HTC U11 recenzia – Stlač si svoj smartfón

HTC U11 titulka

HTC U11 je vlajková loď, ktorá vás môže prilákať dobrou cenou v porovnaní s konkurenciou. Znamená to však menej funkcií? Ani omylom. Pozreli sme sa smartfónu na zúbok a povieme vám, či sa doň oplatí zainvestovať.

Oplatí. Tu by mohol byť koniec článku, no asi sa s takým stručným konštatovaním neuspokojíte.

HTC U11 celkový pohľad

Vzhľad a dizajn

Tento 5,5″ model sa nedrží trendu pomerov strán 18,5:9, to znamená, že nie je úzky, ale má bežnú šírku konštrukcie aj displeja, na akú ste asi zvyknutí. Konštrukcia je kovová a všetky okraje prednej časti sú mierne zaoblené, takže telefón nemá žiadne čo i len trochu ostrejšie hrany.

HTC U11 zaoblené hrany

Zadná časť je zaujímavá zrkadlovo lesklým povrchom, v našom prípade bledomodrej farby (existujú aj ďalšie varianty).

HTC U11 colors

Pokiaľ použijete priložený plastový ochranný obal, zadnú časť ochránite pred poškodením a pritom bude stále dobre viditeľná. Len ju pred osadením obalu treba preleštiť, keďže je na odtlačky prstov dosť senzitívna.

HTC U11 obal

Ovládanie hlasitosti a napájania je klasicky umiestnené na pravej hrane a čo by vás mohlo zaujať je port USB-C v spodnej časti. Možno sa vám to bude javiť ako detail, no znamená to dve veci.

Pri pripájaní nabíjačky už nebudete konektor otáčať, aby ste ho dobre zasunuli, keďže je obojstranný.

Druhý efekt sú slúchadlá. Budete potrebovať také, ktoré majú konektor USB-C. Žiadny strach, výrobca prikladá redukciu. Takže pomocou nej pripojíte aj svoje staré slúchadlá s konektorom jack 3,5 mm.

HTC U11 spodná časť

V hornej časti konštrukcie nájdete zásuvku na kartu SIM a pamäťovú kartu. Pokiaľ by ste potrebovali dualSIM, dá sa zohnať na oficiálnom e-shope HTC.

HTC U11 vrchná časť

Hmotnosť 169g nás veľmi neoslovila. Telefón nepatrí medzi mušie váhy, pri jeho uhlopriečke je to však normálne. Pokiaľ nemáte dlane “z kvetu makového” a denne dvíhate aj čosi viac ako sušienky, ani si to nevšimnete. Až keď chytíte do rúk menší, ľahší model.

Zvuk … Ten zvuk!

Skôr než rozoberieme ostatné aspekty, musíme vám referovať o zvukovej stránke HTC U11. Je to úplná bomba! Najmä s priloženými slúchadlami USonic a zapnutou funkciou BoomSound. Telefón obsahuje systém, ktorý slúchadlá nakalibruje presne na rezonančné vlastnosti vašich uší a následne eliminuje rušivé vonkajšie zvuky. V ľudskej reči to znamená toľko, že zvonka nebudete počuť ani prd, ale zvuk zo slúchadiel si vychutnáte celkom naplno.

Značná dynamika, neuveriteľne mohutné basy, no pritom jasné stredy a ostré výšky musia osloviť aj človeka, ktorý si na hudbe príliš nezakladá. Slovami sa to ťažko opisuje, mali by ste si to skúsiť.

HTC U11 slúchadlá

S vypnutým efektom USonic to už nie je také hudobné eldorádo, no stále je to dobré a pokiaľ potrebujete počuť zvuky vonkajšieho prostredia, asi si efekt sem-tam vypnete. Skúšali sme aj pripojiť iné slúchadlá cez redukciu. Nie je to zlé, no oproti zážitku s originálnymi slúchadlami to bolo slabé.

HTC Sense Companion je váš imaginárny priateľ

Ako to momentálne pri vlajkových lodiach býva, ani HTC sa nespolieha len na inteligentné vyhľadávanie a záujmové karty od Asistenta Google. Do HTC U11 vložil výrobca vlastnú alternatívu s názvom HTC Sense Companion. Asistenta od Google nenahrádza, ale skôr dopĺňa. Nejaký čas to však trvá, potrebuje pár dní na to, aby zistil čo vás zaujíma.

HTC U11 Sense Companion

Jeho pole pôsobnosti je dosť široké a asi jedna z najužitočnejších funkcií je správa vašich plánov v kalendári. Keď pre vás systém niečo má, objaví sa ako bublinka na okraji displeja (je to vypínateľná funkcia). Berie pri tom do úvahy napríklad aj nabitie batérie. Sleduje jej stav a váš kalendár a pokiaľ Companion zistí, že by sa vám v priebehu blížiaceho sa stretnutia mohla minúť “šťava”, odporučí vám nabitie. Takisto monitoruje počet krokov, ktoré denne spravíte, spotrebu energie aplikáciami, odporúča body záujmu vo vašom okolí atď.

Výkon a skúsenosti z používania HTC U11

Asi netreba zdôrazňovať že osemjadrový Snapdragon 835 vyrobený 10nm technológiou dáva telefónu dostatočný výkon. V spolupráci so 4GB RAM tu asi nenájdete nič, na čo by ste si mohli sťažovať, aj keby ste chceli. 🙂

Super je aj spotreba a nabíjanie. Telefón nám pri normálnom používaní vydržal bežne dva dni, niekedy aj viac. Nabíja sa pritom iba približne 70-80 minút, takže je to rýchly proces, ktorý neobťažuje každý deň a dá sa stihnúť aj keď sa kamsi ponáhľate.

HTC U11 USonic a Companion

Displej má rozlíšenie 2K (alias QuadHD), čo je momentálne štandard pri vlajkových lodiach. Proti poškriabaniu ho chráni Gorilla Glass 5 a príjemne prekvapil širokým rozsahom jasu. Ostrý obraz sme očakávali, no aj tak potešil. Napríklad pri sledovaní videa vo vysokom rozlíšení je rozdiel oproti FHD viditeľný.

V praxi poteší aj snímač odtlačkov prsta, ktorý je umiestnený na prednej strane a okrem odomykania slúži ako kedysi klasické tlačidlo Home. Trochu nečakané bolo, že po jeho stranách nájdete senzorické tlačidlá. Je to trend, ktorý ustupuje, no konzervatívnejší používatelia sa tomu zrejme potešia.

HTC U11 snímač a tlačidlá

Každý používateľ zrejme ocení funkciu vreckového režimu. Telefón rozpozná, keď ho nosíte vo vrecku a vtedy sa nemusí blokovať (vypínateľná funkcia). Na udržiavanie energetickej úspornosti nás pri testovaní zaujala aplikácia Boost+, ktorá dokáže automaticky manažovať energetickú, priestorovú a pamäťovú spotrebu aplikácií.

HTC U11 Boost+

Fotoaparát a video v 4K

Fotoaparát je jedna z najväčších výhod HTC U11. Obsahuje množstvo možností nastavenia a vytvára farebne sýte ostré fotky.

Najvyššie rozlíšenie 12Mpix sa dá využiť iba pri fotení v pomere strán 4:3. Pokiaľ chcete fotky v 16:9, musíte rozlíšenie znížiť na 9MPix. HTC však nie je jediný výrobca, ktorý používa toto riešenie.

HTC U11 fotoaparát

V oblasti videa si užijete zachytávanie v rozlíšení 4K, je tu však obmedzenie na 6-minútové záznamy. Prečo? Oficiálne to nemáme potvrdené, no zrejme kvôli možnosti prehriatia pri takom značnom dátovom toku. Pri teste sa nám však táto teória nepotvrdila a k prehrievaniu ani zďaleka nedochádzalo. Zaujať by vás mohla tiež možnosť nahrať spomalené zábery v rozlíšení FHD a frekvencii 120Hz.

Kvalita pri dobrej svetelnosti je výborná, aj keď v šere sa do záznamu dostane šum. Zaujímavá je schopnosť pridať do videa priestorový 3D zvuk. Telefón vás upozorní, aby ste neprekrývali mikrofóny rukami a ukáže vám kde sa nachádzajú. Netradičná zaujímavosť je predný fotoaparát, ktorý má vyššie rozlíšenie ako zadný. Konkrétne je to 16Mpix, takže selfíčkari si prídu na svoje. Okrem iného aj pre možnosť autoselfie. Stačí stáť nehybne, alebo sa usmiať. 🙂

HTC U11 video

Galéria fotiek nafotených pomocou HTC U11:

Fotoaparát je jedna z aplikácií, ktorú možno spustiť pomocou vychytávky, ktorá si zaslúži vlastný odsek.

Stlač si svoj smartfón. Prečo ten nadpis?

V spodnej polovici konštrukcie obsahuje HTC U11 senzory EdgeSense, ktoré umožňujú vyvolávať funkcie a spúšťať aplikácie stlačením bokov telefónu. Potrebný tlak si môžete nakalibrovať podľa svojej sily a počas stláčania vám telefón na obrazovke signalizuje, že váš pokyn práve “cíti” (viď fotky).

Je to veľmi návykový spôsob ovládania a zároveň aj vysoko užitočný. Napríklad keď chcete rýchlo vytvoriť fotografiu, telefón stlačíte v ruke, spustí sa aplikácia na fotenie a jeho opätovným stlačením hneď fotíte. Fotoaparát je pritom veľmi rýchly, takže zaobstaranie snímky aj so stlačením smartfónu môže byť otázka možno dvoch-troch sekúnd.

HTC U11 Edge Sense 03


Ako si dobre vybrať smartfón vám poradíme v tomto článku.


Verdikt HTC U11

HTC U11 sme testovali dlhodobo, takže sme si všetky funkcie a parametre telefónu overili a vyskúšali poriadne. Najviac sa nám páčila funkcia EdgeSense, kvalitný fotoaparát so 4K videom a doslova ohúrení sme boli zo zvukovej stránky modelu. V tom jednoznačne vyniká a konkurenciu necháva ďaleko za sebou. Ako nevýhodu vnímame trošku vyššiu hmotnosť, náchylnosť zadnej časti na odtlačky a obmedzenie 4K videa na 6 minút záznamu. Nič z toho vám však asi nezabráni v kúpe a ani by nemalo. Celkovo nám totiž HTC namiešalo výborný mix funkcií, výkonu a výhod, ktoré robia z U11 značne konkurencieschopný model. Okrem iného aj vďaka pomerne príjemnej cene, ktorú si môžete o 10% znížiť bezplatnou registráciou v HTC Clube.

Hodnotenie: 96%

Ocenenie TechGuru.sk TOP Smartfón

Výhody:

  • super výkon
  • elegantný dizajn
  • snímač odtlačkov vpredu
  • výborný rýchly fotoaparát
  • 4K video
  • HTC Companion
  • stláčanie pomocou EdgeSense
  • fenomenálny zvuk!
  • skvelý displej
  • rýchle nabíjanie a dlhá výdrž
  • odolnosť podľa štandardu IP67

Nevýhody:

  • nie je práve ľahký
  • náchylnosť zadnej časti na odtlačky
  • obmedzenie videa v 4K na 6 minút

Parametre: displej 5,5″ QuadHD  (2560 x 1440p) SuperLCD 5 3D Corning Gorilla Glass 5, SoC Qualcomm Snapdragon 835, 64-bit octa-core do 2.45 Ghz, úložný priestor podľa modelu od 64 do 128GB, RAM podľa modelu 4 alebo 6GB, micro SD do 2TB, podpora Flex storage, 4G, NFC, bluetooth 5.0, zadný foťák: 12MP HTC UltraPixel s autofókusom, f/1.7, s optickou stabilizáciou, RAW, HDR, 4K, 3D audio, spomalené zábery FHD 120fps, predný: 16MP f/2.0, autoselfie, HDR Boost, FHD video, Quick Charge 3.0, USB 3.1 Gen 1, Type-C, GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou, odolnosť proti vode a prachu podľa IP67, nano SIM, QuickCharge 3.0,, batéria 3000mAh, 153.9 x 75.9 x 7.9mm, 169g, Android 7.1 s HTC Sense

AnTuTu benchmark skóre: 173 679

Cena: testovaný HTC U11 (64GB/4GB RAM) DualSIM649 EUR, v HTC Clube 584 EUR

Smartfón na recenziu zapožičala spoločnosť HTC.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár