Levi’s predáva smart bundu. Vyrobili ju spoločne s Google.

project-jacquard-smart-clothing-by-google-1050x580

Dva roky po prezentácii a rok po ohlásení sa konečne bunda dostala do predaja. Je výsledkom spolupráce medzi odevnou firmou a malou divíziou Google, ktorá je zameraná na experimenty.

Džínsová bunda dostala názov Levi’s Commuter Trucker Jacket With Jacquard By Google a spolupracuje s iOS aj Androidom. Aj keď na prvý pohľad tak vyzerá, nepredstavujte si však bežné oblečenie s integrovanou elektronikou v nejakom vrecku. V skutočnosti je elektronika do bundy doslova všitá. Kapacitné vlákna, ktoré ju tvoria sú totiž citlivé na dotyky, podobne ako displej dotykového mobilu.

LEVI'S® COMMUTER™ TRUCKER JACKET WITH JACQUARD™ BY GOOGLE

Na jednom z gombíkov je uchytený modul bluetooth na komunikáciu s telefónom. Výsledné smart oblečenie však môžete smelo hodiť do práčky medzi to ostatné, elektronika sa praním nepoškodí.

LEVI'S® COMMUTER™ TRUCKER JACKET WITH JACQUARD™ BY GOOGLE 01

Ivan Poupyrev, vedúci projektu Jacquard zo strany Google povedal:

Chceli sme vyrobiť kus oblečenia, nie technologický gadget.

Ako to funguje? Dotykom na ľavom rukáve spárujete bundu s aplikáciou v mobile a nadefinujete si tri gestá, ktorými ju budete ovládať. Môžete rukáv pošúchať jedným či druhým smerom, alebo dvakrát poklepať. Je tu ešte aj nemenné štvrté gesto – podržaním ruky na rukáve telefón umlčíte.

Pri výrobe sa myslelo hlavne na cyklistov, ktorí môžu gestami ovládať svoj mobil bez toho, aby ho uchopili do ruky, čo by bolo nebezpečnejšie. Máte pravdu, na to tu máme sady handsfree, no smart bunda je viac cool. 🙂 Jej systém automaticky rozpozná, keď sedíte na bicykli a prepne sa do “bike režimu”, v ktorom správy číta nahlas z reproduktora smartfónu umiestneného vo vrecku bundy. Druhá, súkromnejšia možnosť je, že po pripojení slúchadiel vám správy bude systém čítať cez ne.

V aplikácii je tiež možnosť prijímať správy a hovory len od dôležitých kontaktov. Možností na využitie smart rukávov je však oveľa viac. Napríklad ovládanie prehrávania hudby, alebo navigácia. Môžete si napríklad nastaviť gesto na navigovanie – pošúchaním rukáva sa spustí navigácia a hlasom vás smeruje domov či do práce.

Bunda Levi’s Commuter Trucker Jacket With Jacquard By Google je v predaji od 2. októbra a stojí 350 dolárov (zhruba 300 eur). K dispozícii je v mužskom aj ženskom vyhotovení.

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár