Genesis Rhod 110 recenzia hernej klávesnice

Genesis Rhod 110 b

Genesis Rhod 110 patrí medzi ľahké membránové modely štandardnej veľkosti. Možno ste sa už vopred pozreli na cenu. Áno, je až taká lacná a pritom oproti obyčajným klávesniciam ponúka herné funkcie.

Vzhľad a konštrukcia Genesis Rhod 110

Okraj konštrukcie okolo klávesov je pomerne úzky, a tak minimalizuje celkovú veľkosť. Tento okraj je olemovaný sýto červeným plastovým zakončením. Trochu to oživuje celkový vzhľad, ktorý by bol bez tohto prvku celkom fádny.

Genesis Rhod 110 celkový pohľad

 

Je tu však jedno pozitívne „ale“. Vzhľad si môžete oživiť v podstate aj sami. V balení totiž nájdete aj červené klávesy WASD a šípky, ktorými môžete nahradiť predinštalované čierne. Navyše si môžete funkcie týchto dvoch skupín zameniť pomocou klávesovej skratky. To môže byť výhoda v hrách, ktoré to neumožňujú, no vy ste zvyknutí na jeden z týchto spôsobov ovládania pohybu.

Genesis Rhod 110

V oblasti protišmykovej výbavy tú nájdete dve klasické gumové podložky, ktoré klávesnici príliš nebránia kĺzať sa po stole. Bez ohľadu na to, či sú zadné nožičky vysunuté, alebo nie. Pokiaľ ste povahovo pokojnejší, bude vám to stačiť. No ak pri hrách energicky štucháte do klávesov a na stole nemáte protišmykovú podložku, môže sa vám sem-tam pohnúť.

Genesis Rhod 110 zospodu

Konštrukcia je celoplastová a obsahuje klasické tri signálne LED. Popisy klávesov sú vytvorené laserovou metódou, ktorá má zabrániť ich skorému zotieraniu používaním.

Genesis Rhod 110 klávesy

Numerická časť tu nechýba, no slovenské popisy klávesov na Rhod 110 svoje miesto nenašli. Rovnako ako pri príbuzných modeloch od Genesis aj klávesy v strednej časti sú ergonomicky mierne naklonené od používateľa a spodný rad sa zvažuje smerom k nemu. Oboje oceňujeme. Zjednodušuje sa tým totiž používanie vzhľadom na vysoký zdvih, ktorý klávesy majú.

Genesis Rhod 110 sklon klávesov

Funkcie

Podsvietenie je to, čo by klávesnica potrebovala ako soľ. Pri večernom hraní, alebo pri tvorbe textu by aj skúsený používateľ ocenil aspoň jednofarebné podsvietenie s fixne stanovenou intenzitou. Spomínané vymeniteľné farebné klávesy a svetlo monitora v tomto smere trochu pomáhajú, no nie je to celkom to isté. Na druhej strane oceňujeme, že výrobca model neukrátil o niektoré funkcie aktivovateľné klávesom Fn v kombinácii s funkčnými klávesmi v hornom rade. Máme na mysli napr. spúšťanie mailového klienta, webového prehliadača či funkcie na riadenie prehrávania skladieb.

Genesis Rhod 110 Fn

Nechýba ani možnosť uzamknúť kláves Windows, aby ste si ho počas hrania nechtiac nestláčali. Možno viete, že anti-ghosting je funkcia, ktorú nevidíte, no herná klávesnica by ju mala obsahovať. Systém zabezpečí, že Rhod 110 zaznamená simultánne stlačenie viacerých klávesov a v hre budú zaznamenané presne tak, ako by mali. V tomto prípade ide o trochu oklieštenú zónovú verziu, ktorá je obmedzená na 19 v hrách najpoužívanejších klávesov.

Genesis Rhod 110 funkcie

Milovníci popíjania nápojov popri hraní si tu tiež prídu na svoje. Klávesnica obsahuje anti-spill systém, ktorý zabezpečí, že sa membrány klávesov nedostanú do kontaktu s prípadne rozliatou tekutinou. Tá je odvedená von z konštrukcie na to určenými kanálikmi. Ide však o bežné nechcené rozliatie, kúpanie sa vo vani s klávesnicou a gumenou kačičkou radšej do večerného programu nezaraďujte. 🙂

Genesis Rhod 110 šípky

Verdikt Genesis Rhod 110

Genesis Rhod 110 je lacné a jednoduché riešenie pre nenáročných či menej majetných hráčov. Okrem tichých membránových klávesov prináša funkcie ako blokovanie klávesu Windows, anti-ghosting a ochranu proti poliatiu tekutinou. Dizajn nie je nijako zvlášť pútavý, no dá sa trochu oživiť výmenou klávesov na ovládanie smeru v hrách za priložené červené. Nič sa však nedá robiť s absenciou podsvietenia, ktorá zaváži najviac. Na druhej strane bude Rhod 110 asi hlavne v rukách mladých hráčov aktívnych najviac cez deň. Keby vám tento prvok chýbal, odpočítajte si od hodnotenia nejaké percentá podľa svojho uváženia. V konečnom dôsledku zdôrazníme, že ide o klávesnicu, ktorú kúpite doslova za pár eur, takže jej orientáciu na hernú sféru treba len oceniť.

Hodnotenie: 85%

Výhody:

  • ľahká konštrukcia
  • laserom popísané klávesy
  • anti-ghosting a blokovanie klávesu Windows
  • odolnosť proti vode
  • veľmi tichý chod
  • zameniteľné funkcie WASD a šípok
  • príjemne nízka hmotnosť
  • pomer ceny a úžitku

Nevýhody:

  • slabé protišmykové podložky
  • vysoký zdvih klávesov
  • absencia podsvietenia a slovenských popisov

Parametre: membránová herná klávesnica, 104 klávesov, 12 funkcií cez Fn, zónový anti-ghosting, blokovanie Win, odolnosť proti rozliatu tekutiny, USB, 452 x 151 x 35 mm, kábel 170cm

Cena: 7 EUR

Klávesnicu na recenziu poskytla spoločnosť Natec/Genesis.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár