Tesla Roadster 2 bude najrýchlejšie sériovo vyrábané vozidlo

Tesla Roadster 2 Elon Musk

Bugatti Chiron, nástupca povestného Veyronu, bude pri novom Tesla Roadster 2 vyzerať ako slabý odvar. No dobre, to trochu preháňame, ale porovnajte si parametre a kúpnu cenu. Spadne vám sánka, a to už nepreháňame! 🙂

Tesla Roadster 2 vs Bugatti Chiron

Elektrická štvorsedadlová Tesla Roadster totiž zrýchli z 0 na 100km/h za 1,9s, čo je parameter, ktorý sa len veľmi ťažko prekonáva. Ani “raketa” ako Chiron, poháňaná 1 500-koňovým 8 litrovým štvor-turbovým W16 agregátom to nedokáže rýchlejšie ako za 2,4s.

V maximálnej dosiahnuteľnej rýchlosti by zrejme vyhral Chiron, ktorý je schopný dosiahnuť 400km/h za krátkych 42s. Maximum by mal mať na hodnote 420km/h. No ani tu jeho víťazstvo nie je celkom isté, keďže pri Roadsteri sa uvádza najvyššia rýchlosť 402 km/h +. Práve symbol plus je tam dosť dôležitý. Zatiaľ presne nevieme, kde bude maximum.

No a teraz to najlepšie – cena. Novú generáciu Tesla Roadster určite nemôžeme zaradiť medzi lacné autá. S cenou 200 000 dolárov sa však zdá oproti kúpnej cene Chironu na úrovni 3 000 000 dolárov doslova lacné vozítko. Za jeden Chiron by ste mohli mať flotilu pätnástich Roadsterov … 😀

Tesla Roadster vs Bugatti Chiron porovnanie

Treba uznať, že ani dizajnovo Tesla v podstate nezaostáva za konkurentom. O “šťavu” pre pohon sa má postarať 200kWh batéria s dojazdom 620 míľ (cca 1000 km!). Elektromotory budú tri, jeden poháňa prednú nápravu a zadnej pomáhajú dva. Elon Musk chce, aby riadenie superšportu so spaľovacím motorom začalo byť ekvivalentom riadenia parného stroja. Na túto tému povedal:

Pointa je dať autám so spaľovacími motormi riadne na frak.

Na to si však ešte chvíľku počkáme. Tesla Roadster 2 má totiž prísť na trh v roku 2020 a všetci vieme, ako to u Muska býva s dátumami … Zvyčajne ich preženie a potom nevie uspokojiť záujem zákazníkov, podobne ako aktuálne s Modelom 3. Posilnenie nielen automobilového pokroku sa mu však nedá uprieť.

Peter Vnuk

Zdroj: autojosh.com, express.co.uk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár