Autori PUBG sa museli ospravedlniť za príliš viditeľné genitálie postáv

Autori PUBG sa museli ospravedlniť

Titul Playerunknown’s Battlegrounds momentálne zažíva mimoriadnu popularitu a s ním aj celý koncept battle royale. Možno aj preto sú niektoré aspekty hry vnímané dosť citlivo a autori PUBG sa museli ospravedlniť. Dôvod je podľa nás dosť absurdný a reakcie môžu byť prehnané.

Autori sa totiž museli ospravedlniť za príliš viditeľné genitálie herných postáv. Nie nahé, len príliš viditeľné, čiže v podstate príliš realistické … Konkrétne ide o ženské postavy v spodnom prádle a ich tzv. camel toeBrendan “Playerunknown” Greene, podľa ktorého je hra pomenovaná sa na Twitteri vyjadril značne vyhýbavo:

Po tom, ako sme sa na vec pozreli, vyšlo najavo, že ide o časť modelov postáv, ktorú nám dodal externý dodávateľ, keď sme projekt naštartovali. Súbor nebol upravovaný dva roky. Čoskoro bude aktualizovaný a pozmenený. Je nám ľúto, ak sme niekoho urazili!

Nevedno, prečo na problém ktosi na sociálnych sieťach upozornil až teraz, no treba uznať, že je zvláštne, keď boli ženské postavy vymodelované takto detailne a mužské nie.

Autori PUBG sa museli ospravedlniť ženské postavy
Kliknutím obrázok zväčšíte

Vývojárov to postavilo pred otázku, či z hry vyňať detaily ženského pohlavia, alebo doplniť o detaily aj mužské postavy. Znie to možno trochu vtipne, no obrysy penisov a všetkého ostatného “príslušného vybavenia” by v tomto prípade mohli byť riešenie smerom k spravodlivosti. 🙂

Autori PUBG sa museli ospravedlniť mužské postavy
Tu radšej nebudeme spomínať kvôli dvojzmyslom, že kliknutím obrázok zväčšíte 🙂

Prvá možnosť však znie jednoduchšie, určite je rýchlejšie realizovateľná a napokon k nej aj došlo. Na Reddite sa jeden používateľ k takémuto ústupku vyjadril v tom zmysle, že skupiny používateľov, ktoré sa k veci vyjadrujú sú podľa neho isté druhy mafie:

Podľa mňa sú niektoré druhy mafie také hlasné, že to občas musíte vzdať. Ja a väčšina ľudí si povieme “to je hlúpe, že sa vzdali, ale nebudem strácať energiu, aby som proti tomu bojoval”. No tí uplakanci, ktorý vytvorili pôvodný povyk, asi nemajú nič lepšieho na práci.

Zdá sa, že sme dosiahli štádium, kedy množstvo ľudí prehľadáva internet len preto, aby ich mohlo čosi naštvať. V tomto prípade je ťažko povedať, či sa viac naštvali pôvodní iniciátori aféry, alebo tí, ktorí kritizovali ústupok zo strany vývojárov. Keďže je hra stále v štádiu predbežného prístupu, odstránenie obsahu, ktorý by mohol spôsobiť problémy je v podstate bežný jav.

Nielen autori PUBG sa museli ospravedlniť

Toto však nie je jediný prípad, kedy “internetoví bojovníci” zasiahli a autori softvéru sa museli ospravedlniť. Len pred pár týždňami si takúto situáciu “vychutnali” vývojári čínskej spoločnosti Baidu. Autori umelej inteligencie na platforme iQiyi, tvoriacej priateľku vo virtuálnej realite tiež ustúpili. Niektorí používatelia si totiž sťažovali, že je Vivi, tak sa volá, príliš sexy. Spoločnosť musela už betaverziu softvéru stiahnuť a ospravedlniť sa vďaka tlaku médií.

autori PUBG sa museli ospravedlniť - Baidu Vivi

Používatelia, ktorí si sexy virtuálnu priateľku schopnú flirtovania či erotického tanca pochvaľovali, zrejme nemali dostatočne silné slovo v médiách. Na druhej strane treba povedať, že virtuálne asistentky sú prakticky vždy dizajnované či prednastavené ako ženské osobnosti. Komerčnú prednosť majú teda heterosexuálni muži, čo môže časť používateľov považovať za neférové.

Zdroj: polygon.com, theverge.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár