BenQ EX3501R recenzia na ultraširoký monitor s HDR

BenQ EX3501R titulka 01

Širokouhlý monitor s veľkou obrazovkou je na hry perfektná voľba. Testovali sme novinku. Veľký, 35-palcový model BenQ EX3501R, ktorý na vaše zmysly zaútočí 100Hz obrazovkou a plnohodnotným HDR.

BenQ EX3501R celkový pohľad

Dizajn, konštrukcia a panel

Panel je typu VA s pomerom strán 21:9, je obklopený minimálnym čiernym rámikom a zadná časť je strieborná. Výrobca počítal s tým, že monitory sú často vystavené pohľadom aj zozadu, takže káble možno zapojiť cez otvor v nohe stojana a na prekrytie konektorov je v balení priložený kryt.

BenQ EX3501R porty

Stojan má v spodnej časti striebornú lesklú povrchovú úpravu a umožňuje meniť výšku panela aj jeho natočenie podľa horizontálnej osi.

BenQ EX3501R naklápanie

Páčia sa nám široké pozorovacie uhly a výhrady nemáme ani ku konzistentnosti podsvietenia. Je pravda, že širokouhlé monitory s tým mávajú v rohoch trošku problém a ten sa nevyhol ani testovanému modelu. Nie je to však nič, čo by vás rušilo pri používaní a viditeľné je to skôr pri pozorovaní tmavej obrazovky z boku.

Ovládanie umiestnili v BenQ klasicky v pravej časti spodnej hrany monitora. Pozostáva z výrazne na bielo podsvieteného tlačidla napájania a piatich ďalších tlačidiel, ktoré menia svoju funkciu podľa aktuálneho obsahu zobrazenej položky menu OSD. Je to celkom intuitívne riešenie a rýchlo sme si zvykli.

BenQ EX3501R menu OSD

Skúsenosti z testovania BenQ EX3501R

Pokiaľ si plánujete kúpu širokouhlého monitora, možno uvažujete nad uhlopriečkou. Pri 35″, ako je to pri tomto modeli, už zaručene nefunguje argument o tom, že širokouhlý monitor je nízky.

BenQ EX3501R je dostatočne vysoký na to, aby sa porovnával s monitormi s pomerom strán 16:9. Znamená to, že aj pokiaľ pracujete s textom či webovými stránkami, budete spokojní.

BenQ EX3501R celkový pohľad 01

Najväčší benefit je, pochopiteľne, vo sfére videa a hier. Pokiaľ patríte medzi grafikov, isto oceníte zobrazenie veľkej časti časovej osi vášho softvéru na úpravu videí. V hrách je zasa výhodu cítiť v širokom rozhľade, ktorý veľmi výrazne vylepšuje atmosféru a dáva tiež hernú výhodu. Napríklad v hrách typu MMO či MOBA pri rozlíšení UWQHD 3440x1440p, ktoré model EX3501R ponúka, vidíte väčšiu časť herného poľa, takže skôr spozorujete priateľa aj nepriateľa. V graficky prepracovaných kúskoch, ako je napríklad stále populárny Zaklínač 3 si zasa vychutnáte úžasné scenérie a výhľady, ktoré vám menší a užší monitor prosto neposkytne.

BenQ EX3501R Zaklínač 3

Pokiaľ disponujete dostatočnou výpočtovou silou, môžete si vychutnať tiež frekvenciu 100Hz. Resp. pri práci ju zvládne hocijaká grafika, v hrách a v 4K len stroje s viacerými grafikami. Ak sledujete naše články, asi vám nemusíme vysvetľovať, že výhoda frekvencie 100Hz je stabilnejší obraz prispievajúci k odpočinutému oku a minimálnemu input lagu. To vedie priamo k úspechom v hrách. Nezanedbateľný je tiež efekt HDR. Princíp je vo väčšom rozdiele medzi najtmavším a najsvetlejším bodom na scéne. Tým sa vytvára dojem realistickejšieho obrazu a sýtejších farieb. V prípade potreby, resp. nastavenia, dokáže monitor efekt HDR tiež emulovať.

BenQ EX3501R Zaklínač 3 01

Hrať hry v 4K na 100Hz a s HDR je momentálne vysoká méta, ktorú BenQ EX3501R vie ponúknuť.

Keby ste sa náhodou báli zaoblenia monitora, vedzte, že pri tomto rozmere je to určite výhoda. Pre človeka je totiž prirodzenejšie, keď ho obraz kvázi obklopuje. Po pár dňoch si na to tak zvyknete, že sa vám budú zdať monitory bez zaoblenia v strede vypuklé. 🙂

BenQ EX3501R zozadu

Funkcie a ovládanie

Ako sme už naznačili, nastavovanie funkcií a parametrov obrazu je celkom príjemný proces a ovládanie je vyriešené dobre. Menu OSD je prehľadné, intuitívne a nemáme voči nemu žiadne výhrady.

BenQ EX3501R skrátené menu

Nechýba ani skrátené menu vyvolateľné jedným stlačením tlačidla, v ktorom si môžete rýchlejšie zmeniť prednastavený obrazový profil. Napríklad ak večer aktivujete režim s redukovanou modrou zložkou svetla, alebo ak máte na niektorú hru vytvorené špeciálne nastavenia.

Majiteľov grafických kariet od AMD poteší podpora technológie FreeSync, ktorá synchronizuje fázu obrazu vychádzajúcu z grafickej karty s fázou práve zobrazovanou na paneli monitora. Výsledok je znížená únava oka a eliminácia screen tearingu (efekt “roztrhania” obrazu, viditeľný najmä v cut-scénach).

BenQ EX3501R porty 01

Čo by sme modelu vytkli, je nešťastné umiestnenie komunikačných portov vrátane USB v zadnej časti monitora v strede za nohou stojana. Ak máte stôl zo zadu dobre prístupný, nemusí to byť taký problém, no asi väčšina používateľov bude musieť monitorom náročne pohybovať, aby sa k portom dostala. Pri 35-palcovom valibukovi taká manipulácia nie je žiadna slasť … Našťastie je to úkon, ktorý sa nerobí často. Horšie to bude keby ste často menili pripojenia zariadení k zabudovanému hubu USB. V ktorom, mimochodom, nájdete aj port USB-C.

Verdikt

BenQ si nás získal modelom EX3501R hlavne vďaka skvelému priestornému panelu s kvalitným a ostrým obrazom. Ponúknuť rozlíšenie 4K pri 100Hz s HDR a v pomere strán 21:9, to sa cení. Najmä v tejto cenovej kategórii, keď konkurencia podobné modely predáva niekedy aj za dvojnásobok. Páči sa nám stabilný a dobre manévrovateľný stojan. Oceňujeme nie príliš extravagantný, ale príjemný a elegantný dizajn s dôrazom na káblový manažment a uhladenosť vzhľadu. Funkcie ako Flicker-Free sa už stávajú samozrejmosť, no FreeSync je zatiaľ stále konkurenčná výhoda, ktorú BenQ EX3501R má. Úprimne dodáme, že najviac sme si monitor vychutnali v práci s viacerými oknami vedľa seba a v hrách so širokým rozhľadom na scenérie.

Hodnotenie: 96%

Ocenenie TechGuru TOP monitor

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • kvalitný, stabilný obraz
  • praktický, dobre manévrovateľný stojan
  • káblový manažment
  • 4K 100Hz HDR
  • FreeSync
  • príjemný uhol zaoblenia
  • dobré pozorovacie uhly
  • dobre zvládnuté ovládanie
  • prehľadné menu OSD
  • dobrý pomer ceny a úžitku

Nevýhody:

  • zle prístupné porty vzadu

Parametre: UHD 3440×1440, 21:9, LED VA zakrivený, 4ms, 100Hz, 300 cd/m2, 2500:1, 2xHDMI, D-SUB, 2xUSB 3.0, USB typ C, USB Hub 3.0, 140mm, Pivot, Flicker-Free , Low Blue Light, uhol zakrivenia 1800R, rozmery vysunutý: 504.02 x 833.95 x 224.08 mm, znížený: 444.02 x 833.95 x 224.08 mm, hmotnosť: 16,5 kg

Cena: 780 EUR

Monitor na recenziu zapožičala spoločnosť BenQ.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár