Naozaj sú umelé stromčeky lepšou voľbou?

umelé stromčeky

Máme tu predvianočný čas – kupovanie darčekov, ozdobovanie domovov a najkrajšiu radosť – stavanie vianočného stromčeka. Iste ste si všimli aj vy, ako sa na Facebooku rozmohli rôzne kampane, ktoré nás nabádajú na to, aby sme na Vianoce NEkupovali živý strom a aby sme uprednostnili umelé stromčeky.

U nás doma máme rok čo rok ten istý umelý stromček. Každoročne z neho povypadáva množstvo ihličia, ale nikdy sme ani len nerozmýšľali nad kúpou živého. Cítila by som sa veľmi previnilo, keby kvôli vianočnej dekorácii musel zomrieť mladý stromček. Donedávna to tak bolo po celom Slovensku, až neskôr sa vrátila staršia idea mať živý stromček. Myslela som si, že naším umelým stromčekom prospievame prírode viac ako tí, ktorí kupujú živý strom, no po určitých zisteniach som zostala mierne v šoku.

Je množstvo faktorov, ktoré vaše rozhodnutie ovplyvňujú. Ako ďaleko by ste museli ísť pre živý stromček a ako sa k nemu zachováte po sviatkoch, prípadne ak sa rozhodnete pre umelý, ako dlho ho budete používať?

Živé vs. umelé stromčeky

Väčšinou sa vianočné stromčeky na Slovensko dovážajú, ale čoraz viac sa aj u nás snažíme obrúsiť tento medzinárodný trh vybudovávaním vlastných fariem. Clint Springer, botanik a profesor biológie na Univerzite Sv. Jozefa vo Philadelphii zdôrazňuje, že farmy živých vianočných stromčekov sú istým spôsobom oveľa prínosnejšie pre prírodu vďaka uhlíkovým stopám (objem emisií plynov, ktoré majú dopad na podnebie Zeme, pričom emisie sú spôsobené človekom).

Ako som už spomenula – stromčeky sú účelovo sadené, aby po pár rokoch mohli putovať na trh. Čiže je to niečo úplne odlišné, ako odlesňovanie hornatých oblastí alebo dažďových pralesov. Farmári sú precízni vo svojej práci a vždy sa snažia za jeden vykácaný strom zasadiť aspoň 5 malých. Takéto farmy sú taktiež domovom mnohých vtákov a iných menších tvorov. Na Slovensku konkrétne máme farmu Semenoles, ktorá má už 23 hektárov plantáží s takmer 70-tisíc vianočnými stromčekmi.

Na druhej strane umelé stromčeky sú vyrábané z plastov a na jeden stromček sa spotrebuje priveľa energie a prostriedkov. Taktiež môžu obsahovať polyvinylchlorid (PVC), čo znamená nerecyklovatelné plasty. A to nie je práve jedna z vecí, ktorú chcete mať v domácnosti s deťmi. Na trhu sa však objavujú aj stromčeky, ktoré by mali byť vyrobené z polyetylénu (PE) a tie by mali predstavovať menej toxickú voľbu. Taktiež si môžete domyslieť, akú uhlíkovú stopu zanechá transport umelého stromčeka napríklad z Číny na Slovensko. Ak už stavíte na umelý, mali by ste zvoliť značku vyrábanú v európskych krajinách.

umelé stromčeky 02

Najlepšia možnosť by bola zakúpiť si stromček so zabalenými koreňmi, aby sa po Vianociach mohol opäť zasadiť a znovu rásť. Samozrejme, chápeme, že človek je tvor lenivý a takéto obrady okolo toho väčšinou nie je ochotný robiť, ale povedzte si sami – o čo krajšie by bolo vidieť novo zasadený stromček, ako ten vyhodený z balkóna pred bytovkou.

Sára Juricová

O autorovi

Sára Noe
Sára Noe
Profesionálne sa venuje brušným tancom už 11 rokov. Rada sleduje najnovšie vychytávky a jej záľubou je herné príslušentsvo a hry. Okrem lásky k nim sa tiež venuje amatérskemu cosplayingu a miluje analógové fotoaparáty.

Pridaj komentár