Samsung Gear Sport recenzia športových smart hodiniek

Samsung Gear Sport

Ak sa radi a často hýbete, možno by vám bežné smart hodinky nestačili. Potrebujete o čosi viac funkcií určených športovcom. Testovali sme hodinky Samsung Gear Sport, ktoré okrem profíka uspokoja aj bežného človeka.

Dizajn a konštrukcia

Model nepôsobí nijako zvlášť atraktívne, ide skôr o vzhľadový štandard. Na prvý pohľad si možno ani nevšimnete, že nejde o obyčajné hodinky, ale smart model. Farebné varianty sú dva. Čierny, ktorý sme testovali pôsobí serióznejšie. Modrý viac dynamicky a mladistvo.

Samsung Gear Sport celkový pohľad

Na pravej strane nájdete aj dve fyzické tlačidlá, no hodinky reagujú výborne na dotyk prsta a ovládanie je intuitívne, takže tlačidlá ani veľmi netreba. Konštrukcia je vodotesná až do hĺbky 50 metrov, takže pred plávaním či potápaním si nemusíte Gear Sport odkladať na suché miesto.

Samsung Gear Sport zozadu

Okrem tlačidiel a dotyku je tu ešte aj tretia možnosť ovládania. Otočná ozubená luneta obklopuje ciferník a jej otáčaním je možné ovládať všetky funkcie, ba dokonca ju využijete aj na hry.

Tie bývajú na hodinkách dosť nudné a obmedzené malým displejom, no v tomto prípade si s lunetou môžete zahrať aj trochu “akčnejšie” tituly. Pochopiteľne, nečakajte nejaké Call of Duty, ale jednoduché hry, kde treba rýchlo reagovať …

Samsung Gear Sport hry

Displej AMOLED je silná stránka modelu. Má kruhový tvar s uhlopriečkou 1,2″ a ponúka ostrý obraz s rozlíšením 360 x 360p. Chráni ho Gorilla Glass 3, takže sa netreba pri športových aktivitách obávať poškriabania. Navyše sa netreba báť ani jeho nechcenej aktivácie, keďže hodinky obsahujú špeciálny režim vodného zámku, v ktorom sa proti nemu chránia.

Samsung Gear Sport vodný zámok

Samsung Gear Sport vodný zámok 02

Subjektívne sa zdá, že kruhový tvar orezáva obsah a štvorcový tvar ciferníka je výhodnejší. Nie je to však zásadný problém.

Samsung Gear Sport displej

Nielen fit funkcie

Ovládanie trochu zjednodušuje tzv. Moment bar, čo je menu, ktoré si môžete upraviť podľa svojich potrieb a vyvoláte ho kedykoľvek príslušným gestom. Umiestnite si doň funkcie, ktoré využívate najčastejšie. Napríklad môžete týmto spôsobom meniť hlasitosť reproduktora či jas displeja.

Samsung Gear Sport Moment bar

Gear Sport pracujú na systéme Tizen 3.0 a prichádzajú s dostatočnou zásobou aplikácií aj ciferníkov na to, aby sme cítili potrebu ponuku rozširovať.

Samsung Gear Sport ciferníky

Svoje si tu nájdete aj pokiaľ ste napríklad tzv. “domased obyčajný” a rozhodli ste sa, že svoj zväčšujúci sa zadok so skupenstvom roztierateľného syra vrátite opäť do prijateľnej formy. 🙂 V tomto zmysle vám Gear Sport možno zachraňuje život …

Samsung Gear Sport profil

Hodinky vás budú nielen upozorňovať na to, že sa dlhšiu dobu nehýbete, ale vám tiež odporučia príslušné jednoduché cviky a skontrolujú ich vykonanie. Na displeji sa vám ukáže grafika znázorňujúca cvik a počítadlo opakovaní.

Samsung Gear Sport kalórie

Či ste profík alebo spomínaný domased v procese nápravy, poteší vás isto aj sledovanie spotreby kalórií, srdcového tepu či kvality spánku s podrobnými štatistkami. Fanúšikom lezenia sa môže zísť výškomer a nechýba ani možnosť porovnávať svoje aktivity, ako napr. počet prejdených krokov, s priateľmi.

Samsung Gear Sport výškomer

Pochopiteľne, že model ako Samsung Gear Sport zvláda aj všetky funkcie, ktoré sú pre smart hodinky bežné. Máme na mysli notifikácie na maily a správy, prehrávanie hudby či hlasové vyhľadávanie informácií pomocou pripojeného telefónu.

Samsung Gear Sport hlasové vytáčanie

Hlasovo možno tiež vytáčať telefónne čísla a pre prípad tých neuložených je tu praktický kruhový číselník na priamu voľbu.

Samsung Gear Sport číselník

Samsung Gear Sport menu
Aplikačné menu je kruhového tvaru a delí sa na viac kruhov, keďže je aplikácií veľa.

Praktické skúsenosti z testovania Gear Sport

Hodinky sú veľmi dobre aplikačne vybavené a nechýbalo nám absolútne nič. Dokonca sme tu našli aj veci navyše, s ktorými sme nepočítali. Ako je počúvanie skladieb zo Spotify v režime offline, alebo apka Speedo pre profesionálnych plavcov. Úložisko má kapacitu 4GB, takže sa do hodiniek zmestí celkom slušná dávka dát.

Samsung Gear Sport úložisko

Výdrž považujeme za priemernú. Batéria s kapacitou 300 mAh dala zariadeniu výdrž okolo 30 hodín, takže sme nabíjali približne každý druhý deň. Proces nabíjania je pomerne jednoduchý. Hodinky umiestnite na magnetický nabíjací stojan a o viac sa nestaráte. Nepáčila sa nám iba dĺžka nabíjania, ktorá bola až vyše dvoch hodín. Aktívny človek málokedy toľko sedí na zadku, takže môže za ten čas hodinky potrebovať a nie vždy vám vyjde čas nabíjania práve na noc.

Samsung Gear Sport nabíjanie

Pokiaľ by ste sa rozhodovali medzi Samsung Gear Sport a náramkom Samsung Gear Fit2 Pro, ktorý sme testovali zároveň, pomôžeme vám. Hodinky pôsobia o čosi serióznejším, konzervatívnejším dojmom a sú trochu viac zamerané na funkcie pre profíka, ktorý necinká činkami (profíci vedia čo myslíme 😉 ). Náramku však v porovnaní s nimi chýba azda iba lepšia ochrana displeja, no na druhej strane vynikne príťažlivejším štýlovým dizajnom.

Samsung Gear Sport celkový pohľad 02

Remienok je silikónový, príjemný a má široký rozsah. Takže či máte tenkú alebo hrubú ruku, mal by vám vyhovovať. Navyše je vymeniteľný za akýkoľvek so šírkou 2 cm a v balení nájdete aj sekundárnu veľkosť, takže výrobca pamätal na všetky eventuality.

Samsung Gear Sport remienok

Verdikt Samsung Gear Sport

Hodinky Samsung Gear Sport sa nám páčili a odporúčame ich rovnako športovcovi aj bežnému človeku, ktorému nie je jeho zdravie ukradnuté. Systém vás bude koučovať nech ste ktokoľvek a bohaté je množstvo aplikácií aj možnosti prispôsobenia vlastným potrebám. Ciferníky sú dostatočne nápadité aj funkčné a chválime aj gestá či hlasové funkcie. Možno o čosi príťažlivejší dizajn by hodinky priblížil aj mladšiemu používateľovi a výdrž batérie by potrebovala zlepšiť. Celkovo sú Gear Sport podarený model, ktorý nie je práve najlacnejší, no za svoje peniaze dostanete adekvátnu hodnotu.

Hodnotenie: 92%

Výhody:

  • fit funkcie pre profíka aj nadšenca
  • výborný displej s Gorilla Glass 3
  • koučovanie športových aktivít
  • dostatok úložného priestoru
  • bonusy ako Spotify offline
  • bohatá aplikačná výbava
  • množstvo štýlových aj praktických ciferníkov
  • remienky na každú ruku
  • ovládanie lunetou

Nevýhody:

  • priemerná výdrž batérie a dlhé nabíjanie
  • nenápadný dizajn

Parametre: displej 1.2” 360 x 360 Super AMOLED Full color AOD, Gorilla Glass 3, procesor dvojjadro 1 GHz, úložisko 4GB+768MB, OS Tizen 3.0, accelerometer, gyro senzor, barometer, HRM, detekcia osvetlenia okolia, bluetooth 4.2, Wi-Fi(802.11 b/g/n), GPS/Glonass, NFC (podpora Samsung Pay), vodotesnosť do 5 ATM/50m, 2 fyzické tlačidlá, batéria 300 mAh, 42.9 x 44.6 x 11.6 mm, 67 g s remienkom a 50g bez neho

Cena: cca 300 EUR

Hodinky na recenziu zapožičala spoločnosť Samsung.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár