Embodied Intelligence učí robotov uchopiť predmety

robot learning

Vo svete robotov je stále ešte množstvo problémov, ktoré ľudia nevyriešili. Napriek výraznému technologickému pokroku je pre robota stále problém uchopiť akýkoľvek predmet a vopred odhadnúť silu a spôsob. Startup s názvom Embodied Intelligence (Stelesnená Inteligencia) sa pokúša tento problém vyriešiť.

Človek uchopí akýkoľvek predmet bez toho, aby ho poškodil, pritom ho predtým nemusel nikdy držať. Robot to zatiaľ nedokáže. Keby dokázal, bol by to vo svete robotiky veľmi dôležitý krok na ceste k androidovi (dokonalý robot, na nerozoznanie od človeka).

V Embodied Intelligence sa snažia k problému pristupovať pomocou AI a strojového učenia. Firma vzišla z výskumníkov z OpenAI, laboratória podporovaného Elonom Muskom a z Univerzity v Berkley. Na začiatok operujú vedci s rozpočtom 7 miliónov dolárov.

Aké sú možnosti?

Momentálne, keď potrebujete robota, ktorý má uchopiť objekty, môžete zvoliť programovanie “na tvrdo”, čiže preddefinujete každý aspekt pohybu. To je veľmi náročné a v takomto postupe nie je priestor na chybu. Ak ide napr. o výrobnú linku a predmety sa pohnú oproti nastaveným hodnotám čo len o milimeter, robot môže napáchať veľké škody.

 

Peter Chen Embodied Intelligence
Peter Chen, CEO Embodied Intelligence, s testovacím robotom a VR headsetom

Druhý postup je strojové učenie s pomocou. Robot sa učí systémom pokus-omyl, takže programátor mu doslova nepovie ako riešiť problém, ale pomáha mu k tomu, aby ho vyriešil sám. Pochopiteľne, trvá to dlho. Niekedy prejdú týždne, kým stroj vyrieši jeden manéver. Tento spôsob, podobne ako kódovanie na tvrdo, nie je veľmi flexibilný v situáciách, v ktorých robot predtým nebol a pri predmetoch, ktoré nepozná.

Čo robia v Embodied Intelligence inak?

V Embodied Intelligence skúšajú vylepšenú metódu, ktorá sa nazýva učenie imitáciou. Robot pozoruje človeka vykonávajúceho úlohu a snaží sa ho okopírovať. Nenapodobňuje pri tom presné pohyby, snaží sa generalizovať to, čo vidí. Vytvára tak sériu abstraktných inštrukcií, ktoré by mali fungovať vo viac ako jednej situácii.

Postup učenia s pomocou prináša solídne výsledky, na videu z r.2013 môžete vidieť robota, ktorý sa učí viazať uzly na lane.

Vedci z Embodied Intelligence chcú tento postup vylepšiť tým, že operátori pomáhajú robotom vo virtuálnej realite. Výsledky sú údajne až prekvapivo dobré a robot je schopný naučiť sa rôzne postupy touto metódou v čase kratšom ako pol hodiny.

Peter Chen Embodied Intelligence 01

Softvér, ktorý na tento účel vyvíjajú má byť pritom použiteľný univerzálne na rôzne druhy scenárov. Zatiaľ však zostáva pred vývojármi kopa práce, totiž pozitívne výsledky dosahujú v 90% prípadov. Urobiť niečo správne v iba deviatich prípadoch z desiatich v tejto oblasti nestačí a chceli by sa priblížiť úspešnosti 99,99%. Práve zostávajúcich 10% však môže byť najťažšie prekonať …

Peter Vnuk

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár