanie zvukového výstupu slúži softvér Alienware Sound Center. Ten je spracovaný intuitívne, takže už pri prvom pohľade by vám malo byť jasné, ktoré ovládacie prvky na čo slúžia. Zvuk možno namodelovať veľmi presne a prednastavené hodnoty sa dajú meniť jedným kliknutím medzi režimami v gamingu a režimami na hudbu, sledovanie filmov či komunikáciu (napr. hovory cez Skype).

Alienware Sound Center software

Možno vás zaujala položka menu Audio Recon. Slúži na rekonfiguráciu, čiže prispôsobenie priestorového zvuku. Treba povedať, že notebook má veľmi výrazne priestorový zvuk pri výstupe z reproduktorov, čo je v hrách veľmi užitočné. Viete presne, z ktorej strany za blíži priateľ aj nepriateľ.

Alienware 17 R4 reproduktory

Alienware 17 R4 možno ovládať očami

Samostatnú zmienku si zaslúži snímač Tobii Eyetracking, ktorý umožňuje notebook ovládať očami. Nie, počkajte, negúľajte tými svojimi (notebook to vidí 🙂 ), naozaj to funguje a je to praktické a silno návykové! Snímač je umiestnený v lesklom priehľadnom páse pod displejom.

Alienware 17 R4 Tobii eyetracker
V skutočnosti sú tie svetlá červené, objektív ich zobrazuje inak.

Keďže je snímanie v infračervenom spektre, krásne funguje aj v úplnej tme. Softvér patriaci k snímaču má množstvo možností, ako si ovládanie prispôsobiť. Pri prvom použití sa nakalibruje presne na vaše oči, pričom počíta aj s kontaktnými šošovkami a okuliarmi. V závere kalibrácie si môžete zahrať krátku hru, v ktorej si ovládanie vyskúšate. Letíte vo vesmírnej lodi, očami zameriavate asteroidy a medzerníkom do nich strieľate.

Funguje to dokonalo, reakcie sú okamžité a veľmi presné. Takže je to v hrách oveľa rýchlejšie, ako klasické ovládanie. Oko je rýchlejšie ako ruka …

Zaujímavé je napríklad aj využitie v spolupráci s myšou. Pozriete sa na ľubovoľné miesto na displeji, pohnete myšou a kurzor sa tam okamžite premiestni. Je to super napríklad na “odklepávanie” rôznych dialógov.

Tiež sa nám veľmi páči prispôsobenie sa podsvietenia pohľadu používateľa. Pozriete sa na displej, klávesnica stlmí svoje podsvietenie. Pozriete sa na ňu, rozžiari sa. Dokonca sa prispôsobí aj podľa toho, či sa dívate na jej ľavú, strednú či pravú časť.

Alienware 17 R4 alien logo

Podsvietená je vždy tá oblasť, na ktorú sa dívate. Keď sa nejaký čas nepozriete na displej, zhasne a spolu s ním aj ostatné podsvietenie. Takže ak si odbehnete od notebooku, šetrí energiu, no pri vašom návrate sa opäť rozžiari, ako tvár vášho psa po návrate z práce. 🙂 Reaguje pritom aj z približne dvojmetrovej vzdialenosti.

Funguje to aj v hrách!

Očami môžete scrollovať obrazovku, prepínať medzi spustenými aplikáciami a to najlepšie na koniec – na stránke Tobii sa dozviete, ktoré hry môžete na svojom Alienware 17 R4 ovládať očami. A nie sú to len tak nejaké treťotriedne hry, ale aj plnohodnotné tituly triedy AAA, ako napr. Assassin’s Creed Origins, Hitman, WatchDogs 2, Deus Ex: Mankind Divided a kopa ďalších.

Alienware 17 R4 Tobii eyetracking gamesNa to, aby sme vymenovali všetky možnosti ovládania očami nemáme dosť priestoru.

Rozhodne stojí za to a po prechode na iné PC vám tieto funkcie, pri ktorých máte pocit ako keby ste mali mozog napojený na notebook, budú chýbať. Nám chýbali. 🙂

Skúsenosti z používania Alienware 17 R4

Model je plnohodnotná náhrada za stolové PC. Má dostatočné veľký displej, vysoký výkon a množstvo portov na periférie. Jeho robustné vyhotovenie je výhoda v oblasti životnosti a proti odtlačkom prstov sa udržiava dobre. Kovový kryt ich veľmi nezachytáva a spodná časť, kde sú položené ruky používateľa ich síce zachytí, no dá sa veľmi ľahko čistiť.

Alienware 17 R4 Witcher 3 01

Pri používaní sme si užívali výkon v bežnej práci aj v hernej oblasti. Naozaj nejde o doplnok k vášmu desktopu, ten môžete predať. Alienware 17 R4 ho zastúpi bez skrytých “ale”. Jediná nevýhoda, ktorú sme už v minulosti vytkli aj jeho príbuzným je ostrosť hrán na okraji notebooku. Pokiaľ máte dlhé rukávy a pri niektorých polohách rúk to nevadí, no napríklad pri dlhšom písaní textu už môžete pocítiť, že hrana tlačí. Objektívne však treba priznať, že pri hraní sa väčšinou ruky stále hýbu, takže hráč to veľmi nepocíti.

Tinka testuje Alienware
Pre niekoho zrejme poslúži dobre aj ako vankúšik. Ostré hrany zrejme nevníma každý …

Malú výhradu máme aj proti chladeniu. Nie je síce extrémne hlučné a pri bežnej práci v systéme sa ani neozve, no pri záťaži v hernom režime ho počuť. Mali sme už aj extrémnejšie prípady, no pri večernom hraní bez pripojenia slúchadiel vás môže hukot chladenia trochu rušiť.

Alienware 17 R4 chladenie

Ostatné aspekty používania však iba chválime. Displej, okrem toho, že je dostatočne priestranný, má aj silné podsvietenie. Otestovali sme ho aj na najintenzívnejšom letnom slnku. Obstál veľmi dobre, takže ak radi pracujete či drvíte hry vonku kdesi na terase či v kaviarni, nebude to problém.

Reproduktory sú veľmi hlasné a majú kvalitný prejav aj v basových frekvenciách. Nemusíte teda pri hraní, sledovaní filmov či počúvaní hudby využívať slúchadlá, čo je pri množstve herných notebookov nutnosť buď kvôli nekvalitným reproduktorom, alebo hlučnému chladeniu, ktoré ich “prekričí”. Výstup na slúchadlá za prejavom reproduktorov nezaostáva hlasitosťou, ani kvalitou.

Výdrž v prevádzke na batériu pri hernom notebooku nie je veľmi dôležitá, no pohybuje sa v štandardných hodnotách. Okolo troch hodín bežnej práce, v hrách si, samozrejme, notebook vyžiada pripojenie k elektrickej sieti.

Výkon v hrách

Keďže má displej rozlíšenie 2K, zaujímalo nás porovnanie výkonu v hrách v tomto rozlíšení a vo FullHD. V porovnaní s FHD nebola strata framerate v 2K zásadná. Na druhej strane pri tejto uhlopriečke nie je ani ostrosť zobrazenia o toľko vyššia v 2K. Pri 4K je rozdiel, pochopiteľne, väčší, ale v tomto porovnaní máme pocit, že stačí zostať pri FHD a získate tak vyššiu zobrazovaciu frekvenciu.

Áno, vyššie rozlíšenie vidno, klamali by sme, keby sme tvrdili, že nie. Rozdiel je však skôr postrehnuteľný pri bežnej práci v operačnom systéme. Napríklad pri sledovaní videí či tvorbe textu budete čerpať z výhod 2K, ale v hrách nie veľmi zásadne.

Alienware 17 R4 Witcher 3

Nechajme však prehovoriť čísla a nepredbiehajme. Na najvyšších nastaviteľných detailoch v Zaklínačovi 3 a rozlíšení 2K sa nám zobrazovalo priemerne 36 až 46 fps. Maximá sme namerali v rozpätí 43 a 57 fps, v závislosti od náročnosti scény. Minimá pritom neklesli nižšie ako na 28 fps. Po znížení rozlíšenia na FHD sa maximálne frekvencie pohybovali okolo obligátnych 60 fps, priemery medzi 52 a 55 fps, pričom aj minimá oscilovali okolo príjemných 46-50 fps. Dá sa teda povedať, že rozdiel tu je, no pokiaľ vám nevadí priemer medzi 43 a 57 fps, zahráte si aj v 2K.

Merali sme tiež v prostredí DirectX12, takže sme použili už tradične hru Ashes of the singularity, ktorá dokáže z herného stroja “vymlátiť dušu”. 🙂 Aby to mal Alienware 17 R4 čo najťažšie, naložili sme mu na chrbát najvyššie možné detaily, čo je ešte viac ako maximálne nastavenie Crazy (napríklad 8xMAA). Dopadlo to takto:

Ashes of the singularity Alienware 17 R4 benchmark 01
DirectX12, 2K, najvyššie nastaviteľné detaily

Napriek šialenej záťaži dokázal Alienware 17 R4 udržať pomerne hrateľnú úroveň okolo 30 fps a to v rozlíšení 2K! To sa cení. Prekvapivo, po znížení na DirectX11 a rozlíšenie FHD nebol výkonnostný zisk veľmi výrazný.

Ashes of the singularity Alienware 17 R4 benchmark DX11 FHD
DirectX11, FHD, najvyššie nastaviteľné detaily

Na číslach teda vidno, že pokiaľ si zakladáte na čo najtesnejšom priblížení sa k obľúbenej frekvencii 60fps, bude lepšie držať sa FHD. No v 2K si notebook počína tiež dobre a pohybuje sa vo sfére hrateľnosti.

Husté vesmírne súboje v AoS notebooku Alienware 17 R4 nenatrhli tričko.
Husté vesmírne súboje v AoS notebooku Alienware 17 R4 nenatrhli tričko.

Chladenie a teploty

Pri teplotách na CPU okolo 40°C sa ventilácia ani neozve, notebook sa chladí pasívne. Znamená to, že pri využití na menej náročné úkony, ako je kancelárska práca, stroj nebudete počuť. Po prechode do herného režimu tiež nejaký čas trvá, kým sa chladenie rozbehne. Procesor pritom zájde na 96°C, čo nie je bohvieaký výsledok, no v herných notebookoch pomerne bežný. Pozitívne je, že nedochádza k throttlingu, čo je samoznižovanie výkonu pre vysokú teplotu.

Alienware 17 R4 CPU teploty

Chladiaci systém si teda poradí celkom dobre a teplo odvedie dozadu za notebook, takže s ním používateľ nepríde do kontaktu. Pokiaľ si stroj nepoloží na kolená, no takýto ťažký herný model bude na kolenách umiestnený asi málokedy… Spodná časť okolo klávesnice sa takisto nezahrieva, takže všetko je ako má.

Alienware 17 R4 GPU teploty

Grafická karta zachádza po dlhšej záťaži do teploty 83°C, čo je na pomery notebookov príjemná hodnota. Celkovo je teda chladenie zvládnuté dobre a hlučnosť pri večernom hraní v tichom prostredí je jeho jediná nevýhoda.

Alienware 17 R4 back

Verdikt Alienware 17 R4

Zhrnieme si to. Model Alienware 17 R4 je plnohodnotná náhrada stolového PC. Ak si ho kúpite, nepotrebujete ďalší stroj a poradí si aj s headsetom na virtuálnu realitu. Mobilita je tak trochu sťažená vysokou hmotnosťou, no je to daň za priestranný displej, robustné vyhotovenie a primerane veľkú klávesnicu. Medzi najväčšie výhody by sme zaradili skvelý výkon v rozlíšení FHD, kvalitný priestorový zvuk a prispôsobiteľné podsvietenie RGB. Rozlíšenie displeja 2K hodnotíme iba neutrálne. Ak chcete, môžete ho využiť, grafika to utiahne, no nie je to taká sláva, ako by ste možno čakali. Ako sme už spomenuli, najviac zo všetkých aspektov sa nám páčilo ovládanie notebooku očami. Odolná konštrukcia je výhoda z pohľadu dlhodobého používania a alienovský dizajn zasa pritiahne obdivné  a možno aj závistlivé pohľady znalcov, hlavne hráčov. Ide totiž o prémiový notebook a výrobca si zaň nechá aj patrične zaplatiť.

Hodnotenie: 93%

Ocenenie techGuru.sk TOP Herný Laptop

Klady:

  • výkon v FHD
  • štýlový alienovský dizajn
  • robustná konštrukcia
  • nastaviteľné podsvietenie RGB
  • vysoko kvalitný priestorový zvuk v repro aj na slúchadlá
  • nastavovací softvér
  • ovládanie očami
  • umiestnenie portov vzadu
  • množstvo portov
  • záruka On-Site NBD

Zápory:

  • ostré hrany konštrukcie
  • chladenie nie je práve najtichšie
  • hmotnosť

Parametre: štvorjadro Intel Core i7-6700HQ (2,60-3,50GHz), displej 17,3″ FHD 1920x1080px Matný IPS LED, RAM 16GB DDR4 2400MHz, M.2 SSD 256GB + HDD 1000GB (7200rpm), grafika nVidia GeForce GTX 1060 6GB DDR5, WiFi / BT 4.1 / USB 3.0 / USB 3.0 Typ-C / Thunderbolt 3 / HDMI / miniDP, Windows 10 Home 64-bit, batéria 6-článkova Li-ion 99Wh, 424,0 x 332,0 x 29,9 mm, 4,42kg

Cena: 2184 EUR – odkaz na e-shop

Notebook na recenziu zapožičala spoločnosť Dell s.r.o. Ďakujeme!

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

6 Comment

  1. Bassák hovorí: Odpovedať

    Vaša recenzia mi sakra pomohla… prešiel som pár známych stránok, no napríklad Tobii ovládanie som doteraz nevedel pochopiť NAČO za to vyhodiť peniaze naviac. Teraz viem že Alien chcem a napr. Tobii sa bude hodiť a HLAVNE celokovová konštrukcia je sakra výhra, mám MSI už pár rokov, keď niekomu kydne na zem tak praskne plastový kĺb…
    Celkové zhodnotenie situácie, ak chce niekto notebook s ktorým sa bude cítiť naozaj výnimočne, kedy budú ludia čumeť a závidieť “aaaa, ten má Alienware!!!” alebo “ten sa nezdá, má kopu €” alebo najviac sa mi lúbi reakcia (s ktorou sa stretávam najviac) “boože Alienware?! neee, predražený šmejd” tak chápem že ide len o závisť a nemože si dovoliť a pod.
    Ale prosím, iný na trhu “vychytanejší” alebo originálnejší asi neni. Rozmýšlal som nad Omen 17 alebo Alien, verdikt mám vďaka Vám jasný, pokial sa naškrábe dosť € na Alien tak jednoznačne, inak Omen.
    Ďakujem

    1. super, to sa veľmi tešíme! 🙂 prepáč oneskorenú reakciu
      hej, to ovládanie očami je nielen frajerina, ale aj praktická vec… notebook sme napokon vďaka dobrým vzťahom s Dell testovali vyše pol roka a to ovládanie očami cez Tobii je také návykové, že až 😀

      a jasné, Alien je imidžofka, ale čo sa týka konštrukcií nie je na tom zle ani MSI (https://techguru.sk/5840/ms%D1%96-ge62vr-apache-pro-recenzia/) a najnovšie sa v tomto smere zlepšilo aj HP (viď https://techguru.sk/6585/notebook-omen-by-hp-17-a-mys-omen-600/). Pri Alienovi si v podstate priplácaš za značku, ale stojí to za to …

      držím palce, nech sa ti podarí naškriabať dostatok prachov! 😉

      1. Bassák hovorí: Odpovedať

        MSI najvyššej triedy GT alebo kedysi aj GX – čo boli GT len s grafikou od ATI alebo AMD mám, keby kúpim GE tak to je akoby “nie najsilnejšia paráda akú možem mať” a teda pre mňa aj krok späť akože sa uskromniť, keby MSI tak GT. Ale chcem sa spýtať, je podla Vás nový Omen čo sa týka kvality spracovania na tom podobne ako Alien? alebo inak povedané, oplatí sa doplatiť € pokial by mi išlo o celkovú kvalitu, kvalitu spracovania a výdrž notebooku, keďže počítam s notebookom na pár rokov nie na rok…? …v recenzii máte spomenuté že Omen je hliník, nie však všade, narozdiel od Alienu. prosím o odpoveď, ďakujem

        1. ono v podstate aj plast ti môže vydržať roky, ale je pravda, že sa môže-nemusí stať, že časom praskne napríklad pri pántoch, kde je najviac namáhaný… to sa hliníku určite nestane, takže si musíš overiť napr. v recenziách, z čoho má daný konkrétny model vyrobené šasi, hlavne kryt displeja

          čo sa týka HP Omen, toto je už v podstate druhá generácia, tá prvá nebola veľmi šťastne vymyslená (napríklad konfiguračne – všetky mali jednu grafiku, a to – ak sa nemýlim – GTX960ku, čiže nič moc), aktuálna je v mojich očiach o niekoľko levelov vyššie čo sa týka konfigurácií aj dizajnu, isté nepotvrdené informácie hovoria o tom, že šasi berú od MSI, a preto sú o dosť kvalitnejšie ako predtým, aj vzhľadovo príťažlivejšie, v rodine ale máme jeden lacný low-endový model od HP, dvoj- či trojročný, plastový a žiadny problém tam nie je, takže ja osobne HP verím

          a hej, Alien má hliník všade, no pri ňom si priplatíš za značku, ktorej veríš, iná značka ti môže dať za nižšiu cenu lepšie parametre a hliníkové vyhotovenie, to je vždy o tom čo uprednostňuješ, nedá sa tvrdiť na 100%, že Alien ti dá zaručene lepšiu kvalitu, to je ako keby som ti tvrdil, že Mercedes ti dá vždy vyššiu kvalitu, pritom z trojice BMW, Audi a Mercedes je v poruchovosti na tom najhoršie, ale voči iným značkám môže byť výrazne lepší… 🙂

          1. Bassák hovorí: Odpovedať

            super ďakujem 😉 …podarilo sa nahrabať € na Aliena a objednal som, MSI mám a niesu v ničom zlé, no chcel som GT, nuž sú drahé alebo rivnako ako Alien a prednosť pred HP a ostatnými získal Alien vďaka vyhotoveniu, konkrétne voči novému Omenu kvoli klávesnici ktorá sa dá len vypnúť a pri práci (programovanie) by mi červená liezla na nervy… takže sa teším na Aliena (dodacia doba 3 týždne, skladajú sa na mieru)
            PS: ďakujem za recenziu, pomohli ste mi 👍

            1. Ako programátor určite potrebuješ dostať top kvalitku a ja som presvedčený, že Alien ti ju dá. Držím palce, nech ti dobre slúži a čo najdlhšie! Dúfam tiež, že zachováš priazeň TechGuru.sk. 😉

              Mimochodom, tvoj komentár som posunul slovenskému zastúpeniu Dell/Alienware a potešil ich. 🙂

Pridaj komentár