Biohacker upravil svoju vlastnú DNA ako prvý na svete

Josiah Zayner. Muž, ktorý upravil vlastnú DNA

Oficiálne je Josiah Zayner, bývalý vedec z NASA, prvým človekom o ktorom vieme, že upravil svoju vlastnú DNA. Ukázal pritom svetu, aké je to ľahké.

Dokonca celý proces streamoval na svojom blogu “Science, Art, Beauty”. Poznamenal, že to je už druhý raz, čo pozmenil svoju vlastnú DNA.

Josiah použil relatívne novú techniku CRISPR. Odstránil gén myostatín zo svojho predlaktia. Ten spomaľuje rast svalov, takže by teoreticky mal Zayner zaznamenať ich nárast v danej oblasti. Proces zahŕňal vzorku DNA, ktorá obsahovala proteín Cas9 a gRNA, ktorá proteín nasmeruje. Takto modifikovaná vzorka DNA po vstreknutí do predlaktia v podstate vymaže gén myostatín.

Josiah Zayner upravil vlastnú DNA

Na to, či bude z odvážlivca superhrdina s veľkou silou si musíme počkať. On však tvrdí, že to nebol účel jeho experimentu. Pointa bola poukázať na to, že sme práve “na vrchole obdobia modifikácie ľudstva”. Podľa neho dôvod upraviť vlastnú DNA môže byť napríklad aj medicínsky stav, športový výkon, alebo prosto len nuda …

Už ste si dnes upravovali svoju vlastnú DNA?

Biohacker Zayner sa snaží o popularizáciu vedeckých postupov typu “urob si sám”. Pochopiteľne, že to vyvoláva obavy v oblasti profesionálnych vedcov. Množstvo amatérov upravujúcich nekontrolovane vlastnú DNA, to nie je veľmi príjemná predstava.

Josiah Zayner upravil vlastnú DNA 01

Na druhej strane je zjavný aj pozitívny význam tohto experimentu. Hlavne v prípade zdravotných problémov by génová terapia mohla byť revolúciou. Organizácia FDA je momentálne v procese schvaľovania takejto terapie na ľuďoch. Biohackeri, ako Josiah Zayner však na povolenie nečakajú.

Peter Vnuk

Zdroj: iflscience.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár