Značka Zaklínač nekončí, najskôr príde Cyberpunk 2077

Zaklínač

Poľská firma CD Projekt RED je známa hlavne svojím spracovaním hier na motívy kníh Andrzeja Sapkowskeho. Zaklínač, Geralt z Rivie, Mäsiar z Blavikenu, Biely Vlk či Gwynbleidd, to všetko sú mená protagonistu, ktorého sme si tak obľúbili. Dlhší čas v CDPR mlčali o tom, či sa môžeme ešte niekedy tešiť na príbehy z tohto univerza. Mlčanie sa skončilo.

V nedávnom rozhovore uviedol CEO spoločnosti Adam Kiciński to, na čo sme tak dlho čakali. V podstate priznal, že by boli hlúpi, keby opustili značku, do ktorej investovali toľko času, energie a peňazí, a ktorá je taká megaúspešná. Zároveň však fanúšikov schladil informáciou, že s Geraltom sme sa už rozlúčili definitívne.

Zaklínač DLC Blood and Wine koniec

Zaklínač predsa skončil… alebo nie?

Momentálne sa vo firme pracuje na projekte Cyberpunk 2077, ktorý má byť ešte mohutnejší a podľa Adama ešte úspešnejší ako ten so sivovlasým zabijakom monštier. Dátum ukončenia vývoja zatiaľ nie je známy, no zrejme to nebude tak skoro. Hra sa má odohrávať v budúcnosti a mala by obsahovať aj odkaz na putovanie Ciri (informáciu potvrdili v CDPR už dávnejšie).

Ak poznáte zaklínačov príbeh, isto viete, že Ciri, zvaná aj Pani Svetov, putovala rôznymi svetmi a časmi. Cyberpunk 2077 má byť zrejme jedným zo svetov a časov, ktorý navštívila tiež … Pravdepodobne pôjde iba o malú zmienku či narážku pre radosť fanúšikov, podobnú, akú niektorí našli v Zaklínačovi 3. Tam Ciri naznačovala čosi o svete, kde mali ľudia kov v hlavách a viedli vojnu z diaľky.

Ciri vs Cyberpunk 2077

Po dokončení Cyberpunk 2077 je podľa slov Kicińskeho veľmi pravdepodobné, že sa firma vráti k univerzu zaklínačov. Ako sme už naznačili, nebude to však príbeh o Geraltovi, ale o iných postavách. Hry s Geraltom boli zamýšľané ako trilógia a tretia hra jeho príbeh definitívne zakončila. Comeback ho teda nečaká, no aby boli spokojní hráči aj investori, nová hra zrejme bude. Určite to potrvá niekoľko rokov, no je veľmi pravdepodobné, že sa napokon dočkáme, a to je dobrá správa.

Ako do toho zapadá Sapkowski?

Vedeli ste, že Sapkowski nemá herného Zaklínača veľmi v láske? Pritom na motívy jeho knižnej práce je hra vytvorená. Znie to ako paradox, no kameň úrazu je v tom, že tvorcovia pri prvom Zaklínačovi za autorom prišli s myšlienkou takúto hru vytvoriť a on bol skeptický. Podľa jeho vlastných slov si Andrzej myslel, že hra nebude mať úspech, a tak si nechal vyplatiť len pevne stanovenú sumu za práva, namiesto toho, aby žiadal podiel z budúcich predajov … Asi si domyslíte, ako sa teraz cíti, keď vidí, že hra je jednou z najúspešnejších v histórii.

Zaklínač 3 zarobil za rok a pol od svojho vydania vyše 250 miliónov dolárov.

To vyhlásil CDPR ešte v marci tohto roka. Isto sa predáva ďalej a autor z toho nemá nič. Ani sa na herných príbehoch nijako nepodieľa. Vlastnou vinou, resp. chybným rozhodnutím.

Sapkowski autor Zaklínača

Sapkowski dokonca pred časom vyhlásil, že hra podľa neho nie je formátom vhodným na rozprávanie príbehov. Čo je podľa nás blbosť. Následne skonštatoval, že hry kazia predaje jeho kníh. Čo je ďalšia blbosť, no zrejme je to všetko motivované jeho zatrpknutosťou … Skutočnosť je presne opačná. Hry sú na interaktívne prežívanie príbehov ideálna platforma a množstvo fanúšikov Geralta si knižky zaobstaralo len vďaka hrám. Vrátane autora tohto článku. 🙂

Peter Vnuk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár