Číňania kopírujú autá od Tesly

Číňania kopírujú xpeng-2

Elon Musk vždy tvrdil, že okrem vlastnej firmy sa snaží urýchliť a povzbudiť k pokroku celý automobilový priemysel. Aj preto je množstvo patentov Tesly open-source.

Číňania kopírujú a celkom úspešne

Znamená to, že si ich môže ktokoľvek vziať a vylepšiť či prispôsobiť. Presne to urobil čínsky startup s názvom Xiaopeng Motors, založený v r.2014. Tri roky po založení predstavili “beta verziu” SUV s názvom Xpeng, ktoré bude plno elektrické.

Ktoré patenty prevzali od Muskovej spoločnosti síce nie je celkom jasné, no niektoré časti sú ňou zjavne inšpirované. Napríklad dizajn batérie akumulátorov.

Čínske vozidlá budú zrejme o dosť menej výkonné ako Tesla a inšpiráciu vidno tiež v interiéri.

V pláne sú aj samojazdiace autá na rôznych stupňoch samostatnosti, podobne, ako to umožňuje Tesla Autopilot. Kvôli tomu číňania najali Junli Gu, bývalú šéfku oddelenia strojového učenia v Tesle. Prvých 15 vozidiel už spoločnosť vyrobila a teraz zhromažďuje prostriedky na rozšírenie výroby.

Číňania kopírujú Xpeng

Zatiaľ nazbierali 320 mil. dolárov, no potrebujú 1,4 miliardy dolárov na vybudovanie produkčnej kapacity 100 000 vozidiel ročne.

Peter Vnuk

Zdroj: electrek.co

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár