AOC PDS271 monitor s dizajnom od Porsche

AOC PDS271 titulka

AOC PDS271 je monitor, ktorý vás zaujme hneď pri prvom pohľade. Dizajn od štúdia F. A. Porsche mu dáva unikátny vzhľad a my sme sa podrobnejšie pozreli nielen naň.

Základné údaje o AOC PDS271

Monitor je z kategórie 27-palcových s rozlíšením FHD (čiže 1920 x 1080p). Maximálne dokáže zobrazovať pri frekvencii 60Hz. To značí, že na hry ho využijete len v tom prípade, ak vám táto frekvencia stačí. Väčšine stačiť bude, no profesionálni hráči, hlavne žánru FPS, budú zrejme hľadať inde, keďže 100Hz a viac model neposkytuje.

AOC PDS271

Bežní hráči, ktorí majú normálne herné PC si však vystačia a na prácu aj sledovanie filmov je 60Hz viac ako dosť. Otvorene však musíme povedať, že pri tomto dizajne, rozmere a cene sme čakali vyššie rozlíšenie. Konkurencia ponúka 2K a bolo by správne sa tohto trendu držať.

AOC PDS271 zozadu

Dizajn, Dizajn a ešte raz Dizajn

Nie, to nepovedal Lenin. Také je zameranie tohto nového modelu od AOC. Strieborný kovový stojan, na ktorom monitor stojí je umiestnený asymetricky. Je to nielen zaujímavé, ale aj funkčné. Vďaka tomu sa totiž elegantne rieši káblový manažment. Vo vnútri sa ukrýva port, do ktorého možno pripojiť smartbox, čo je akýsi adaptér spájajúci napájanie a signálny kábel HDMI do jedného.

AOC PDS271 smartbox

Síce sa tým obmedzuje možnosť pripojenia výhradne na HDMI, no nevadilo nám to a pri frekvencii do 60 Hz ani iný spôsob pripojenia netreba. Smartbox má strieborný dizajn, ktorý ladí s monitorom a rozhodne pôsobí krajšie, ako spleť káblov, ktorá sa bežne okolo monitorov povaľuje. Pokiaľ umiestnite monitor na kraj stola, nemusí byť viditeľný ani smartbox, a tak je dizajn maximálne úhľadný.

AOC PDS271 stojan

Tým sa však zoznam dizajnových zaujímavostí nekončí. Monitor má úplne minimálny rámik, takže sa veľmi dobre hodí aj do multimonitorového zapojenia.

AOC PDS271 rámik

No a napokon musíme pochváliť aj jeho ultraštíhly profil. Hrúbka 5,4 mm je parádne nízka.

AOC PDS271 zboku

Stojan, ktorý monitor drží umožňuje aj nakláňanie podľa horizontálnej osi (3,5 – 21,5°). Škoda, že mu chýba aj výšková nastaviteľnosť, no je jasné, že s ňou by sa musel zmeniť dizajn konštrukcie.

Ovládanie a obraz AOC PDS271

S čistotou dizajnu súvisí aj ovládanie. Je riešené jediným tlačidlom v pravej časti spodnej hrany monitora. Pri zapínaní stačí tlačidlo stlačiť, pri vypínaní ho treba podržať 3 sekundy, čo nepovažujeme za najšťastnejší nápad. Nie každý totiž necháva svoj monitor neustále v pohotovostnom režime.

AOC PDS271 LED
Tlačidlo je ukryté na spodnej hrane pod kontrolnou LED. Vľavo od výstupu na slúchadlá.

Nastavenia cez menu OSD výrobca vyriešil šalamúnsky. Najskôr sme sa tvárili kyslo, keď sme zistili, že spomínaným tlačidlom napájania sa má ovládať aj menu. Jeho stláčaním prepínate možnosti a keď ho pustíte, po chvíli sa zvýraznená možnosť zvolí. Je to nešikovné, no keď sme prišli na to, že na priloženom CD je softvér, ktorý rieši práve nastavenia, uľavilo sa nám.

AOC PDS271 PSD
Takto vyzerá menu OSD bez inštalovania softvéru.

Pocit úľavy dokonca prešiel postupne až do stavu nadšenia. Softvér i-Menu je totiž veľmi prehľadne usporiadaný a podporuje češtinu, takže by ste mali rozumieť tomu, čo vlastne nastavujete. Okrem bežných nastavení tu nájdete napríklad aktiváciu dynamického kontrastu (mení sa podľa typu scény), no najviac sa nám páčili možnosti z oblasti oživenia farieb.

Je tu slušná ponuka nastavení a okrem teploty farieb možno prispôsobiť napríklad realistický vzhľad ľudskej pokožky či trávy.

AOC PDS271 i-Menu

Zaujať môže aj možnosť definovať si časť obrazu, v ktorom bude mať monitor iné zobrazovacie vlastnosti, ako v ostatnej časti. Týka sa to jasu a kontrastu, pričom rámik môžete umiestňovať ľubovoľne, a rovnako podľa potreby mu možno prispôsobiť aj veľkosť.

AOC PDS271 e-Saver

Na priloženom CD sme objavili tiež utilitu e-Saver na nastavenie šetrenia energie vzhľadom na časové využitie monitora a nechýba ani softvér na rozdeľovanie plochy obrazovky na viacero samostatných častí. Možností ako sekcie rozdeliť pritom poskytuje naozaj veľké množstvo.

Verdikt

Monitor AOC PDS271 sa nám páčil. Jeho elegantný úhľadný dizajn je výnimočný a stane sa ozdobou kancelárie či domácnosti. Tenké rámiky, ultraštíhle vyhotovenie a šikovné riešenie káblového pripojenia k tomu prispieva ešte viac. Spokojní sme boli aj s kvalitou obrazu. Farby si možno vylaďovať presne podľa svojho gusta a oceňujeme aj mimoriadne dobrú konzistentnosť podsvietenia a výborné zorné uhly. Šikovný softvér na nastavenie je lepšie riešenie, ako bežné ťukanie do ovládania monitora. Čo by vás mohlo odradiť? Možno rozlíšenie FHD, aj keď je dnes dominantné, už by sa patrilo, aby ho v tejto kategórii nahradilo aspoň 2K. Ak však hľadáte 27″ FHD monitor so 60Hz panelom a skvelým dizajnom, PDS271 je výborná voľba.

Hodnotenie: 90%

Ocenenie TechGuru TOP monitor

Výhody:

  • elegantný štýlový dizajn
  • prakticky riešený káblový manažment
  • bezrámiková konštrukcia
  • ultraštíhly dizajn – len 5,4 mm
  • výborný obraz
  • šikovný nastavovací softvér
  • množstvo možností nastavenia obrazu
  • pozorovacie uhly až do 178°
  • konzistentné podsvietenie

Nevýhody:

  • nutnosť držať tlačidlo napájania 3 sekundy na vypnutie
  • pre niekoho možno cena
  • vo svojej kategórii by mal mať rozlíšenie 2K

Parametre: 27″ LED IPS FHD 1080p panel, 5ms odozva, kontrastný pomer 1000:1 (bežný) a 50 000 000 (dynamický), pozorovacie uhly do 178°, jas 250 cd/m2, max. rozlíšenie 1920 x 1080p @ 60Hz, HDMI 1.4, spotreba 25W (zrejme priemerná), low blue light, bez možnosti uchytenia na stenu, bez reproduktorov, port jack 3,5mm, rozmery 689 x 540 x 224 mm, hmotnosť 6,68 kg

Cena: 248 EUR

Monitor na recenziu poskytla spoločnosť AOC.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár