BML otočná HD IP kamera – strážca domu pre každého

BML HD Smart IP kamera titulka

Ak uvažujete nad kúpou interiérovej kamery na stráženie vášho domu, alebo aj kancelárie či firmy, máme pre vás dobrý tip. Spoločnosť BML, ktorú sme vám už predstavili ako výrobcu herných headsetov má vo svojom portfóliu tiež set obsahujúci kameru, ktorá je podľa nápisov na škatuli prosto HD Smart IP kamera. Môžete ju však nájsť aj pod názvom BML Safe Eye360.

Vzhľad a dizajn

Zrejme ste si na fotkách všimli, že kamera vyzerá, ako busta nejakého robota. Hráčom Portal 2 tento vzhľad môže privodiť spomienky. 🙂 V podstate to nie je ďaleko od pravdy. Jej vrchná časť je totiž otočná do všetkých smerov, takže vyzerá ako otáčajúca sa hlava.

BML HD Smart IP kamera

V prednej časti sú umiestnené informačné LED signalizujúce pripravenosť siete, aktiváciu záznamu či spustenie poplachu.

BML HD Smart IP kamera LEDky

Dozadu výrobca umiestnil anténu na prepojenie s routerom pomocou Wi-Fi, eternetový port a zásuvku na kartu micro SD, na ktorú môžete lokálne zaznamenávať.

BML HD Smart IP kamera zozadu

Funkcie a možnosti

Áno, je to tak. IP kamera dokáže komunikovať cez Wi-Fi, ale aj pripojeným eternetovým káblom, takže si môžete vybrať, čo vám viac vyhovuje v mieste jej inštalácie.

Veľká výhoda je v integrovanom mikrofóne a reproduktore. Nielen, že vám kamera zvukovo dá najavo svoj stav, ale ju možno využiť aj na obojsmernú komunikáciu. Ak ju teda napríklad necháte doma strážiť vaše deti, môžete im cez kameru čosi povedať a budete počuť aj ich odpoveď. Strážiť môže napríklad aj vášho psíka, ktorý by mal počuť vaše slová. Keby vám náhodou odpovedal ľudskou rečou, obráťte sa na svojho lekára. 🙂

V každom prípade budete počuť odpoveď v aplikácii iEye, dostupnej na iOS aj Androide, ktorú treba na začiatku s kamerou zvukovo spárovať. Nie je to nič zložité, vo chvíli keď vás aplikácia vyzve, priložíte mobil či tablet blízko ku kamere (stačí 30 cm) a obe zariadenia si medzi sebou “pohovoria” sériou párovacích zvukov. Trvá to asi 3 minúty, ale stačí to urobiť raz.

Aplikácia obsahuje ovládacie prvky, ktoré by ste od nej očakávali. Môžete vytvoriť fotografiu, aktivovať záznam, ale aj zámok kamery. Poslednú menovanú funkciu sme si nechtiac overili pri teste a je celkom slušne “infarktová”.

Pri aktivovanom zámku kamera spustí sirénu aj keď sa jej iba dotknete. A húka dosť nahlas, pozornosť isto upúta a potenciálneho zlodeja vystraší.

 

Na to, aby sa spustil alarm netreba dotyk, ak aktivujete detekciu pohybu, stačí aby sa pred kamerou ktosi či čosi pohlo.

BML HD Smart IP kamera zhora

Kvalita obrazu a pohyblivosť

IP Kamera je vybavená senzormi na nočné videnie umiestnenými okolo objektívu. Aktivujú sa automaticky pri zhoršenej viditeľnosti a dosah 10 metrov je v porovnaní s konkurenciou dobrý. Znamená to, že vám postráži aj úplne tmavé priestory, napríklad izbu so spiacimi deťmi.

BML HD Smart IP kamera nočné videnie

Kvalita obrazu je na úrovni bežnej bezpečnostnej kamery a možno by ju výrobca mohol v budúcnosti zlepšiť. K dispozícii sú tri rozlíšenia od LD po HD, no na kvalitu výslednej fotografie to nemá prakticky žiadny vplyv. Zmení sa iba veľkosť výsledného obrazu.

Keby ste náhodou dobre nevideli na bod, ktorý chcete sledovať, v aplikácii možno obraz posúvať ťahaním prsta po displeji. Kamera sa pritom smeruje tam, kam chcete vidieť. Jediná nevýhoda je v tom, že to ide dosť pomaly. Aj tak to však považujeme za veľkú výhodu modelu.

BML HD Smart IP kamera držiak
Súčasťou balenia je držiak na stenu

Verdikt – BML HD Smart IP kamera

Model si možno zaobstarať ako súčasť sady na inteligentnú domácnosť, ale aj samostatne. Testovali sme ju v samostatnom vyhotovení, no aj tak jej nechýbal nastaviteľný držiak a príchytky na zavesenie na stenu. Za najväčšie výhody považujeme možnosť otáčať kamerou na ľubovoľný smer a mikrofón na obojsmernú komunikáciu s ľuďmi na druhej strane. Rezervy vidíme v pomerne nízkej kvalite obrazu spôsobenej zrejme vysokou úrovňou kompresie. Celkovo sa nám kamera veľmi páči a vieme si ju predstaviť v úlohe strážcu firemných priestorov, domácnosti aj malých detí. Jej cenovka by s nami zrejme súhlasila, keďže cena za kameru je pomerne príjemne nastavená.

Hodnotenie: 88%

Výhody:

  • rotačná konštrukcia
  • detekcia pohybu
  • nočné videnie s dosahom 10m
  • silná siréna alarmu
  • prepojenie cez Wi-FI alebo eternet
  • slot na kartu microSD
  • dobre funkčne vybavená aplikácia
  • možnosť inštalácie na stenu

Nevýhody:

  • neveľká kvalita obrazu
  • pomalé otáčanie kamery prstom v aplikácii

Parametre: rotačná interiérová HD IP kamera, slot na microSD, Wi-Fi, eternet, mikrofón, reproduktor, alarm, diaľkové ovládanie cez mobilnú apku, rozlíšenie HD, nočné videnie, držiak na inštaláciu na stenu

Cena: 75 EUR

Produkt na recenziu zapožičala spoločnosť BML.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár