Samsung Galaxy S8 recenzia – vlajková loď s nekonečným displejom

Samsung Galaxy S8 titulka

Rad Galaxy S od Samsungu je považovaný za prémiový a už roky súperí o prvenstvo v priazni používateľov s iPhonom od Apple. Ako je na tom aktuálna generácia? Pozreli sme sa na to, čo vám prinesie Samsung Galaxy S8, ak sa rozhodujete pre jeho kúpu.

Dizajn, konštrukcia a displej

V prvom rade sa nenechajte zmiasť veľkosťou uhlopriečky displeja –  5,8″ (5,6″ ak by sme nepočítali zaoblené rohy). Možno si poviete, že to je pre vás priveľa. Ste na omyle. Ako sa vraví – Priveľa je keď vás bijú.

Galaxy S8 má displej s pomerom strán 18:9, to znamená, že je telo telefónu o čosi užšie a vyššie, ako sme zvyknutí. V kombinácii so zaobleným displejom Infinity je výsledok dobre uchopiteľné zariadenie vonkajšími rozmermi porovnateľné napríklad s 5,2″ modelmi s pomerom 16:9.

Samsung Galaxy S8 celkový pohľad

Slovo Infinity pri displeji znamená, že využíva celú prednú plochu zariadenia. Resp. na bokoch sa ešte navyše zaobľuje v hornej časti zostal iba nevyhnutný tenký pásik vyhradený pre senzory a predný foťák. V pásiku je tiež umiestnená notifikačná LED, ktorá vás upozorní na nové správy a iný aktuálny obsah.

Takéto displeje sú momentálny trendy a z pohľadu dizajnu pôsobia naozaj zaujímavo. Rozlíšenie je 2K (presnejšie QuadHD+, 2960 x 1440p) a v prípade, že potrebujete šetriť batériu, je možné toto rozlíšenie aj znížiť. Za bežných okolností model veľmi nešetrí, keďže má prednastavenú funkciu displeja Always on, ktorá aj pri zamknutom telefóne ukazuje presný čas, počasie či počet nových správ.

Samsung Galaxy S8 notifikačná LED

Na zásuvke pre kartu SIM sme nenašli nič zvláštne. Je umiestnená v hornej časti a umožňuje vloženie jednej nano SIM + karty micro SD. Keby ste hľadali, existuje aj verzia S8 Dual SIM.

Samsung Galaxy S8 zhora

Zaujímavejšia je skôr spodná časť telefónu, kde okrem USB-C nájdete aj 3,5mm jack na pripojenie aj starších slúchadiel, mikrofón a reproduktor.

Samsung Galaxy S8 3,5mm jack

Zadná časť

Zadná časť telefónu už nie je taká “viditeľne sklená”, ako pri Galaxy S6. Vyzerá síce ako lesklý plast, no je to sklo. Pôsobí elegantne, no je dosť zraniteľné, určite si treba k telefónu zaobstarať aj ochranné puzdro. Testovací kus, ktorý sme od Samsungu mali, mal v zadnej časti “krásny” výrazný škrabanec, ako pamiatku na predošlých recenzentov, takže je to jasná nevyhnutnosť.

Samsung Galaxy S8 zadná časť

Pri objektíve fotoaparátu našiel svoje miesto snímač odtlačkov prsta. Hodnotíme to skôr negatívne, predné snímače nám prídu praktickejšie. Pred príchodom S8 sme predpokladali, že by výrobca do predného skla mohol snímač zabudovať, nestalo sa tak. Zrejme si túto možnosť necháva na Galaxy S9. Okrem snímača odtlačkov umiestnili konštruktéri k objektívu zadného fotoaparátu tiež senzor na meranie srdcového tepu. Takže keď si to spočítate, po dlhšom používaní budete asi často čistiť nechtiac pochytaný objektív.

Samsung Galaxy S8 zadné snímače

Tlačidlo Domov je však už v tomto modeli zabudované v prednom skle. Znamená to, že vlastne prestalo existovať.

Stačí sa dotknúť displeja v tom mieste, kde by tlačidlo malo byť a telefón zareaguje.

To sa nám páči a v kombinácii s možnosťou automaticky skrývať lištu s virtuálnymi tlačidlami to prispieva k využitiu celej plochy displeja. To si budete pochvaľovať napríklad pri prehliadaní textu či sociálnych sietí, keďže samotný prehliadač si v spodnej časti tiež odkrojí čosi z priestoru.

Samsung Galaxy S8 TechGuru.sk

Bixby – váš virtuálny “poskok”

Na ľavom boku telefónu by vás mohlo zaujať tlačidlo, ktoré je určené na aktiváciu hlasového virtuálneho asistenta. Volá sa Bixby a po zatlačení a podržaní tohto tlačidla bude snímať váš hlasový príkaz. Bixby zatiaľ rozumie po anglicky a po kórejsky. My sme si ho otestovali v angličtine a celkom nás potešil. Rozpoznávanie príkazov fungovalo s veľmi vysokou úspešnosťou napriek slovenskému prízvuku. Na otázky o tom, či pozná Siri a Cortanu sme od AI dostali vyhýbavú odpoveď v zmysle “pre mňa si dôležitý hlavne ty”. 🙂

Samsung Galaxy S8 Bixby Home

Asistent tiež hlasovo odpovedá, pričom prednastavený hlas je ženský. Aj keď sme si pri mene Bixby predstavili škrobeného anglického komorníka, zrejme je to teda “tá Bixby”. 🙂

Ovláda vyše 5000 slovných príkazov a môžu to byť aj zložitejšie vetné konštrukty. Ak nechcete Bixby aktivovať tlačidlom, môžete si spustiť aj aktiváciu hlasom frázou “Hi, Bixby!”. Zadanie príkazu teda môže vyzerať aj bez použitia rúk nasledovne. “Hi, Bixby! Remind me to buy milk tomorrow.” Ak niečomu nerozumie, spýta sa vás asistentka na dodatočné informácie, alebo neznámu frázu vyhľadá na webe.

Hlasové nastavovanie

Super je, že ak viete po anglicky, môžete si takto šikovne obsluhovať aplikácie či meniť nastavenia telefónu bez toho, aby ste sa museli hrabať v menu či vôbec dotknúť zariadenia. Vďakabohu, pretože S8 má toľko rôznych nastavení, že nám to príde až neprehľadné. Prosto poviete čosi ako “Hi, Bixby! Lower the brightness for me.” A šup! Bixby príkaz vykoná. Je to veľmi praktické a návykové. Trochu rozpaky vyvoláva možnosť hodnotiť každú jednu reakciu asistentky a získať pri tom akési virtuálne body. Na čo je to dobré? Nuž … Jednak, že vás Samsung motivuje službu používať a vylepšovať tak jej reakcie učením v praxi a jednak, že po získaní určitej hranice bodov sa odomknú nové možnosti.

Samsung Galaxy S8 Bixby

Spomenuté učenie je možné pri každej fráze. Ak prístroj nepochopí, čo ste od neho chceli, môžete ho naučiť, ako na tento príkaz reagovať. Po schválení sa vaša fráza môže dostať aj do oficiálnej databázy a poslúžiť tak ostatným používateľom. Navyše za to dostanete 100XP (bodov), takže to sa vyplatíííí. 🙂

Bixby vie tiež identifikovať a vyhľadať na webe tovar, ktorý nasnímate fotoaparátom. No skôr, než sa prihlásite do show Nákupné maniačky, upozorňujeme, že funkcia nefunguje práve spoľahlivo. Čo je aj celkom logické, identifikovať produkt podľa vzhľadu akejkoľvek fotky je zatiaľ pre umelú inteligenciu stále veľké sústo.

Fit funkcie S8čky

Prítomnosť senzora na meranie tepu jasne naznačuje zameranie modelu na fit funkcie. Váš Samsung Galaxy S8 je skutočne čosi ako tréner. Duplovane, ak si spolu s ním zaobstaráte aj hodinky Gear Sport alebo náramok Gear Fit2 (Pro), ktoré sme tiež testovali. Ich recenzie si prečítate už čoskoro.

Samsung Galaxy S8 Gear

Aplikácia Samsung Health združuje všetky informácie o vašom pohybe, aké jej dáte k dispozícii a vďaka tomu sa môžete udržiavať fit. V základe ponúka telefón klasické počítanie krokov, prejdenej vzdialenosti a spálených kalórií. Podľa fotiek to tak asi nevyzerá, ale pri testovaní sme tieto funkcie využili a páčili sa nám. Všetko je to vymyslené prakticky tak, aby bolo možné sledovať a riadiť svoju aktivitu neustále vrátane spánku. Aj keď funkcie spojené s tréningom sa týkajú hlavne využitia spolu s niektorou z vyššie spomenutých periférií.

Samsung Galaxy S8 Samsung Health

Displej Infinity z praktického pohľadu

Vráťme sa ešte k vyhotoveniu. Pri testovaní sme zistili, že displej Infinity má dva aspekty, pričom prevažuje ten pozitívny.

Využitie celej prednej časti telefónu je veľmi príjemná vec. Spolu so zaoblením na okrajoch vytvára akýsi dojem nekonečnosti, a tak zrejme vznikol názov.

Ochrana proti nechcenému aktivovaniu na týchto okrajoch však nie je dostatočná.

Samsung Galaxy S8 displej

Skúsili sme otestovať klasickú polohu, ktorú používa určite väčšina z vás. Ležíte v posteli, telefón nad tvárou a hráte sa hry či prezeráte sociálne siete. Občas sa nám skutočne stalo pri použití v polohe na výšku, že sme si pri uchopení telefónu aktivovali na okraji displeja nejakú funkciu a čudovali sme sa, že nám nereaguje napríklad klávesnica na zadávanie textu. Toto je asi jediná vážnejšia výhrada, ktorú k novej S8čke máme. Ostatné aspekty, ako svietivosť, pozorovacie uhly, ostrosť a podobne hodnotíme len pozitívne.

Samsung Galaxy S8 pozorovacie uhly

Ako to bolo už aj v minulých modeloch, zaoblenie tu nie je len “pre srandu králikom”. V pravej hornej časti displeja nájdete výsuvnú lištu, ktorú potiahnutím prsta doľava vysuniete a dá vám prístup k funkciám, ktoré si predpripravíte. Môže ísť napríklad o zoznam najčastejšie volaných priateľov a rodiny, ale aj o spúšťanie obľúbených aplikácií či aktiváciu hudobného prehrávača.

Samsung Galaxy S8 lišta s rýchlym prístupom

V telefóne nájdete slušné množstvo takýchto predpripravených líšt a ďalšie sa dajú stiahnuť z internetu. Na ľavej strane displeja môžete zasa vyvolať Bixby Home, čo je domáca obrazovka podobná Google Assistantovi. Obsahuje súhrn toho, čo si Bixby myslí, že vás môže zaujímať, vaše fit údaje, spravodajstvo, počasie, novinky zo sociálnych sietí, e-maily a podobne. Pochopiteľne, že si môžete tento zoznam prispôsobiť, ako vám vyhovuje.

Viacero možností odomknutia Samsung Galaxy S8

Bezpečnosť je aspekt, na ktorý bol pri tvorbe tohto modelu tiež kladený zjavný dôraz.

V podstate máte na výber z niekoľkých možností, ktoré sa líšia jednoduchosťou pravidelného používania aj úrovňou zabezpečenia.

Samsung Galaxy S8 možnosti odomknutia

Odomknutie snímaním očných sietnic je podobne bezpečné, ako odtlačok prsta. Štruktúra očnej sietnice je totiž pri každom jedincovi úplne unikátna, takže by nemalo dôjsť k zámene. V praxi to vyzerá tak, že sa v hornej časti displeja zobrazí pás obrazu z predného fotoaparátu snímajúceho vaše oči. Aby bolo zosnímanie účinné, musíte si na oči “napasovať” dva predkreslené kruhy.

Funguje to výborne aj za zhoršených svetelných podmienok a na spestrenie tohto častého procesu vám výrobca umožňuje do obrazu zaradiť masku na oči. Isto to poteší len mladších používateľov, pre dospelého je to skôr “wtf moment”. 🙂

Ďalší spôsob je v súčasnosti toľko omieľané snímanie tváre. Úroveň bezpečnosti je v tomto prípade o dosť nižšia, keďže ju možno – ako sa môžete dozvedieť z médií – oklamať napríklad maskou vytlačenou na 3D tlačiarni či podobnou tvárou, ako je vaša. Výhoda je však v šikovnom, nenápadnom (bez indikácie) a rýchlom odomknutí.

Dotknete sa displeja v mieste, kde by bolo tlačidlo Home a telefón asi v priebehu sekundy či dvoch rozpozná vašu tvár. Nemusíte si vďaka tomu pamätať žiadne kódy.

Vlastne iba teoreticky, keďže vždy sa pre prípad núdze musí stanoviť aj odomykací PIN. A ten pri odomknutí tvárou využijete, keďže v šere systém funguje iba slabo. Takisto ráno po prebudení – a teraz zahoďte sexistické predsudky – nám systém takmer vôbec nefungoval. Nemusíte byť žena bez mejkapu, zrejme stačí mať privreté oči a strapaté vlasy a už si bez PINu neškrtnete. 🙂

Napokon funkcia Smart Lock slúži na odomknutie pomocou už spomínaných smart hodiniek či náramku od Samsungu. Pokiaľ spárované zariadenie označíte za dôveryhodné, to, že ho máte na ruke je pre telefón jasné znamenie, že ste to vy. Celkom vtipne na to nadväzuje možnosť odomknutia hlasom. Nastavíte si kľúčovú frázu, napr. “odomkni sa skôr, než sa naštvem” a Bixby odomkne telefón. Pokiaľ však funkciu nekombinujete s iným bezpečnostným prvkom, povie “Ako mám vedieť, že si to naozaj ty?”. 🙂

Fotoaparát

Tento aspekt je veľmi často prepieraný a porovnávaný s konkurenciou. Predpokladáme preto, že ste už čo-to o foťáku v S8čke zachytili (napríklad toto porovnanie kolegu, Ľuba Lacka z PC Revue) a netreba vám o ňom rozprávať veľmi podrobne.

Navyše, čo vám napovie viac, ako fotografie zaobstarané priamo týmto telefónom? Oceňujeme množstvo funkcií a nastavení, mnohých určite poteší aj profesionálny režim, v ktorom si môžu prispôsobiť aj parametre, ktoré bežný smrteľník nechá na automatiku. Keďže tak urobí isto väčšina z vás, aj tieto zábery sme obmedzili na automatiku. Na niektorých sme použili aj manuálne zaostrenie a zmenu jasu, ale nič viac.

Čo možno niektorých zamrzí je fakt, že maximálne rozlíšenie môžete využiť iba pri fotení v pomere strán 4:3, ak zmeníte na dnes už adekvátnejší pomer 16:9, rozlíšenie nebude maximálne. Vo výsledku to však veľmi nevadí. Posúďte sami. Fotky sú ostré, farby verné. Slušná je aj kvalita pri slabšej svetelnosti a video je možné zaznamenávať v rozlíšení 4K.

Predný fotoaparát je takisto kvalitatívne na úrovni, na rozdiel od niektorých lacnejších telefónov, kde bývajú predné foťáky považované za akési nutné zlo.

V tomto prípade asi hlavne mladší používatelia využijú možnosť nasadiť si na tvár rôzne psie uši a iné samo-zohavujúce vylomeniny, ktoré už nejaký čas na sociálnych sieťach tak letia. 🙂

Zvuk, úložisko a údržba

Reproduktor je jeden a ako ste si už asi všimli, je umiestnený v rohu spodnej hrany. Je to pomerne bežné riešenie a okrem toho, že dokáže vyvinúť slušnú hlasitosť k nemu niet čo dodať.

Samsung Galaxy S8 spodná časť

V balení nájdete aj sadu handsfree, resp. slúchadlá od AKG. Tie sa nám zapáčili kvalitným zvukom. Hlboké basy, zreteľné stredy a ostré výšky sme od AKG očakávali a bez kompromisov sme ich aj dostali.

Samsung Galaxy S8 slúchadlá

Ako môžete vidieť na fotke, pri 64 GB úložisku nám zostalo k dispozícii vyše 47 GB, čo je dosť miesta na čokoľvek vrátane natáčania videí v 4K. Navyše sa telefón dokáže o udržiavanie poriadku na úložisku sám dobre postarať.

Samsung Galaxy S8 úložisko

Okrem úložiska si porobí tiež poriadok v aktívnych aplikáciách a pokiaľ beží nejaká, ktorá priveľmi zaťažuje batériu a nevyužívate ju, telefón ju deaktivuje. Šetrenie batérie bola zjavne vec, na ktorú sa v Samsungu výrazne sústredili. Pri normálnom používaní vám telefón vydrží v pohode dva dni. Keby ste boli extrémisti s nosom neustále nalepeným na displeji, ani tak výdrž určite nedokážete znížiť pod jeden deň. Na spomínané šetrenie sú tu okrem normálneho aj dva šetriace režimy, v ktorých sa snaží telefón udržať pri živote viac, ako bežne.

Samsung Galaxy S8 šetrenie batérie
Všimnite si možnú výdrž pri šetrení. Batéria bola na 21%. Dobré, však?

Pri extrémnom šetrení sa ale tiež okresajú funkcie a displej bude čiernobiely, takže to je skutočne iba krajná možnosť. Využijete ju asi len keby ste uviazli kdesi mimo civilizácie, aby ste si mohli zavolať pomoc.

Napokon sa vyjadríme aj k cene. Skôr než čokoľvek poviete, porovnajte si aktuálnu cenu s konkurenciou a zistíte, že to nie je žiadna tragédia. Hej, po uvedení modelu bola vyššia, ale tak to už chodí.

Mimochodom, funkcia Samsung DeX umožní využiť smartfón podobne ako stolové PC. Pripojíte monitor, klávesnicu, myš a s pomocou zabudovaných aplikácií môžete využiť podobnú funkcionalitu. To by však bolo na samostatný článok.


Ako si dobre vybrať smartfón vám poradíme v tomto článku.


Verdikt

Samsung Galaxy S8 je legenda, to isto uznáte. Keby bol po uvedení na trh o čosi lacnejší, siahlo by po ňom obrovské množstvo používateľov. Najviac nás potešil displej, ktorý je naozaj skvelý, presne tak, ako sme pri rade Galaxy S zvyknutí. Vyzdvihnúť treba aj kvalitu fotoaparátu, dôraz na bezpečnosť a množstvo spôsobov, ako si telefón prispôsobiť. Niekedy je možností až priveľa a človek sa v nich trochu stratí. Spokojní sme s výdržou batérie, ktorá sa dá značne predĺžiť šetrením a pokiaľ viete po anglicky, poteší aj asistentka Bixby. Model nesklame ani fanúšikov kvalitne reprodukovanej hudby vďaka slúchadlám od AKG a veľkému úložisku. Jediná nevýhoda, ktorá nás dokázala trochu rozladiť boli občas zaznamenané nechcené dotyky na okrajoch displeja. Všetko ostatné len chválime a pokiaľ nemáte hlboko do vrecka, model jednoznačne odporúčame. Ako sme sa presvedčili na vlastnej koži, Samsung Galaxy S8 je na špičke súčasného trhu so smartfónmi.

Hodnotenie: 95%

Ocenenie TechGuru.sk TOP Smartfón

Výhody:

  • skvelý displej 2K Infinity
  • výborný zvuk
  • štýlový dizajn
  • skvelý fotoaparát so 4K videom
  • štedré úložisko
  • možnosti prispôsobenia
  • rôzne spôsoby odomknutia
  • fit funkcie a príslušenstvo
  • dobrá výdrž
  • energetický manažment
  • Bixby a jeho schopnosti
  • Samsung DeX
  • prijateľná cena

Nevýhody:

  • Infinity displej občas nechcene aktivovaný na okrajoch
  • Bixby nevie po slovensky, ej bisťu! 🙂
  • čítačka odtlačkov vzadu

Parametre: procesor osemjadro 1,7-2,3GHz, displej 5,8″ QuadHD+ AMOLED Edge, foťák zadný 12Mpix Dual Pixel f/1.7, video 4K 30fps, predný 8Mpix, RAM 4GB, úložisko 64GB, micro SD do 256 GB, USB-C, GPS, Glonass, Beidou, Galileo, USB 3.1 Gen 1, 3,5mm jack, 802.11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz, VHT80 MU-MIMO,1024-QAM, bluetooth 5.0 LE, NFC, Android 7, Akcelerometer, Barometer, Snímač odtlačkov prstov, Gyroskop, Geomagnetický senzor, Hallový senzor, Snímač tepu, Iris Sensor, Tlakový senzor, Senzor priblíženia, RGB svetelný senzor, Rozmery 148.9 x 68.1 x 8.0, hmotnosť 155g, batéria 3000mAh, Samsung DeX

Cena Samsung Galaxy S8 G950F 64GB: cca 550 EUR (môže sa zásadne líšiť v závislosti od predajcu)

Smartfón na recenziu zapožičala spoločnosť Samsung.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

1 Komentár

  1. Danny117 hovorí: Odpovedať

    Pekne napísané. Oceňujem a zdieľam na facebooku.

    Dĺžka – akurát, stručné a presné. Ideál. Len tak ďalej… 😀

    Len by ma zaujímalo niečo viac o tejto téme. Vieš mi poskytnúť nejaké ďalšie kvalitné zdroje?

    Ďakujem

Pridaj komentár