Archos 50f Helium Lite – recenzia

Archos 50f Helium Lite

Smartfón s čítačkou odtlačkov za stovku

Francúzsky výrobca Archos sa sústreďuje hlavne na smartfóny strednej triedy. Dnes sme sa pozreli na model z kategórie cenovo dostupných. Okrem iného aj preto, že ho môžete vyhrať v našej predvianočnej súťaži. 🙂 Helium Lite s 5″ displejom a ľudovou cenou budú používať asi hlavne nenároční používatelia a ženy. No musí to tak byť?

Archos 50f Helium Lite unboxing

Konštrukcia a vzhľad

Hneď na úvod vás príjemne prekvapíme. Telefón nie je žiadna plastová hračka. Jeho rám je kovový a plastový je iba odnímateľný zadný kryt. Je matný a tmavomodrý, čo pôsobí seriózne.

Archos 50f Helium Lite

Zadná strana je zaujímavá tým, že obsahuje snímač odtlačkov prsta, čo v tejto cenovej kategórii sotva nájdete. Je mierne zapustený do tela telefónu. Preto ho ľahko nahmatáte a v podstate nevadí, že musíte prst trošku viac vtlačiť dnu. Celkovo je snímač pohodlný a funguje ako má. Oceníte to napríklad ak vám spolužiaci často nakúkajú do vášho súkromia. Tento telefón bez vás neodomknú. 🙂

Archos 50f Helium Lite snímač odtlačkov

Snímačom sa telefón odomyká, zamknúť ho môžete iba klasicky. Má to logiku, tlačidlo napájania na boku je prístupnejšie, ako snímač vzadu.

Objektív fotoaparátu je vyvýšený nad úroveň zadného krytu, čo je trochu škoda, pretože bude náchylnejší na poškodenie. No výrobcovi zrejme šlo o to, aby bol Helium Lite čo najtenší. Má 9,1 mm čo nie je špička, ale je to “v pohode” a v ruke sedí dobre.

Archos 50f Helium Lite horná hrana

Na hornej hrane nájdete port jack na pripojenie slúchadiel a micro USB na nabíjanie. Je trochu zvláštne, že nabíjací port nie je naspodu, no našli sme v tom užitočnosť. Pri dnešných krátkych kábloch nabíjačiek je to pár centimetrov k dobru ak telefón používate počas nabíjania.

Archos 50f Helium Lite tlačidlá

V spodnej časti Archos Helium Lite si môžete všimnúť, že obsahuje senzorické tlačidlá, takže ak máte z nejakého konzervatívneho dôvodu “alergiu” na softvérové tlačidlá na displeji, tu si prídete na svoje. Tlačidlá napájania a hlasitosti sú umiestnené tradične na pravej hrane zariadenia.

Parametre Helium Lite

Displej má rozmer 5″, čo je ideálna veľkosť do kabelky či menšej ruky. Model sa preto bude zrejme páčiť hlavne ženám a deťom. Tento rozmer však uprednostnia aj niektorí muži kvôli ľahšiemu ovládaniu prstom jednej ruky. Rozlíšenie je HD (1280x720p) a podsvietenie IPS, to dáva displeju slušný základ. Na bežné používanie teda postačí.

Archos 50f Helium Lite logo

O pohon sa stará tandem štvorjadrového procesora a 1GB RAM. Dá sa povedať, že je to prípustné minimum súčasnosti. Medzi štvorjadrom a osemjadrom je citeľný rozdiel v rýchlosti reakcií, takže Helium Lite asi nedostane prezývku “Blesk”. 1GB RAM však celkovo stačí, hlavne ak nezvyknete spúšťať veľa aplikácií naraz.

Úložný priestor má kapacitu 8GB, čo je relatívne málo, keďže vám z neho systém nechá k dispozícii len približne 4,5GB. Našťastie je tu podpora kariet micro SD až do 128GB, takže ak si radi ukladáte hudbu, videá, fotky a podobne, vyriešite to kartičkou za pár eur.

Archos 50f Helium Lite screenshot 04
Archos predinštaluje dve vlastné appky. Na prehrávanie videí a správcu súborov.

Fotoaparát

Predný fotoaparát má rozlíšenie 2Mpix a chýba mu blesk, takže notorickí selfíčkári si ho veľmi nevychutnajú. Zadný je na tom o čosi lepšie. Má totiž rozlíšenie 8Mpix, autofókus a LED blesk.

V praxi môžeme povedať, že fotoaparáty sú len priemerné. Fotky nie sú veľmi ostré. Na druhej strane si zadný foťák celkom dobre poradí v šere s bleskom a farby sú realistické. Viď obrázky:

Ak chcete fotiť v širokouhlom rozlíšení 16:9, budete musieť siahnuť po 1080p. Vyššie rozlíšenia vrátane najvyššieho 8Mpix sú vo formáte 4:3. Nejde teda o žiadny fotomobil a spokojný bude iba nenáročný používateľ, ktorý si sem-tam čosi vyfotí a “šľahne” to na Facebook či Instagram.

Konektivita Helium Lite

Veľká výhoda je podpora rýchleho internetu 4G/LTE. Po odňatí zadného krytu nájdete dva porty na karty SIM. Ako to pri dual SIM telefónoch často býva, jeden port možno využiť na pamäťovú kartu, alebo dátovú SIM. Zo štandardných vecí, ako napr. modul GPS, modelu nič nechýba, takže sa netreba obávať kompromisov.

Archos 50f Helium Lite bez krytu

Batéria má skromnú kapacitu 2000mAh a zrejme aj vďaka tomu nie je telefón vôbec ťažký. Bez nabíjania by vám mal vydržať určite deň-dva, možno aj viac. Samozrejme záleží na tom, ako často a ako intenzívne ho budete zaťažovať a využívať.

V balení nájdete aj sadu handsfree, čo už nie je samozrejmosť, postupne sa tento zvyk vytráca. Slúchadlá sú stereo a majú celkom príťažlivý dizajn.

Archos 50f Helium Lite slúchadlá


Ako si dobre vybrať smartfón vám poradíme v tomto článku.


Verdikt Archos 50f Helium Lite

Model ponúka za málo peňazí veľa muziky. Snímač odtlačkov prsta, navyše dobre fungujúci, je v tejto kategórii skvelá vec. Parametre sú všeobecne na prijateľnom minime. Za túto cenu isto nikto neočakáva výkonného “draka”, ale stroj, ktorý vám umožní telefonovať a sem-tam si prebehnúť maily či sociálne siete. V tomto smere poteší podpora dual SIM a modul 4G, takže práca s internetom je rýchla. Android 6.0 Marshmallow poteší, keďže dáva telefónu modernejšie funkcie. Vyzdvihnúť treba kovový rám, seriózny vzhľad telefónu a dobrý pomer ceny a úžitku.

Navyše ho teraz môžete získať zadarmo v našej predvianočnej súťaži s TechGuru, do ktorej sa veľmi jednoducho zapojíte na Facebooku. 🙂

Hodnotenie: 85%

Klady:

  • odolná kovová konštrukcia
  • seriózny vzhľad
  • snímač odtlačkov prsta
  • modul 4G/LTE
  • Android 6
  • prijateľná hmotnosť
  • dual SIM
  • pomer cena/úžitok

Zápory:

  • reakcie na dotyk sú trochu pomalé
  • slabšie fotoaparáty

Parametre: štvorjadro Qualcomm MSM8909 Snapdragon 210 4x 1.1GHz, 1GB DDR3 RAM, úložnýá priestor 8GB, micro SD do 128GB, dual SIM, 5″ IPS HD 720p displej, 4G/LTE, Wi-Fi Direct, Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0 Smart ready, snímač odtlačkov prsta, GPS, rádio, zadný foťák 8Mpix AF+LED blesk, predný 2Mpix, video 1080p, batéria 2000mAh, 72,2 x 144 x 9,1 mm, 158g

Cena: 102 EUR

Produkt na recenziu a do súťaže venovala spoločnosť Archos. Ďakujeme!

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Slavko hovorí: Odpovedať

    Nedá sa pripojiť k PC cez USB. Win 10 k nemu nenájde ovládače a keď som aj
    nejaký stiahol nefunguje. PC ak nastavím mediálne súbory ho vidí, ale
    dostať sa do priečinkov FOTO,VIDEO atd. ani SD kartu nevidí.

    1. ahoj Slavko, ťažko povedať v čom môže byť problém, ale môžeš to ľahko obísť – skús si buď požičať, alebo si rovno kúp (stojí to pár eur) univerzálnu čítačku pamäťoviek, kartu z telefónu do nej vložíš a ukáže sa ti v systéme ako ďalší disk

      ďalšia možnosť je šikovnejšia – použi cloud – obsah, ktorý chceš dostať do PC (napr. fotky) nahraj na Google Disk (apka by mala byť predinštalovaná v telefóne), v PC si ho potom otvoríš a súbory si môžeš krásne stiahnuť 😉

Pridaj komentár