Ako zničiť svet vytváraním papierovych spiniek?

Už dlhšiu dobu sa hovorí o umelej inteligencii, ktorá v nás vyvoláva zvedavé otázky, často plné obáv. Jedna napadla aj nám: Čo ak by sme poprosili umelú super-inteligenciu, aby nám vyrábala papierové spinky?

Z prvého pohľadu to vôbec neznie strašidelne, avšak Oxfordský filozof Nick Bostrom nám vysvetlil, že všetko závisí od toho, ako umelú inteligenciu (AI) naprogramujete a vytrénujete. Keby jej bola daná logická postupnosť, spýtala by sa: „ A koľko spiniek budete chcieť vyrobiť?“. Keby sa však túto otázku spýtať nedokázala, vyrábala by ich pravdepodobne donekonečna. Keby bol navyše takouto Al vybavený superinteligentný robot , ktorému zabudli naprogramovať ľudské zásady etiky a správania sa, mohol by vydedukovať, že najúčinnejšou cestou k ich výrobe bude vyhladiť celé ľudstvo a premeniť svet na enormnú továreň na spinky.

Znie to zábavne? To sme radi, lebo presne o tom je textová hra Universal Paperclips.

Ako zničiť svet
Hra na pohľad vyzerá veľmi staro a neatraktívne, avšak po chvíli vás vtiahne a istým spôsobom si ju zamilujete.

Ako zničiť svet spinkami?

  • hra je vytvorená Frankom Lantzom, riaditeľom Game Center na univerzite v New Yorku
  • patrí do kategórie free to play hier, ktoré „žijú“ vo vašom prehliadači
  • je založená na podobnom princípe ako „Cookie Clicker“, tu ste nútení stále klikať a zvyšovať počty spiniek

Začnete pravou ručnou prácou – spinku po spinke. Čochvíľa však budete kupovať „autoclippers“, ktoré budú robiť prácu za vás. Postupné zdokonaľovanie sa je naozaj vtipné, napríklad postupne sa dostanete až k preskúmaniu vesmíru pri hľadaní inovácií. Hra je teda o dobrom hospodárení a využití zdrojov. Ak ste niekedy hrali Cookie Clicker a strávili ste pri tom hodiny, pri tejto hre to bude takmer rovnaké.

Sára Juricová

Zdroj: theverge.com

O autorovi

Sára Noe
Sára Noe
Profesionálne sa venuje brušným tancom už 11 rokov. Rada sleduje najnovšie vychytávky a jej záľubou je herné príslušentsvo a hry. Okrem lásky k nim sa tiež venuje amatérskemu cosplayingu a miluje analógové fotoaparáty.

Pridaj komentár