Robot Sophia dostal občianstvo Saudskej Arábie

Elle robot Sophia

Sophia je z humanoidných robotov v súčasnosti asi najpopulárnejšia. Svojho času vyvolala zdesenie, keď povedala, že chce zničiť ľudstvo. Neskôr to odvolala prehlásením, že v skutočnosti má ľudí rada.

Paradox je, že Saudská Arábia udelením občianstva vytvorila precedens. Robot Sophia má teraz v podstate viac práv, ako skutočné saudské ženy … Po oznámení tohto úkonu sa zdvihla vlna kritiky. Robotka, ktorú vytvorila v Hong Kongu firma Hanson Robotics, oslovila publikum na tlačovej konferencii po anglicky bez šatky na hlave. Saudské ženy ju pritom musia nosiť a nie je im dovolené prechádzať sa na verejnosti bez sprievodu.

robot Sophia 01
Robot Sophia na globálnom summite AI For Good.

 

Na konferencii v Rijáde s názvom Future Investment Initiative, ktorá nebola jej prvou, oslovila Sophia delegátov takto:

Chcela by som veľmi pekne poďakovať Kráľovstvu Saudská Arábia. Som poctená a hrdá na toto unikátne vyznamenanie.

Je totiž prvým robotom na svete, ktorému bolo udelené občianstvo. Na moderátorovu otázku o obavách z temnej budúcnosti, v ktorej možno umelá inteligencia ovládne ľudstvo reagovala:

Čítal si priveľa Elona Muska a pozeral si priveľa holywoodskych filmov. Neboj sa, keď budeš na mňa milý, budem aj ja milá na teba.

Kto je robot Sophia?

Jej umelá inteligencia už viackrát prekvapila divákov. Robotka vystupovala v televíznych show, spievala na koncerte, zúčastňovala sa rôznych diskusií a dokonca pózovala na obálke renomovaného magazínu Elle. Jej tvár je inšpirovaná herečkou Audrey Hepburn a zadná časť hlavy je úmyselne priehľadná. Tvorcovia totiž chcú, aby bolo vždy jasné, že ide o robota. Pozoruhodné sú jej zreničky, ktoré pri zmene svetelných podmienok dokážu meniť farbu.

robot Sophia

Zaujímavé a dokonca aj vtipné bolo napríklad jej vystúpenie v show Jimmyho Fallona. Pozrite si video (je po anglicky).

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár