Dubaj testuje letecký taxík. Je to dvojmiestny automatický dron.

FLYINGTAXI

V krajine majú plán, podľa ktorého do r.2030 bude štvrtina premávky automatická. Prvé kroky týmto smerom podnikajú už teraz.

Stroj dostal názov Autonomous Air Taxi (AAT) a bude schopný automatickej prepravy dvoch osôb bez toho, aby na jeho palube bola aj nejaká obsluha. Vo vzduchu by sa mal udržať do 30 minút, pričom bežne poletí rýchlosťou 50km/h, s maximom na 100km/h.

dubai-aims-to-be-first-city-with-flying-drone-taxis-15
Pohľad do interiéru

Podľa agentúry Reuters bol AAT testovaný vo výške 200 metrov a sám meria približne 2 metre. Dodávaný bude nemeckou firmou Volocopter, známou svojím hybridom helikoptéry a dronu s 18 rotormi.

Pochopiteľne, že sa myslelo aj na bezpečnosť, takže AAT môže byť vybavený núdzovými padákmi (trochu nás prekvapuje, že je to iba voliteľná výbava) a deviatimi nezávislými batériami akumulátorov. Každá batéria sa nabíja dve hodiny, no tento čas má byť údajne výrazne redukovaný vo finálnej podobe zrejme prvého automatického “taxi – dronu” na svete.

Súčasťou plánov dubajskej vlády, ktorá za projektom stojí, je tiež možnosť bookovať si lety dronom pomocou mobilnej aplikácie. Do piatich rokov by mala byť pre AAT ustanovená aj právne záväzná legislatíva. na bezpečnosť pri testovaní by mala dohliadnuť americká spoločnosť JDA Aviation.

Dubajský korunný princ šejk Hamdan bin Mohammed sa o projekte vyjadril takto:

“Podpora inovácie a prijatia moderných technológií prispeje nielen k vývoju krajiny, ale tiež buduje most do budúcnosti.”

Zdroj: theverge.com, youtube.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár